För att föräldrar ska ha reella möjligheter att jobba heltid, behövs mer resurser till förskolan.
9 av 10 förskollärare jobbar i barngrupper som är större än Skolverkets rekommendationer. Lärarnas tidning har gjort en enkät som vittnar om förhållanden man verkligen inte önskar någon att arbeta i. Och inte heller vill skicka sina små barn till.
På senare år talas det mycket i storstäderna om hämtningsstress. Det moraliseras över småbarnsföräldrar som tävlar i att komma tidigt till förskolan för att hämta. Men är det konstigt att det finns en sådan stress, när man hör vittnesmålen från den här enkäten? Om att det sker tillbud som rapporteras, men inga åtgärder görs. Om att pedagogerna står och funderar på om de alls har sett ett visst barn under dagen när föräldern frågar hur barnet har haft det. Om att det blir barnpassning i stället för pedagogisk verksamhet.
Ur det perspektivet blir det inte heller konstigt att när Stockholms stad vill införa heltid på förskolan även för barn till föräldralediga, blir reaktionen överväldigande negativ från föräldrar och pedagoger. Helt enkelt för att andningshålet för den stressade personalen är att vissa barn går hem tidigt eller inte är på plats alla dagar. Politikernas ambition är bra. Men i praktiken saknas resurser.
Så ska det inte behöva vara. En bra förskola utjämnar klass- och språkskillnader och är en fantastisk start i livet för barnen. Och den ger möjlighet för föräldrarna att jobba heltid. Utan att hoppa över lunchen, springa från jobbet och ta med sig saker hem för att hinna hämta före klockan fyra. I stället för att föräldrarna – främst mammorna – går ner i deltid.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.