Över hälften av de unga med arbete har en visstidsanställning. Var fjärde ung vuxen lever i risk för fattigdom. Unga vuxna blir allt mer utsatta på den svenska arbetsmarknaden.
Många unga har svårt att komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Och när de väl får ett jobb handlar det ofta om deltid eller vikariat. Otrygga jobb som gör det svårt att skaffa en bostad, familj eller planera för framtiden.
Med start i dag, onsdag, kommer Dagens Arena att publicera flera artiklar som ungas villkor på den svenska arbetsmarknaden. Vi inleder med en krönika skriven av sjuksköterskan Torun Carrfors. Hon skriver om det höga priset vi alla får betala för den så kallade flexibla arbetsmarknaden. Om heltidstjänster som inte är heltid, där du tvingas vänta på sms från din chef för att kunna pussla ihop tillräckligt med jobb.
Vi kommer i dag också att publicera ett utdrag från boken Skitliv, en bok som ingående beskriver den nya arbetsmarknaden i Sverige. Vi får läsa om Daniel som varje morgon behöver sin flickväns hjälp för att ta på sig strumporna. Efter tio år i restaurangbranschen har hans ben, axlar och rygg blivit så stela och det tar en stund innan kroppen kommer i gång inför en ny arbetsdag.
Men först några nyckelsiffror att bära med sig inför de artiklar vi ska publicera:
Arbetslöshet: 23,4 procent av alla unga under 25 år var arbetslösa i september. För befolkningen i stort är arbetslösheten 7,8 procent.
Otrygga anställningar: 53 procent av de unga med en anställning i åldern 16–24 har en visstidsanställning enligt siffror från LO.
A-kassa: När LO i Västsverige undersökte hur många i åldern 18–24 år som fick ersättning från en a-kassa visade det sig att enbart elva procent hade rätt till ersättning. Nio av tio får vända sig till en anhörig eller socialtjänsten för att få ekonomin att gå ihop.
Fattigdom: Nära en av fyra i åldern 16 till 24 år i Sverige lever i risk för fattigdom enligt siffror som Eurostat har tagit fram åt Dagens Arena. Det är högre än EU-snittet för åldersgruppen, som ligger på 22 procent. Enligt Socialstyrelsen får lite drygt åtta procent av de unga vuxna ekonomiskt bistånd för att klara försörjningen. Den vanligaste orsaken är arbetslöshet.
De otrygga villkoren för unga vuxna på den svenska arbetsmarknaden är något vi alla förlorar på. Det är viktigt att diskutera ungas villkor, och det är en diskussion Dagens Arena nu vill bjuda in till.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.