Efter sin 28:e kongress är LO en tydlig feministisk påverkansorganisation. Men har de en organisation som klarar av att bära politiken?
Det var underbart att se det brandtal för jämlikhet som Karl-Petter Thorwaldsson höll när han presenterade sin linje som omvald ordförande för LO. Den fackliga centralorganisationen ska fokusera mer på skolan – det är där jämlikheten har sin grund.
Det är ett allt mer politiskt LO som i dag avslutar sin kongress. Där samordningen inför avtalsrörelsen misslyckades, har den politiska opinionsbildningen i stället fått ta plats. Och det är på gott och ont. LO har varit en jämlikhetens blåslampa på regeringen sedan de tillträdde, vilket varit nödvändigt, men det finns en fara för LO om det samtidigt innebär att den interna samordningen får stryka på foten.
Kongressen har nu gett LO-ordföranden ännu tydligare politik att driva. Och det är de kvinnodominerade förbunden Kommunal, Hotell- och restaurangfacket och Handels som har fått genomslag. Beslut har fattats om att heltid ska vara norm på arbetsmarknaden. LO ska arbeta för att möjligheten att allmän visstid ska tas bort ur lagen om anställningsskydd – ett beslut IF Metall reserverade sig emot. Kongressen har även ställt sig bakom en helt individualiserad föräldraförsäkring.
LO har efter sin 28:e kongress alla verktyg för att vara en fortsatt stark påverkansorganisation. Hur det står till med den interna sammanhållningen är däremot en annan fråga. Där går verkligen förbunden isär – Transport vill ha ett jätte-LO bestående av alla förbund, medan IF Metall och de andra LO-förbunden inom industrin mer och mer samordnar sig med Unionen och Sveriges Ingenjörer. Resultatet på kongressen blev en organisationsutredning.
LO har nu fått en ännu tydligare feministisk politisk profil. Men mycket återstår internt, till exempel har LO aldrig haft en kvinnlig avtalssekreterare. Representationen i de olika förbunden är långt ifrån jämställd, och jämställdhetsfrågan spräckte samordningen.
Parallellt med opinionsbildningen har den nya LO-ledningen en stor uppgift i att ena LO-förbunden igen. Det är en trovärdighetsfråga och en förutsättning för att kunna driva den feministiska jämlikhetspolitik kongressen har beslutat om.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.