Nej, det var inte bara ett pojkstreck. På tisdagen åtalade åklagarmyndigheten nio elever på privatskolan Lundsberg för olaga hot för den omskrivna strykjärnshistorien. Två av eleverna åtalas dessutom för vållande till kroppsskada för att de orsakat en brännskada på en av de yngre eleverna.
Även husföreståndaren åtalas för medhjälp till olaga hot alternativt ofredande, eftersom han givit de äldre eleverna tillstånd att skrämma de yngre med ett strykjärn.
– Enligt min mening har hoten varit sådana att målsägandena kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet. I vart fall har de genom ett hänsynslöst beteende ofredat de yngre pojkarna, som alla var nya på skolan, säger tillförordnad vice chefsåklagare Niclas Wargren, till Sveriges Radio.
Så här beskrevs nollningsincidenten av Svenska Dagbladet i slutet av augusti i år:
“Sex till nio äldre elever kom in i ett rum där två yngre befann sig. De äldre släckte lampan, uppmanade de yngre att lägga sig på golvet och band för ögonen på den ene. Ett strykjärn hettades upp och hölls mot ryggen på det ena offret tills han skrek till. Då den andra eleven skulle straffas räckte sladden inte till. Men det fortfarande varma järnet hölls mot hans rygg tills även han skrek.”
Det gör ont i kroppen av att bara läsa raderna. Det är inte svårt att leva sig in i den rädsla och smärta som de yngre eleverna upplevde när de blev utsatta för övergreppet.
När händelsen avslöjades i media viftade Lundsbergs dåvarande rektor bort den som ett “pojkstreck”. Skolinspektionen höll inte med och stängde skolan med omedelbar verkan. Beslutet överklagades i förvaltningsrätten med hänvisning till att riksinternatet inte står under tillsyn av Skolinspektionen – och skolan tilläts öppna igen. Domstolen gjorde också bedömningen att elevernas säkerhet inte är i fara på skolan.
Sedan de dramatiska veckorna i slutet av sommaren har Lundsberg fått både en ny rektor och styrelse. Förhoppningsvis har de även vädrat ut den sunkiga och pennalistiska överklasskåranda som verkar ha suttit i väggarna sedan skolan startade i slutet av 1800-talet.
Vi var många som välkomnade Skolinspektionens beslut att lägga ned en skola där mobbning och övergrepp skett systematiskt i flera decennier. Nu kan den förestående rättegången mot de elever som misstänks för brott mot sina skolkamrater i stället bli den omstart Lundsbergsskolan är i uppenbart behov av.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.