Bloggen har börjat med en slags grundkurs 1A i amerikansk politik. Vi har tipsat om de mest grundläggande böckerna att läsa och filmerna att se. Innan vi drar vidare måste en tweet besvaras. Den lyder så här: ”Så vilken tidning/blogg/tidskrift bör jag följa om jag vill förkovra mig mer i USA-valet?”
Att följa ett presidentval är att välja. Det skrivs och sägs väldigt mycket, så här kommer bara något tips per genre. Lite old school, men det här är mina val. Tipsa om dina i kommentarsfältet.
Nyhetsbrev:
Jo, även 2012 finns det nyhetsbrev värda att följa. Varje dag kan du få en uppdatering från Chris Cillizza’s blogg ”The Fix”. Initierat om dagens stora händelse, sedan länkar (”Fix Bits”) till snackisar och viktig läsning.
Hederlig papperstidning:
Washington Post har en svårslagen, regelbunden politikbevakning under rubriken ”Politics”. Lite trist och ordentligt. På ett bra sätt. Och det finns helt enkelt ingen annan nationell morgontidning som bevakar politik lika bra.
Podcast:
Det finns säkert nya att följa, tipsa gärna, men jag njuter ännu och regelbundet av NPR:s klassiska ”It’s all Politics” med Ron Elving och Ken Rudin. Har nog inte missat ett avsnitt på flera år. Inte för långt, rappt och nördigt, självdistans och väldigt, väldigt initierat.
Radio:
NPR, det närmaste du kommer Sveriges Radio eller BBC i USA. Är verkligen värt att ha koll på – de har även bra program om andra ämnen än politik. Lyssna via webben och självfallet finns en app till din telefon.
Bloggar:
Det finns så många läsvärda bloggar, men om vi begränsar oss till tre skulle jag välja följande.
- ”Five Thirty Eight” med Nate Silver, som använder mycket statistik för att ge kontext och analys. Namnet på bloggen? Antalet elektorsröster i ett presidentval, såklart.
- ”The Monkey Cage” startades och upprätthålls av en grupp statsvetare. Hög kvalitet men även kvantitativa analyser. Namnet på bloggen? HL Menkens citat om att demokrati är konsten att sköta en cirkus inifrån apburen.
- Talking Points Memo är pro-demokratisk men har ofta goda källor och därför oftast pålitlig om det senaste.
TV-program:
”Meet the Press” är den äldsta tv-showen i USA som ännu är vid liv. Visst, vi är många som saknar programledaren Tim Russert som tragiskt avled på redaktionen under valrörelsen 2008. Men ”Meet the Press” är fortfarande tyngst. Jag prenumererar via iTunes och kollar i datorn eller iPhone. Komplettera med klipp från ”The Daily Show with Jon Stewart”.
Magasin:
De två som jag försöker hålla kolla på, och som jag köper på Kramers när jag väl är i USA, är The Atlantic och The New Republic. Men det skrivs mycket annat bra, som du lättast fångar upp på Twitter (se nedan).
Nättidningar:
Politico, The Huffington Post och The Daily Beast är exempel på ”stora” sajter med enormt mycket innehåll. Det är kul att surfa in bara för att se hur sajterna utvecklas, vilka nyheter de dra på och hur artiklar lyfts fram. Men även här: Jag hamnar på dessa sajter oftast via Twitter.
Twitter:
Mitt sätt att komma på vilka jag borde följa inom ett visst sakområde, utöver det mest uppenbara som har listats ovan, är enkelt. Kolla upp en eller ett par personer på Twitter som du gillar och kolla vilka konton som hen följer. Sedan är du igång. Några som du inte ska missa: Sveriges egen Martin Gelin, Matthew Yglesias, Arianna Huffington, Garance Franke-Ruta, Ari Berman, Ed Kilgore och – från den andra sidan – Karl Rove.
Fotnot: Bilden visar ett tidningshus i Chicago som inte klarade redaktörs Sundströms nålsöga.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.