Den tyska författningsdomstolen har till slut sagt sitt om Tysklands del i krispaketet till Grekland (alltså, det från 2010). Domstolen har också tyckt till om Tysklands stöd till stabilitetsfonden för euron, ur vilken Irland och Portugal fått stöd. Frågan handlar om huruvida det var konstitutionellt möjligt att, som den tyska regeringen gjorde, på eget bevåg ge Tysklands stöd, politiskt och ekonomiskt, till krispaketen och etablerandet av stabilitetsfonden.
Författningsdomstolen har meddelat att förfarandet inte var konstitutionsvidrigt. Men också att i fortsättningen måste besluten förankras i den tyska förbundsdagen.
Beslutet spelar stor roll för förbundskansler Angela Merkel. Merkel har varit hårt ansatt i den tyska inrikespolitiken. Å ena sidan av de som vill att Tyskland ska ta sitt ansvar som den mest tongivande (politiskt och ekonomiskt) medlemsstaten i EU och eurozonen, å andra sidan av de som inte vill att tyska skattebetalare ska stå för Europas nota. I den förra gruppen återfinns bland andra tidigare förbundskanslern Helmut Kohl, partikamrat med Merkel. I den senare allt fler väljare.
Nästa steg tas i slutet av september. Då ska den förbundsdagen rösta om framtida EU-koordinerat stöd till andra krisländer. Merkel hade redan innan författningsdomstolens utslag bestämt sig för att dela med sig av beslutsmakten. Det mesta tyder på att förbundsdagen kommer att rösta ja.
Samtidigt blåser valvindarna knappast Merkels väg. De tyska Kristdemokraterna har åkt på stryk i delstatsval efter delstatsval. 2013 är det val till förbundsdagen. Både Socialdemokraterna och De Gröna har råg i ryggen. Frågan är hur mycket politiskt kapital de fram till dess tänker försöka skaffa sig genom att appellera till de väljare som inte vill öppna den tyska statskassan, och garantera mindre bemedlade länders lån.
Det ingår i rollen som tysk förbundskansler att vara viktigast i Europa. En ofta omöjlig balansgång. Om den tyska oppositionen har andra idéer kring hur den manteln ska axlas än vad Merkel har, är det intressant även utanför Tysklands gränser. Fortsättning följer.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.