DN gör en artikelserie som heter "Du, jag och internet". Slående, kanske har vi nu distans nog för reflektion av vad internet gjort med vårt samhälle, åtminstone är tid gott och väl inne för att börja snacka.
Vill tipsa om artikeln IT-bubblan – en kapitalistisk kulturrevolution. IT-bubblan är en sak, det är typiska marknadsmisslyckanden i ny form. Men vad som utöver detta skedde – en kulturell revolution. Karl Palmås är doktor i sociologi och forskare vid Chalmers tekniska högskola, han vill mena att 1999 år vår generations motsvarighet till 40-talisternas studentrevolt 1968. Där och då byggdes de erfarenheter och plattformer upp som dagens sociala medier vilar på., bl.a. RSS-teknologi (fundament för dagens bloggar) och fildelningsprogram (vem minns inte Napster?).
Kulturrevolution på så sätt att just hacker-etiken sprids i samhället. Traditionella hierarkier hotas av kollektivet, som gemensamt blir smartare och effektivare.
– Konstkritiker pratar nu om hackern som vår tids konstnärsideal och aktivister pratar om att programmera om det kapitalistiska operativsystemet. Och det hänger samman med de idéer som spreds i samband med it-bubblan, säger Palmås till Dn.
Hot mot traditionella hierarkier är inget nytt, men likväl behöver det återfödas igen och igen. Att motstånd finns ser vi i fildelningsdebatten och i frågan om integritet. På samma vis som äldre typer av medier är passé, blir massfrågepartier som bygger på samma gamla traditionella hierarkier förlegade.
Och det kapitalistiska marknadsmisslyckandet som IT-bubblan var formade generationen som inte betalar för något de kan få gratis. Anmärkningsvärt blir att följden är en plattform för allmänheten att sätta sig upp mot överheten, en möjlighet att styra agendan utan innehav av kapital.
MN
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.