PODD | Redan som tolvåring gjorde Kalle Lind sitt första försök att skriva Hasse Alfredsons biografi. Nu tar han sig an uppdraget igen och berättar för Dagens Arena om vägen dit.
I senaste avsnittet av Dagens Arenas intervjupodd berättar journalisten och författaren Kalle Lind om sin kommande bok om Hasse Alfredson. Ett projekt som han mer eller mindre ägnat större delen av sitt liv åt, och som han på sätt och vis känner sig utpekad att utföra.
– När förlaget ställde frågan var mitt svar att jag tyvärr måste tacka ja.
Kunskapen om Hasse Alfredson blir allt glesare bland yngre generationer, men samtidigt uppmärksammas hans verk fortfarande. Nyligen hade Jane Magnussons film om Hasse & Tage premiär, och för Kalle Lind var det ingen oönskad konkurrens trots att hans egen bok nu närmar sig utgivning.
– Vi har naturligtvis varit medvetna om varandras existens, och jag är dessutom med på ett hörn i filmen. Ända sen min uppväxt är jag van att vara eljest, så jag blir bara glad för en indikator att andra är intresserade av samma sak som jag.
Hasse Alfredson hade under många år en central ställning inom svenskt kulturliv, och påverkade på många sätt den offentliga diskussionen. 1992 utsågs han till exempel till månadens landsförrädare av Sverigedemokraternas tidning SD-kuriren för att han som chef för Skansen initierat en utställning om invandrares inverkan på det svenska, och för att ha låtit Theodor Kallifatides inviga utställningen. Så hur hade Alfredson hanterat dagens politiska landskap?
– För mig är det den jobbigaste av frågor som finns. Jag hör ofta hur folk säger: Vad skulle inte Tage kunna skriva om EU, vad skulle inte Hasse kunnat säga om Hanif Balis senaste utspel? Jag tycker att det är meningslöst att spekulera i. Det händer ju inte sällan att när folk blir gamla att de blir tämligen reaktionära, och dessutom ibland dementa. Och då kan de ju plötsligt tycka vad som helst.
Hela intervjun går att höra här:
Dagens Arena publicerade dessutom nyligen en essä av Kalle Lind angående Hans Alfredson, som går att läsa här.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.