Adam Marttinen (SD) är gruppledare för Sverigedemokraterna i Sörmlands landsting, har flera uppdrag i Eskilstuna kommun och sedan den 2 maj tjänstgör han även som ersättare i riksdagen, där han även är suppleant i riksdagens socialutskott och kulturutskott.
Beräknad arbetstid per vecka är över 50 timmar. För arbetet som riksdagsledamot. Man undrar hur Marttinen får dygnet att gå ihop. Men man undrar också hur hans parti ser det som rimligt att låta en person sitta på trippla uppdrag. Vad beror det på?
I tidningen Folket, som på måndagen skrev om Marttinens uppdrag, finns statsvetaren Jan Turvall intervjuad. Han ser maktkoncentrationen som ett demokratiproblem.
– Tanken är ju att så många som möjligt ska ha inflytande i de folkvalda församlingarna, säger han till Folket.
– Det finns ju ersättare i landstinget och kommunen. Man kan be en ersättare gå in, föreslår han och menar att maktkoncentrationen till en person blir ett fattigdomsbevis för partiet, att man har svårt att få fram kandidater.
Det brukar ju annars framhållas som en styrka för SD när man jämför med Ny Demokrati, som till sist imploderade. Att SD till skillnad från Ny demokrati har en stark resursbas och hög organisationsgrad på gräsrotsnivå. Marttinens trippla uppdrag talar för motsatsen. Det gör också en artikel i tidskriften Expo, som visar att partiet förlorat var sjätte mandat. Folk har hoppat av och inte ersatts.
”Inför valet lovade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet inte skulle ha några tomma stolar efter valet 2010. Tre år senare har partiet förlorat kontrollen över 114 av sina 612 mandat”, skriver man i Expo.
Den vanligaste orsaken till avhopp är interna konflikter i partiet. Och konflikterna inom partiet är omskrivna. SD-ledaren Jimmy Åkessons försäkran om att rensa ut rasismen ur det rasistiska partiet ses inte med blida ögon.
Vad blir då utfallet? Hur många stolar kan vara tomma innan en organisation imploderar? Och om man ställer frågan på ett annat sätt: Hur många stolar kan personer som Marttinen sitta på?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.