Den tyske fotbollsspelaren Thomas Hitzlsperger kom i dag ut som gay. Han lade fotbollsskorna på hyllan i somras efter en lång karriär i flera stora klubbar runt om i Europa. Under åren 2004–2010 representerade han även tyska landslaget 52 gånger.
Han slutade i somras efter svåra skadebekymmer, men har vetat i flera år att han vill leva med en man.
Varför ska det vara så svårt för personer som idrottar att faktiskt våga komma ut som homosexuell under sin aktiva karriär?
Ha sex med 14-åringar, slå sin flickvän eller säga rasistiska glåpord. Det får man göra och ändå vara accepterad inom sporten, eller i Sveriges fall till och med vara med i landslaget. Men en homosexuell läggning är tydligen väldigt svårt att acceptera i den konservativa sportvärlden.
Snart är vinter-OS i ryska Sotji igång. USA:s president Barack Obama tog för några veckor sedan ställning för de homosexuellas rättigheter när han utsåg USA:s delegation till OS i Sotji. Han tog ut tennislegendaren Billie Jean King och den förra OS-silvermedaljören i ishockey Caitlin Cahow – som båda är öppna med sin läggning. Det var en viktig markering mot Vladimir Putin och Rysslands omdiskuterade antigaylag.
Att homosexualitet fortfarande är en tabubelagd fråga i sportvärlden år 2014 är befängt. Obama har också anledning att fundera över hur det ser ut på hemmaplan. Endast en öppet homosexuell idrottare har värvats till något proffslag inom de fem största sporterna i USA; baseball, basket, amerikansk fotboll, hockey eller fotboll. Det är fotbollsspelaren Robbie Rogers som i somras värvades till Los Angeles Galaxy. Basketspelaren Jason Collins kom ut som homosexuell i april i år men har efter det inte fått ett enda kontraktserbjudande. Onekligen har hans USA också en del att jobba med på den fronten.
Jag är glad att Thomas Hitzlsperger har valt att komma ut, men är ändå lite förundrad – och bedrövad! – över att det ska behöva vara en stor sak. Men förhoppningsvis kan hans beslut inspirera andra idrottare och visa vägen för en mer modern och tolerant sportvärld.
Kalendern visar 2014. Men tyvärr måste det påpekas att sportvärlden behöver göra upp med homofobin.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.