Jämställdhetsmyndigheten måste få mandat att lägga skarpa förslag och bedriva påtryckningsarbete.
Regeringen inrättar en ny jämställdhetsmyndighet. Det är mycket glädjande. Den kommer inte att sakna arbetsuppgifter – från att ta sig an de ojämlika pensionerna, resultaten i skolan eller strategier mot mäns våld mot kvinnor.
När dåvarande JämO lades ner och DO inrättades var det många som förutspådde att jämställdhetsfrågorna skulle hamna i skymundan.
DO har också fått ägna sig åt enskilda diskrimineringsärenden, vilket såklart är bra, gott så, men det gjorde att det förebyggande arbetet, liksom det politiska påverkansarbete som bedrevs, blev mycket mindre.
Flera utredningar har kommit fram till att jämställdhetspolitikens organisation är splittrad och otillräcklig. En jämställdhetsmyndighet föreslogs av såväl Gertrud Åströms utredning 2005, som av jämställdhetsutredningen 2015. Låt oss hoppas att myndigheten får mandat att inte bara kartlägga hur det ser ut och ta fram ny kunskap.
Sådan behövs också, men på flera områden vet vi redan väldigt mycket om hur den bristande jämställdheten ser ut. Vad som främst skulle behövas är i stället skarpa förslag och ett påtryckningsarbete för att de ska bli verklighet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.