Ögonblicket när Håkan Juholt i går valdes till partiordförande för Socialdemokraterna var, för ombuden och de partimedlemmar som tagit sig till kongressen för att lyssna, förlösande. Klang, jubel, applåder och leenden hos en och envar. Politiska ritualer ska inte underskattas. I dag var det dags för det första stora talet.
Håkan Juholt öppnade snyggt: “I synen på kulturpolitiken framträder människosynen som allra tydligast”, sa han. Att använda kulturpolitiken som utgångspunkt för att visa på skillnaderna mellan de politiska alternativen i en debatt där allt fler krigar i mitten är smart. Kulturpolitiken omfattar som bekant det vi ägnar oss åt när allt annat är på plats. Målet för socialdemokrater är inte att alla ska ha ett arbete och en bostad, de är medel för att möjliggöra ett gott liv. Att som Juholt använda kulturfrågan som besvärjelse för att öppna förmiddagens ritual fick effekt.
Resten av talet präglades av svensk inrikespolitik. Håkan Juholt bekräftade några av de slutsatser många dragit före honom angående höstens valfiasko, framför allt att Socialdemokraterna saknar en gedigen samhällsanalys. Därmed klargjort att den socialdemokratiska politiken inte är perfekt. Om Håkan Julhots vägval, såsom fortsatt gemensamt ägande, hårdare reglering av de företag “som tjänar pengar på våra behov” och kamp mot barnfattigdom leder fram till en bättre samhällsanalys är oklart. Men tillsammans med en bländande retorik är det helt rätt på en socialdemokratisk partikongress. Klasspolitik fick stort utrymme av Juholt. Marknaden ska tjäna politiken och den som står i solsken ska kunna njuta av att hålla i paraplyet över den som står i ösregn, i Juholts Sverige.
Oroande är att Håkan Juholt i ett välskrivet och långt tal uppehöll sig endast flyktigt vid miljöpolitik, internationella frågor och EU. Någon tydlig riktning fanns inte heller i den svåra frågan om facklig-politisk samverkan. Svåra frågor lämnades utanför ritualen. Kongressens ledamöter kommer vittna om att Juholts linjetal var starkt, retoriskt galant och härlig socialdemokrati. Men de lämnar inte Stockholm med fler svar än de kom hit med.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.