Äntligen sätter LO ned foten. Kvotering behövs för att vi ska få jämställda bolagsstyrelser. Det kravet ställde Karl-Petter “Kålle” Thorwaldsson, ordförande för LO, på tisdagsmorgonen. Att det går på tok för långsamt är det bara att instämma i.
Precis som Kålle säger är det inte den viktigaste jämställdhetsfrågan i vår tid. Men det är ett område som är lätt åtgärdat. För åtgärder behövs verkligen i de börsnoterade bolagen.
SCB:s statistik talar i dagsläget inte till bolagens fördel. 24 procent av alla styrelseledamöter är kvinnor. De riktiga skräcksiffrorna finns bland verkställande direktörer och ordförande. Där är endast sex respektive fem procent kvinnor.
Siffror från Andra AP-fonden visar att det i alla branscher är större andel kvinnor anställda i bolagen än vad som finns i ledningen. Andra AP-fondens statistik visar även att andelen kvinnor i bolagsstyrelser minskar för andra året i rad.
LO har samtidigt en hemläxa att göra. Den egna ledningen består av tre män och en kvinna. Fördelningen i LO:s råd och kommittéer 34 procent kvinnor och 66 procent män. För att ta några exempel.
Därför är det glädjande att LO i fredags gick ut med att man senast 2016 ska representeras av lika många män som kvinnor i styrelser och bolag. Det går inte nog att understryka hur viktigt det är att de här kraven uppfylls. Den egna bakgården måste städas om LO vill få börs-vd:arna att lyssna.
Det är verkligen hög tid för kvotering till bolagsstyrelser. Utan en lag kommer det i dagens takt ta 31 år för bolagen att få jämställda styrelser. Men ännu viktigare är ett aktivt jämställdhetsarbete i de börsnoterade bolagen. Bolagens ledningsgrupper kommer att bli jämställda först om 52 år.
Att de börsnoterade bolagen inte skäms.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.