Vatikanen, Uruguays president och Finlands statsminister. Alla gör det. Öppnar sina hem för flyktingar alltså. Förutom svenska kungahuset.
I söndags kom ett alldeles förträffligt förslag från den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Daniel Riazat. På sin Facebooksida uppmanade han kungahuset att låta flyktingar bo i familjens slott och villor:
”De skulle få plats med flera tusen flyktingar och vi kan äntligen få lite valuta för de hundratals miljoner kronor som kungafamiljen får varje år.”
Det Kungliga slottet i Gamla stan är 42 160 kvadratmeter stort och har 574 rum. Och då är bara rummen med fönster inräknade.
Om man till det lägger skidstugan i Storlien, ett hus i Sunne, sommarstugan Solliden, fastigheten Åldermannen på Kvarnholmen, prins Carl Philips hus på Djurgården, hans egendom utanför Trosa, prinsessan Victorias Haga slott och de otaliga andra slotten och egendomarna runt om i Sverige skulle kungahuset kunna skrapa ihop ett inte helt oansenligt antal boplatser för de flyktingar som kommer hit. De skulle dessutom kunna få ta en weekend i kungens superlylliga semestervilla Villa Mirage på franska Rivieran.
Vatikanen har uppmanat alla församlingar att ta emot en syrisk familj och ska själv ta emot två familjer. Uruguays president har erbjudit 100 syriska barn att bo hos honom och Finlands statsminister låter flyktingar bo i hans sommarhus.
När Dagens Arena under gårdagen frågade hovets informationschef Margareta Thorgren hur kungahuset ställde sig till Daniel Riazats förslag hade de inte bestämt om de skulle kommentera det.
Med tanke på att kungahuset i år får runt 130 miljoner skattekronor för att bedriva sin verksamhet är det inte helt orimligt att begära att det upplåter åtminstone några boplatser till de syrier som väljer att komma till Sverige.
De kan också passa på att inkvartera några av EU-migranterna som i dag lever i utsatthet och med ständigt hot om våld i sina tältläger. Få skulle få för sig att elda upp slottet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.