Sport och politk går alltid hand i hand, det fick målvakten i Sveriges första vm-lag erfara 1934. Bild: Fifa

FREDAGSMYS | Chefredaktör Nordling noterar effekterna av Turkiets invasion inom sportens värld. Och hittar som vanligt sidospår.

Sport och politik hör förstås alltid ihop, allt annat är naturligtvis en chimär. Även om inte alla vill erkänna det. När det turkiska landslaget i fotboll nu åter tagit upp den kollektiva honnören som segergest sker det i samband med attacken mot kurdiska styrkor i Syrien. Och inte oväntat ska det utredas av fotbollens makthavare. Trots att det inte direkt är första gången som turkisk militär hyllas av idrottsmän.

Den turkiska invasionen har med rätta kritiserats hårt av många, och inom fotbollen var som väntat den svenska föreningen Dalkurd snabbt ute med ett fördömande. En intressant inblick i detta ges via senaste avsnittet av den eminenta fotbollspodden 3-5-2 som bland andra gästas av föreningens avgående sportchef Adil Kizil. Vid lyssningen påminns jag också om hur Dalkurd gjorde en stark manifestation för att uppmärksamma belägringen av Kobane i samband med ett derby mot dåvarande lokalkonkurrenten Brage 2014. Samt att Svenska Fotbollförbundet, som brukar ha nolltolerans mot politiska budskap på matcher, inte utdömde några böter för händelsen. Naturligtvis ett bevis på att fotboll och politik inte bara hör ihop, utan även kan tolereras av de mest svårflörtade. Att Fotbollförbundet hade problem med hanteringen av budskap kring Dawit Isaak fem år tidigare spelade säkert också sin roll.

En fotbollsklubb som aldrig ryggat för politiken är tyska St. Pauli från Hamburg. Deras turkiske spelare Cenk Sahin verkar dock ha missat vilken klubb han hamnat i. När han förra fredagen hyllade den turkiska armén på Instagram dröjde det inte många timmar innan han förklarats oönskad av sin arbetsgivare. Sahin kom till St. Pauli 2016, samma år som klubben stöttade sin förre spelare Deniz Naki sedan han i Turkiet dömts för att ha spridit PKK-propaganda. I samband med en match efter detta bar samtliga St. Paulispelare tröjor stöd för kurdiskättade Naki, och klubbens officiella budskap var: ”solidaritet”. Oönskade Cenk Sahin är nu tillbaka i Turkiet, och återkomsten lär bli politik den med.

Det här med provokativa hälsningar på fotbollsplan är naturligtvis inget nytt. Snarare tvärtom. Jag minns specifikt en anekdot från Torbjörn Anderssons och Aage Radmanns bok om svensk fotbollskultur Från gentleman till huligan?, och som handlade om det första svenska landslag som deltog i ett VM-slutspel. Detta inträffade 1934 och det svenska laget spelade mot Argentina i Bologna. Enligt rapporterna utförde spelarna en fascisthälsning i samband med matchstart. Detta fick Hyresgästföreningen i Göteborg att kräva avbön från medlemmen, tillika landslagsmålvakten, Anders Rydberg. Rydberg förnekade dock att han hälsat ”på fascistiskt vis”. (Att det var just hyresgäströrelsen i Göteborg som agerade var inte ologiskt, inte minst med tanke på att den hade hårdföra ledare som Martin Andersson, för övrigt kanske den ende hyresgästaktivist som blivit omnämnd i en kuplett av Karl Gerhard.)

Varje förening avgör emellertid själv vilka regler som gäller, oavsett om det är UEFA eller Hyresgästföreningen. Vid lyssning av en annan podd slås jag dock av en uppenbar brist på medlemskrav. I senaste Journalistenpodden berättar nämligen Pressombudsmannen Ola Sigvardsson om turerna kring paret Strömstedt och nättidningen Stoppa pressarna. Sigvardsson avslutar dock med informationen att han aldrig skulle kunna pröva tidningens publiceringar, trots att ägaren är medlem hos Tidningsutgivarna, då sajten saknar utgivningsbevis.
Lite fascinerande är det trots allt om en organisation som Tidningsutgivarna, eller TU – Medier i Sverige som de numera heter, tillåter publicister utan utgivningsbevis som medlemmar. Men som sagt, varje organisation äger sina egna regler. Och får försvara dem på egen hand.

Som du märker är jag en flitig poddlyssnare, och hoppas att det gäller även dig. För i så fall har Dagens Arena nämligen många lyssningar att erbjuda. Som vår panelpodd som nyligen kom med ett mycket tankeväckande snack om matchning på arbetsmarknaden. Under helgen kommer dessutom ett nytt avsnitt av vår intervjupodd, där gästerna får tala till punkt. Den här gången träffar jag  journalisten och etnologen Malin Haawind som berättar om sin nya bok om smuts. Och som om inte det räckte så kommer även andra avsnittet av vår uppmärksammade podd om journalistik, Den Svenska Modellen, ut inom kort. Och det bästa av allt är att du hittar alla poddarna på samma kanal, nämligen här. Eller genom att prenumerera i din spelare förstås.

Ha en bra helg!

Jonas Nordling
chefredaktör

 

PS. För dig som gillar att läsa så erbjuder vi som vanligt ett digert smörgåsbord. Enklast intaget via vårt dagliga nyhetsbrev som du skaffar här. Kostnadsfritt, förstås! Men inget är i slutändan gratis, så varför inte bli månadsgivare och säkra en av landets mest oberoende redaktioner? Läs mer här.