Lågutbildade tappar mot högutbildade. Skillnader i livslängd ökar.

På tisdagen presenterades nya siffror från SCB. De ger uttryck för de växande klassklyftor vi kan se runt omkring oss.

Din livslängd påverkas allt mer av utbildningsnivå. Vid 2000-talets början levde en kvinna som bara hade förgymnasial utbildning tills hon var i snitt 84,7 år. En kvinna med eftergymnasial utbildning levde tills hon var 86,5 år.

Nu har den skillnaden vuxit så att en kvinna med låg utbildning lever tills hon är 85,4 år gammal, medan den högbildade lever till hon är 87,8 år. En liknande skillnad framkommer för män med olika utbildningsnivåer.

Det är en hemsk konsekvens av rådande klassklyftor. I december förra året kunde vi läsa liknande en liknande rapport för hur framför allt lågutbildade kvinnor får betala med sin hälsa. Socialstyrelsen visade då hur dödligheten för kvinnor i åldern 35–64 år minskade med endast 6 procent för personer med grundskoleutbildning under åren 1991–2012. Samtidigt minskade dödligheten med 33 procent för kvinnor med eftergymnasial utbildning.

De senaste åren har vi sett hur sjukförsäkringen urholkats och arbetsmarknaden blivit otryggare. Rehabilitering och preventiva åtgärder är ett privilegium för fåtalet. Då ser vi också hälsoklyftorna öka. Det är livsviktigt att den här utvecklingen bryts.