Under två veckor har Bulgarien skakats av omfattande protester och politisk turbulens. De senaste dagarna har tusentals människor över hela landet gett sig ut på gatorna. Bakom ilskan ligger bland annat kraftigt höga elpriser, regeringens åstramningspolitik och ekonomisk stagnation.
I måndags sparkades landets finansminister Simeon Djanko (det är oklart om han försöker slåss för nytt mandat) och i dag meddelade premiärminster Bojko Borisov att han också avgår. Borisov motiverade sin avgång så här:
“Folket gav oss makten, och nu ger vi tillbaka den till folket”.
President Rosen Plevneliev får nu formell makt att avgöra vem som bildar regering, enligt den bulgariska konstitutionen.
Parlamentsvalen, som skulle ha ägt rum i juli, kommer att tidigareläggas till slutet av april eller i början maj.
Protesterna är de största i landet på 16 år. Att det här händer nu beror på att befolkningen har fått nog av att samhället slits sönder. Människor som jag har pratat med är kritiska mot fattigdomen, hur det politiska systemet på nationell och regional nivå har organiserats de senaste 23 åren. Människor vill se något annat än en fasadliknande demokrati där politiker prioriterar att stoppa pengar i egen ficka framför gemensam välfärd. Bulgarien är EU:s fattigaste land med utbredd korruption och hög arbetslöshet. Människor som jag har pratat med efterlyser politiker med politisk vilja, som inte sysslar med korruption och som vill vända de okontrollerade prishöjningarna på den avreglerade elmarknaden.
Människorna som protesterar är unga som gamla, pensionärer, människor som inte nödvändigtvis står bakom något politiskt parti. Under eftermiddagen 20 februari utvecklades motdemonstrationer till stöd för Bojko Borisov och högerpartiet Gerb.
Protesterna är ett symtom på ett outvecklat politiskt system. Bulgarien präglas av uppgivenhet. Det är ingen slump att en ung man från Varna tände eld på sig själv. Frågan är om det finns några politiska alternativ som faktiskt kan bekämpa landets fattigdom och korruption.
Jag och professor Kjell Engelbrekt medverkade i Studio Ett i går 20 februari. Lyssna här
Läs också:
“I bulgarien finns ingen framtid”
Symtpom på ett outvecklat politiskt system
Stora antiromska demonstrationer i Bulgarien
Nationalistiska Ataka attackeras
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.