Sedan regeringsskiftet 2006 har inkomstgapet mellan män och kvinnor ökat med 17 479 kronor, enligt nya siffror. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tror att tillväxt är lösningen. Men hon kan inte säga när trenden vänder.
– Jag har ingen horisont, jag kan bara säga att arbetet fortsätter, säger hon till Dagens Arena.
Nya siffror som Vänsterpartiet låtit Riksdagens utredningstjänst ta fram visar att skillnaden i nettoinkomst mellan män och kvinnor ökat med 17 479 kronor sedan den borgerliga regeringen kom till makten år 2006. I dag skiljer det 62 044 kronor i nettoårsinkomst mellan män och kvinnor.
Dagens Arena fick ett snabbt samtal med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i en lucka i hennes fullbokade schema på den internationella kvinnodagen.
Inkomstgapet har ökat med 17 479 kronor sedan ni kom till makten 2006. Vad tycker du egentligen om det och varför blivit så?
– Bland annat för att vi tog bort förmögenhetsskatten. Vi ansåg att det var en tillväxthämmande skatt. De som har förmögenheter tjänade så klart på det. Och män har större förmögenheter än kvinnor.
Men 17 479 kronor per år är ganska mycket. Hur ser du på den siffran?
– Det är klart det inte är bra med stora inkomstskillnader mellan kvinnor och män. Hela jämställdhetspolitiken handlar om att minska på dessa skillnader. Men det beror på att vi inledningsvis avskaffade en tillväxthämmande skatt för att förbättra tillväxten, skapa fler jobb, få fler i arbete och få fler kvinnor att jobba heltid. Det är positivt i längden.
– Det som framförallt oroar mig i dag är inte skillnaden mellan män och kvinnor, utan den stora skillnaden mellan de som arbetar och de som inte arbetar. Att då ta bort tillväxthämmande skatter för att kunna skapa fler jobb. Det är precis det som är rätt politik.
Men det här inkomstgapet har ökat successivt under hela ert regeringsinnehav. Ännu syns inga tendenser på att det nått sin kulmen eller börjat minska. Vad tror du kommer hända framöver?
– Jag tror att det kommer minska med tiden.
Hur då?
– Som jag säger: Vi har tagit bort vissa skatter som är tillväxthämmande. För att både kvinnor och män ska kunna tjäna mer så behöver vi bättre tillväxt. Jag kan ju också se att både mäns och kvinnors inkomster ökat kraftigt och det beror ju främst på tillväxten.
– Långsiktigt så är politiken positiv. Kortsiktigt så kommer vi se dessa skillnader. Men politiken ska vara långsiktig, inte kortsiktig. Med kortsiktig politik blir effekten att vi överbeskattar människor, vi får dålig tillväxt, vi måste förlita oss på att facken ska lyckas ta fram så kallade kvinnopotter, vilket de inte lyckas med.
– Med jobbskatteavdrag har vi lyckats se till att en undersköterska har en extra månadslön kvar i plånboken varje år. Det är någonting som fackens förhandling med arbetsgivarna aldrig nått fram till.
Men en successiv ökning av inkomstskillnaderna har ju skett sedan 2006, det är sex år sedan. Vad är egentligen kortsiktigt och långsiktigt för dig. Hur ser din horisont ut?
– Ja, men låt mig säga: Hur länge satt den förra regeringen och pratade löneskillnader utan att de avskaffades?
Jag vet inte, men när jag tittar på de här siffrorna så minskade faktiskt nettoinkomstskillnaden långsamt åren innan 2006.
– Jaja, men jag ställer frågan bara. Du vill att jag ska uppge hur lång tid som är långsiktigt, hur lång tid det tar innan inkomstskillnaderna är borta. Jag kan inte ge den bilden. Så jag undrar: Hur länge satt Socialdemokraterna vid regeringsmakten utan att löneskillnaderna minskade?
– Jag har ingen horisont, jag säger bara att arbetet fortsätter och går ut på att fler ska arbeta, fler ska tjäna mer, utbildning ska löna sig, även kvinnors utbildning. Vi har haft mer effektiv politik än en politik som bara förlitar sig på fackens förhandlingar och fackets förmåga, eller brist på förmåga, att få ut kvinnopotter.
– Vi kan konstatera att kvinnolönerna har ökat med den konstruktion jobbskatteavdraget har och löneskillnaderna har minskat. Vi ser att inkomstskillnaderna har ökat för att vi har tagit bort tillväxthämmande skatter, vilket är viktigt för framtiden. Det är viktigt för alla att vi har en god och bra tillväxt i Sverige.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.