Fick migrationsminister Tobias Billström (M) insiderinformation innan han köpte aktier i Northland Resources? Det ska nu utredas av Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen, uppger Ekot på fredagen.
Tobias Billström köpte 30 000 aktier i Northland Resources fem dagar efter att en räddningsplan för gruvbolaget var på gång. Informationen ska ha funnits på regeringskansliet fem dagar före Billströms aktieköp. Migrationsministern har konsekvent förnekat att han skulle ha fått någon information som inte varit tillgänglig för alla. Men varför han valde att köpa en ansenlig aktiepost i ett krisande företag väcker naturligtvis många frågor. Att Ekobrottsmyndigheten tillsammans med Finansinspektionen ska utreda om det finns anledning att väcka åtal för insiderbrott är viktigt för allmänhetens tilltro till dess företrädare.
Efter affären har Billström låtit en extern förvaltare ta hand om hans aktieaffärer. Det låter bra på pappret, men det innebär naturligtvis inte att det i fortsättningen finns en brandvägg mellan Billström och hans aktieaffärer.
Svenska statsråd är inte förbjudna att äga aktier, fonder eller värdepapper, men de ska redovisa sina innehav som också är offentliga handlingar. De ministrar som sitter på stora aktieinnehav gör det under premissen att de ständigt riskerar att bli misstänkta för att ha påverkat beslut eller tagit del av otillbörlig information som gynnar dem ekonomiskt.
Det här är inte första gången som Tobias Billström är föremål för en utredning. När han tillträdde som statsråd framkom det att han i flera år struntat i att betala tv-licensen på grund av sitt motstånd till Public Service. Efter att ha blivit polisanmäld erkände han skolket och fick – till skillnad från kulturministern Cecilia Stegö Chilò – sitta kvar som minister.
Han har även folkbokfört sig i en lägenhet i Malmö – trots att han bor med sin familj i Stockholm. På så sätt har han kunnat kvittera ut riksdagens bidrag för dubbelt boende på sammanlagt 80 000 kronor per år.
Migrationsministern har varit inblandad i flera kontroverser bara det senaste året. Han har talat om flyktingar som “volymproblem”, och om att det inte är “blonda och blåögda” som gömmer flyktingar. För det har han kritiserats skarpt av Fredrik Reinfeldt, men ändå fått fortsatt förtroende.
Om Ekobrottsmyndigheten väcker åtal för insiderbrott mot Tobias Billström lär det förtroendet vara förbrukat. Men redan nu är det rimligt att ställa sig frågan hur många klavertramp Billström ska tillåtas ta innan han anses vara en för stor belastning för regeringen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.