Bristande insyn i inkomstkällor för partier. Anonyma partidonationer. Svaga sanktioner.

Känns det bekant?

Det gör det nog. För Sverige är tillsammans med San Marino, Malta och Schweiz de enda länderna i Europa som saknar lagstiftning som reglerar hur våra politiska partier finansieras. Något som debatterades intensivt under hösten.

Men det är också kärnan i den kritik som Europarådets korruptionsövervakningsorgan (Greco) förde fram när de i dag publicerade sin årliga rapport. Greco uppmanar samtliga medlemsländer att införa öppna system för finansiering av partier och valkampanjer.

En kritik som förstås talar direkt till den svenska regeringen. Det är också en kritik som har hörts förut:
“I allmänhet vidtar länder viktiga åtgärder för korruptionsbekämpning och ökad insyn i politisk finansiering, men fortsatta förbättringar behövs. Regeringarna måste bidra med både politisk vilja och tillräckliga resurser, så att korruption kan förebyggas och bekämpas på ett effektivt sätt “, som Greco:s ordförande Marin Mrčela skrev i en rapport 2009.

Sedan dess har hm. Ingenting hänt. Frånvaron av insyn i hur partierna finansieras är just frånvarande. De samtal som pågår mellan riksdagspartiernas partisekreterare har heller hittills inte lett till något resultat.

Kanske kan Grecos rapport fungera som en påminnelse om att det är dags att agera för att få lagstiftning på plats till nästa val.