I en debattartikel på SvD Brännpunkt konstaterar två magisterstudenter att journalistiken inför riksdagsvalet förra hösten gynnade alliansen. De stora svenska dags- och kvällstidningarna höll sig inte objektiva i nyhetsrapporteringen. Studien har även stöd från vad medieforskaren Kent Asp kom fram till strax innan valet: Att Mona Sahlin och de rödgröna missgynnades i medierapporteringen. Svenska medier har all anledning till självkritik.
För vänsterpersonen är resultatet från studien föga förvånande. Pseudojournalistik i Dagens Nyheter om att sex av tio väljare trodde på borgerlig valseger fick åtminstone de flesta på Arenagruppen att mumla surt över de publicistiska tvivelaktigheter man sysselsatte sig med på en av Sveriges största redaktioner.
Likaså fick Expressens publicering av förstasiderubriken ”Storslam” många att höja på ögonbrynen. Fredrik Reinfeldt rodde enligt Expressen hem ett storslam efter att ha fått två tiondelars högre tittarbetyg än Mona Sahlin. PR-experten Paul Ronge, som tidigare försvarat Expressens publiceringar, kallade publiceringen för snudd på ohederlig.
Dagens Nyheter och Expressen är de tidningar som enligt studien var mer gynnsamma mot alliansen. I Dagens Nyheter missgynnades exempelvis Mona Sahlin i 43 procent av texterna som undersökts. För Fredrik Reinfeldt var nio procent av texterna missgynnande. Men även Svenska Dagbladet och Aftonbladet gav alliansen en mer fördelaktig vinkling i sin journalistik.
Slutsatserna som de två studenterna, Camilla Björk och Charlotta Wadenbrant, drar är att den politiskt vinklade nyhetsjournalistiken på sikt kan skada förtroendet för hela mediebranschen och tilltron till journalistiken. Svenska medier har all anledning att fram till nästa val fundera över hur man kan göra rapporteringen mer balanserad.
Bevakningen av riksdagsvalet präglades samtidigt av spelteoretiska resonemang om vem som såg ut att vinna och vilket blocks politik som gav flest kronor i fickan. De politiska sakfrågorna tog stryk på bekostnad av kortsiktiga löften. När det demokratiska samtalet förvandlas till en fotbollsmatch blir det i slutändan demokratin som står som förlorare. Till diskussionen om journalistikens innehåll kan man fundera på om det inte är dags att tillfoga en debatt om att förbjuda opinionsmätningar veckorna före val.
Samtidigt måste vänstern passa sig för att hamna den självömkande positionen där hela valresultatet skylls på medierapporteringen. I den rödgröna politiken fanns luckor som fick väljarna att vända sig högerut. För till syvende och sist måste också politiken hålla ihop om man ska vinna ett val.
Läs också kortintervjun med Dagens Nyheters redaktionschef, Åsa Tillberg, där hon försvarar DN:s publiceringar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.