Det är en mörk dag för euroälskarna (i Folkpartiet). Det är nämligen dagen då SCB redovisar resultatet av sin undersökning om hur många svenskar som skulle rösta ja till euron om det var folkomröstning i dag. Och trots att den politiska diskussionen (hej Anders Borg!) ibland ger sken av att det inte finns några problem med euron utan bara med “slösaktiga greker” eller “oansvariga politiker i Sydeuropa” eller liknande är väljarna kloka. 82 procent meddelar att de skulle säga nej till euron. Bara 10 procent vill gå med (vilka är eurovännerna utanför Folkpartiet?). Det innebär att stödet för euron är rekordlågt i Sverige.
Både Folkpartiet och Kristdemokraterna har tidigare uttryckt att de vill hinna med en folkomröstning under mandatperioden 2010-2014. Men det har varit rätt tyst om det. Också Moderaterna vill folkomrösta på nytt, men inte än. Också inom Socialdemokraterna har sådana röster hörts – och tystnat.
Det vore onekligen intressant om frågan om ett framtida EMU-medlemskap ställdes mer seriöst till våra riksdagspolitiker lite oftare. För det är lätt att känna viss oro kring hur väl de egentligen satt sig in i problemen med den gemensamma valutan. (Den som vill ha bättre koll följer med fördel Björn Elmbrants ledartexter, eller för all del DN:s Peter Wolodarski.)
Krisen i Europa påverkar också stödet för EU som helhet. Bara 44,6 procent är för EU-medlemskapet i dag, den lägsta siffran på många år. Så länge euroländernas förlorare får det sämre och sämre, går på knäna utan riktig ljusning finns i sikte, lär tilltron till samarbetet försvagas.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.