Två sonderingsuppdrag är till ända. Tisdagens gruppsamtal är avslutade. Kommer vi att få någon regering inom kort? Det handlar podden Arena Tyckonomi om. Jenny Lindahl tror Miljöpartiet kommer att göra nästa drag och Håkan A Bengtsson tror att de sneglar på De Gröna i Tyskland.
I veckans avsnitt av Arena Tyckonomi ger Arenagruppens Håkan A Bengtsson och Jenny Lindahl sin syn på det politiska läget, inspelat den dag då gruppsamtal infördes som politisk metod för regeringsbildning.
– Jag har en diffus ångest som jag tror beror på regeringsbildningen. För det känns som det görs en massa drag som är helt orimliga, och då får man en känsla av att någon undanhåller en information, säger Jenny Lindahl.
Ett exempel på en omöjlig konstellation enligt henne är en regering bestående av Miljöpartiet och Alliansen. Icke desto mindre tror hon att MP kommer att göra någon form av utspel som markerar att de öppnar för ett borgerligt samarbete – innan veckan är slut.
– Jag tror att de kommer att presentera någon sådan viljeinriktning eller något krav, till exempel »vi ställer det här kravet som – som Alliansen tycker är jätterimligt – för att ingå i en sådan regering«. säger Jenny Lindahl.
Håkan A Bengtsson konstaterar att Miljöpartiet, om de vill sträcka ut handen till Alliansen har ett väldigt starkt förhandlingsläge rent sakpolitiskt.
– De kommer i princip att kunna ställa vilka krav som helst på sina kärnområden, och få igenom dem. De kommer naturligtvis i så fall riskera att förlora andra frågor som har att göra med skatter, arbetsmarknad eller reglering av offentliga verksamheter. Det är det mönstret vi har sett i Stockholm stad, säger Håkan A Bengtsson.
Men det är en enorm risk att förlora väljare, tror han. Möjligen sneglar på Tyskland.
– De Gröna i Tyskland har rört sig mer mot mitten och det går bra för dem. Det kan hända att MP vill visa att man är ett alternativ för en bredare väljargrupp än de vänsterinriktade väljar man har i dag. Jag tror också att de har fått smak på makten, säger Håkan A Bengtsson.
Jenny Lindahl tror också att själva makten har kommit att få en stor roll hos MP.
– För SD och Vänsterpartiet är ideologin väldigt stark, det kan också vara en stark drivkraft för partier att vinna val – som för Socialdemokraterna. Miljöpartiet har hamnat i en tredje position där de drivs av makt och inflytande, säger hon.
Så är det Miljöpartiet som har den mest avgörande rollen den här veckan?
– I slutänden är det Centern och Liberalerna som är regeringsbildare. Det är de som bestämmer om de bildar regering med S eller om de släpper fram M och KD, för jag tror fortfarande på tesen att det är de enda hållbara alternativen på sikt.
En regering ledd av Löfven är inte, och har aldrig varit, särskilt trolig enligt Jenny. Håkan tror att det finns en möjlighet, och då kan det bli en enpartiregering:
– Jag tror inte att vi kan utesluta att Löfven ändå i slutänden får uppdraget, men som man läser det politiska landskapet nu är det svårt att tänka sig att C och L skulle bryta linjen, säger han.
Dessutom i avsnittet: Vad händer med Feministiskt Initiativ efter Gudrun Schymans avgångsbesked? Lyssna!!
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.