EU-valet rycker närmare och en viktig del av Dagens Arenas bevakning är våra EU-podcasts med en rad intressanta gäster. Samtalen har letts av Eric Sundström och du hittar samtliga avsnitt nedan.
Första avsnittet, ”EU-basic” gästades av statsvetaren och EU-experten Göran von Sydow, Europaparlamentarikern Åsa Westlund (S), samt EU-kommissionens kommunikationschef i Sverige Pernilla Baralt. Det livliga samtalet ger en bakgrund till Europaparlamentets roll och funktionssätt.
Därefter samtalade vi med tre olika kandidater till Europaparlamentet som återfinns till vänster om mitten politiskt.
Andra avsnittet gästades av Vänsterpartiets toppkandidat (plats 1) Malin Björk.
Tredje avsnittet gästades av Socialdemokraternas kryssjoker (plats 10) Johan Danielsson.
Fjärde avsnittet gästades av Miljöpartiets toppkandidat (plats 2) Peter Eriksson.
Ett femte avsnitt kommer att spelas in med panelen i den första podden när EU-valet är över.
Fotnot: Syftet med podden har varit att dels sprida kunskap om varför EU-valet är viktigt och dels ge Dagens Arenas läsare en möjlighet att möta tre olika progressiva kandidater. Dagens Arena har inte haft någon särskild budget eller extern hjälp med dessa inspelningar. Eventuella kunskapsluckor och brister faller helt på undertecknad som har skött allt praktiskt, förutom själva inspelningarna under vilka Henrik Forsbergs hjälp har varit ovärderlig.
Det är också undertecknad som är ansvarig för urvalet av personer som ni får möta. Jag hade aldrig träffat Malin Björk tidigare men visste att hon hade jobbat länge i Bryssel och ville veta mer om hur hon får ihop sådana erfarenheter med V:s krav på att lämna EU.
Toppkandidaterna för S får mycket uppmärksamhet i andra sammanhang. Därför tyckte jag att det var kul att snacka med Johan Danielsson som driver en intensiv krysskampanj och dessutom har djupa kunskaper om EU-valets kanske viktigaste fråga: Situationen på Europas arbetsmarknad.
Det är välkänt att Isabella Lövin har gjort ett utmärkt jobb i Bryssel och hon har redan synts och hörts i flera större utfrågningar. Men Peter Eriksson är ju också en tung och intressant politiker som troligen drar till Bryssel precis innan den där rödgröna regeringen förhoppningsvis är på plats. Varför, och hur ska han ”göra en Lövin i Bryssel”, var frågor som jag ville ha svar på.
Det var inte praktiskt möjligt att träffa alla intressanta kandidater till vänster om mitten, men nu vet ni läsare varför utvalet blev som det blev. Hoppas ni har glädje av samtalen och sprid gärna just den här bloggposten vidare!
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.