Ojämlikheten i Europa och Sverige fortsätter att öka. Kanske kan vårt plötsliga uppvaknande i flyktingfrågan göra oss mer benägna att öppna ögonen för andra brinnande samhällsfrågor.
Två nya rapporter har släppts i dagarna – från den internationella hjälporganisationen Oxfam och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU. Båda visar på hur klyftorna mellan rika och fattiga människor växer och vad det leder till.
Oxfams rapport visar att mellan 2009 och 2013 ökade antalet européer som lever i allvarlig materiell fattigdom, det vill säga inte har råd med en viss levnadsstandard, med 7,5 miljoner – till nästan 50 miljoner. Kvinnor, ungdomar och personer med invandrarbakgrund löper störst risk att drabbas av fattigdom.
IFAU:s rapport visar hur familjebakgrund är avgörande för hur resten av ditt liv blir. “Barn till föräldrar med låg inkomst och låg utbildning blir oftare inskrivna på sjukhus än barn till föräldrar med högre inkomst och utbildning”, står det bland annat i rapporten.
Vi har sett flera liknande rapporter den senaste tiden. Alla pekar åt samma håll, men fortfarande saknas större initiativ från politiskt håll för att få bukt med den stigande ojämlikheten i Europa.
I Oxfams rapport står det att fattigdomen i EU är inte en fråga om brist, utan resursfördelning. Det politiska beslutsfattandet påverkas av resursstarka elitgrupper, som inte behöver ta hänsyn till majoritetens intressen.
“Som ett konkret exempel kan nämnas att den konsultgrupp som råder Europeiska Kommissionen i skattefrågor till 82 procent utgörs av medlemmar från privata och kommersiella intressen”, skriver rapportförfattarna.
De senaste veckorna har engagemanget för de personer som tvingas fly ökat dramatiskt. Både politiker och privatpersoner vill förstå och hjälpa till. Vi vet också att engagemang smittar, så låt oss sprida energin vidare till även denna fråga.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.