Kommer Nationella Fronten och Frihetspartiet att kunna bilda en ny partigrupp i EU-parlamentet? Hittills har de röstat mot varandra i hälften av omröstningarna, enligt ny sammanställning.
Nu är det bara dagar kvar till EU-valet. Mycket talar för att flera högerextrema nationalistpartier kommer att gå framåt. Men i EU-parlamentet är det nödvändigt att ingå i en partigrupp för att få något reellt politiskt inflytande.
Hittills har de nationalistiska partierna haft samarbetsproblem i EU-parlamentet. Eller snarare – de har mötts med kalla handen av de andra partigrupperna.
Det vill framför allt franska Nationella Fronten nu se en ändring på.
Marine Le Pens parti har vind i seglen och ser ut att få störst väljarstöd av de franska partierna i EU-valet. Le Pen har deklarerat att hon vill bilda en ny partigrupp, Europeisk allians för frihet (EAF). Det krävs sju partier från sju länder och sammanlagt 25 ledamöter för att utforma en partigrupp. I spekulationerna om vilka som skulle ingå i EAF-gruppen har Österrikiska FPÖ, belgiska VB, italienska Lega Nord, slovakiska nationalistpartiet SNS och Sverigedemokraterna nämnts.
Men den främsta samarbetspartnern till Nationella Fronten skulle vara Geert Wilders Frihetspartiet.
Den stora frågan är hur ett samarbete mellan de två partierna skulle fungera? Nationella Fronten och Frihetspartiet röstade mot varandra i 49 procent av omröstningarna under den senaste mandatperioden. Det visar VoteWatch Europes sammanställning av hur partierna har fördelat sina röster i Europaparlamentet mellan åren 2009-2014.
Till skillnad från socialistiska, konservativa, liberala och gröna partier – som ofta röstar samstämmigt i mellan 80-95 procent av fallen – röstar de högerradikala i EU-parlamentet olika på en rad viktiga områden. Med vissa undantag driver de skilda linjer när det gäller såväl medborgerliga rättigheter som ekonomiska frågor.
Misslyckas Marine Le Pen med att bilda EAF-gruppen väntar ytterligare fem år i den politiska kylan för några av kontinentens högerextrema och nationalistiska partier.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.