Regeringen får i dag svidande kritik från Riksrevisionen för att inte ha informerat varken riksdag eller medborgare om hur klimatmålet ska nås eller hur mycket det kommer att kosta.
Riksrevisionen har granskat de utsläpp som staten har gjort i andra länder för att minska utsläppen. Läsningen av slutsatserna borde få statsråden att rodna.
Regeringen har inte beslutat om hur många utsläppskrediter som ska köpas eller när. Det innebär att det är omöjligt att beräkna hur mycket utsläppskrediterna i slutändan kommer att kosta. Som lägst kan det bli 670 miljoner kronor. Som högst tio miljarder kronor.
Att minska utsläppen utomlands är i sig en kritiserad metod. Regeringen menar att det är billigare än att göra minskningarna i Sverige – men det är slutsatser som har ifrågasatts av bland andra Institutet för tillväxtpolitiska studier. Det är också tveksamt om insatserna i andra länder verkligen leder till de utsläppsminskningar som den svenska regeringen i ett senare skede får tillgodoräkna sig. I Kina tillgodoräknar sig Sverige exempelvis minskningar som satsas i vindkraftsprojekt. Men den kinesiska regeringen prioriterar satsningar på vindkraft – det är alltså högst oklart om dessa vindkraftverk inte hade byggts ändå.
Svensk miljökatastrof i Indien
Samtidigt har det i dag framkommit att staten sparar miljarder på en miljöskandal i Indien. Det är det svenska utbytessystemet för läkemedel som kan bidra till att orsaka allvarliga miljöskador, enligt ett avslöjande från Sveriges Radios Ekot.
Så här går det till: De svenska apoteken ska lämna ut den billigaste medicinen. Dyra mediciner byts mot billigare varianter. Den svenska staten tjänar ungefär sju miljarder kronor per år på att det är de billigare kopiorna som säljs på Apoteket.
Samtidigt: Några krav ställs inte på miljöhänsyn när de billigare preparaten köps in. Den billigare tillverkningen – som ofta sker just i låglöneländer – förorenar vattendrag och mark.
I den indiska staden Hyderabad har en miljökatastrof orsakats av de läkemedelsföretag som står för stora delar av medicinen till den svenska marknaden. Miljön runt fabrikerna har fått svåra skador av det giftiga avfallet. Människor som lever i området blir sjuka av föroreningarna.
Vad tänker regeringen göra åt saken?
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.