När inte jämställdhet kan uppnås med argument byggda på ansvar eller egenvärde, då kan man ta fram argumentet Tillväxt. 

Mckinsey Global Institute släppte idag en rapport där man genomfört tankeexperiment gällande jämställdhet. Vad skulle hända med världens BNP om kvinnor medverkade på arbetsmarknaden i samma utsträckning som män?

Resultaten har gjort Dagens Arena förvirrade över hur många nollor som egentligen återfinns i en trillion.

Rapporten visar på att om världens arbetsmarknader skulle vara helt och fullt jämställda så skulle världsekonomin växa med 28 biljoner (OBS: 12 nollor) amerikanska dollar fram till år 2025. Världens BNP skulle öka med 26 procent, vilket ungefär motsvarar Kina och USA:s gemensamma BNP. I Indien skulle BNP öka med hela 60 procent, då landet ligger långt ner på listan över kvinnors medverkan på arbetsmarknaden.

Men även ett inte lika fullständigt extremt galet otrolig tankelek skulle också ge resultat. Om alla länder nådde upp till samma jämställdhetsnivå som det land i regionen som är mest jämställt så skulle världens BNP öka med 12 biljoner dollar. Alltså motsvarande Tyskland, Japan och Storbritanniens gemensamma BNP.

I studien har jämlikheten i 95 länder undersökts. Länderna står för 97 procent av världsekonomin och är hem för 93 procent av världens kvinnor. Resultatet visar att 40 av länderna har höga eller väldigt höga nivåer av ojämlikhet på minst hälften av de 15 punkter rapporten studerat.

Orsaken till att kvinnor i mindre utsträckning bidrar till världsekonomin beror främst på tre saker. Kvinnor medverkar på arbetsmarknaden i mindre utsträckning, de jobbar färre timmar och arbetar i högre grad i mindre produktiva branscher såsom jordbruk och vård.

Därtill utför världens kvinnor idag 75 procent av det oavlönade arbetet. Detta arbete beräknas uppgå till ett värde av 10 biljoner dollar årligen och motsvarar 13 procent av världsekonomin.

Dessa argument kan man alltså ta till när någon liten tillväxtivrare inte går med på att jämlikhet har ett egenvärde.