Nu är valrörelsen igång och Sveriges borgerliga ministrar gör comeback i tv-rutan. På Dagens Arena lovar vi att hålla koll på vad de säger. De senaste dagarna har vi fått två anmärkningsvärda exempel.
Först var det arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) som skulle kommentera S-förslaget om traineejobb för 20 000 ungdomar i äldre- och funktionshinderomsorgen. Idén är att slå tre flugor i en smäll: Stressen inom omsorgen, den annalkande personalbristen och den höga ungdomsarbetslöshet ska bemötas. Medan ungdomarna arbetar får de enligt förslaget en 75-procentig lön, samtidigt som de utbildar sig till undersköterskor.
Skulle förslaget, som kostar 2,8 miljarder kronor, röstas igenom i riksdagen så har alltså politikerna skapat 20 000 jobb. Så fungerar ju arbetsmarknadspolitik, att politiker beslutar om reformer som sätter människor i arbete.
En annan sak som en politiker kan göra är att föreslå reformer som förbättrar förutsättningarna för privata företag att växa och anställa. Innan ni anklagar Dagens Arena för att vilja ha det som i DDR vill vi slå fast att vi vet att det privata näringslivet är helt avgörande för en hög sysselsättning – men politikerna och det offentliga kan också spela en viktig roll.
Svantesson har dock inte så stor tilltro till sin egen förmåga. I måndagens Rapport deklarerade hon stolt att politiker inte alls kan skapa jobb!
Därmed inställer sig två frågor:
1. Om Svantesson inte kan skapa jobb, varför tackade hon då ja till att bli arbetsmarknadsminister?
2. Ska vi betrakta citatet ovan som en officiell förklaring till antalet propositioner som Svantesson har presenterat i rollen som arbetsmarknadsminister? Ledtråd: Antalet föreslagna propositioner, trots den höga arbetslösheten, är noll (0).
Under gårdagen förekom försvarsminister Karin Enström (M) i nyhetssändningarna. Orsaken var de hemska och allvarliga skogsbränderna i Västmanland. I Aktuellts 21-sändning var det tydligt att valrörelsen har börjat. Enström sa att den borgerliga regeringen ”stärker försvarsförmågan och har höjt försvarsanslagen”. Hon berättade också att det blir så även fortsättningsvis ”om alliansregeringen får fortsätta”. Ren valpropaganda, alltså.
Därmed inställer sig två frågor:
1. Hade Enström glömt sitt uttalande i TV4 tidigare under dagen, då hon förkastade MP:s utspel om högre beredskap för extremväder? Att bedriva partipolitik i ett allvarligt läge är ”osmakligt”, enligt Enström. Enligt den logiken var hennes eget uttalande i Aktuellt osmakligt, naturligtvis.
2. Hoppas Enström på att Sveriges nyhetskonsumenter har drabbats av en kollektiv minnesförlust? Enström hävdar alltså i tv att regeringen ”stärker försvarsförmågan”. Men en av sommarens mest intressanta nyheter var SvD:s avslöjande om hur ett Försvarsprisindex (FPI) på Finansdepartementet äter upp anslagen som ges till försvaret. ”Av regeringens höjning bidde det inte ens en fingertutt”, skrev SvD:s ledarsida. ”Den ena handen tar vad den andra ger”, sa Peter Nordlund på Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) till SvD.
Lycka till nästa gång ni är med i tv, borgerliga ministrar. Vi lovar att hålla ett vakande öga.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.