I dag lanserar Transparency International Sverige ett nytt och välkommet initiativ med namnet ”Öppna bidrag”. I ett pressmeddelande meddelas följande:
”Tillsammans med tre andra länder – Malta, San Marino och Schweiz – är Sverige ensamt i Västeuropa om att inte ha någon lag om obligatorisk redovisning av partiernas intäkter, utgifter, tillgångar och skulder. Just nu bereds ett lagförslag på justitiedepartementet som är tänkt att träda i kraft i god tid före valet 2014.
TI Sverige vill att det lagförslaget blir så långtgående som möjligt. Tidigare forskning om partifinansiering har visat att alla kryphål i lagstiftning på området utnyttjas. På öppnabidrag.se kan du jämföra riksdagspartiernas intäkter och läsa intervjuer med sakkunniga och, förhoppningsvis, samtliga partisekreterare i Sveriges riksdag.”
Läsare av Dagens Arena minns säkert att vi redan driver ett liknande initiativ som du kan läsa mer om på partibidrag.se. Jag har även skrivit flera ledar– och debattartiklar i ämnet. Frågan har också drivits med särskild kraft av Arenagruppens vänner (som du gärna får bli medlem av).
Vi välkomnar initiativet från Transparency International Sverige. Det är utmärkt att fler driver på och bildar opinion – inte minst när ett lagförslag håller på att beredas i regeringskansliet.
Den berättigade frågan är naturligtvis vad som händer med Dagens Arenas och Arenagruppens arbete för mer transparens i den svenska partipolitiken. Faktum är att vi redan har ett par aktiviteter planerade i närtid.
Sverker Lindström, erfaren journalist och författare som även sitter i styrelsen för Arenagruppens vänner, arbetar just nu med en rapport som har arbetsnamnet ”Pengarna till politikerna och risken för korruption”. När Sverker Lindström har skrivit klart kommer Arenagruppen att publicera rapporten och arrangera ett samtal där slutsatser och rekommendationer diskuteras. Jag kommer även be Sverker Lindström att skriva en debattartikel till Dagens Arena. På våra redaktionsmöten kommer vi självfallet att diskutera hur vi ska bevaka frågan om svenska partiers finansiering och det pågående arbetet i regeringskansliet under våren.
Ta bara frågan om Vattenfalls förvärv av Nuon, den största kontantuppgörelsen någonsin i Sverige. Fanns det någon intressent som gav pengar till de borgerliga partierna som tack? Kanske inte, men att den retoriska frågan ens kan ställas visar att insynen i de politiska partiernas finansiering måste lämna den europeiska skamvrån.
Så stay tuned under våren, mer information kommer på Dagens Arena samt via våra sidor på Twitter och Facebook. Vill du även följa TI Sveriges nya initiativ så kan du göra det på Twitter via @oppnabidrag.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.