Bör vi sörja om britterna lämnar EU? Och vilken slitning är egentligen värst: Brexit, bråket mellan Östeuropa och Västeuropa eller Tysklands och Greklands eurokris? Gäst är Göran von Sydow, Sieps.
Storbritannien har gjort enorma nedskärningar i sina offentliga utgifter motsvarande sex procent av BNP sedan finanskrisen. Det kan förklara varför missnöjet med EU exploderar nu, menar Sandro Scocco. UKIP:s väljare finns i de områden som är avindustrialiserade och inte lyckats hantera globaliseringen, säger Göran von Sydow.
EU har fördjupats mycket på senare år och britterna har problem med det. Cameron har sett sin roll utmanad och ser en EU-omröstning som ett sätt att gambla med sin egen ställning. Då politiseras EU-frågan, säger Göran von Sydow.
Alla är överens om att Brexit skulle innebära jättestora vinster och jättestora förluster, säger Sandro Scocco. Det viktiga i Brexit är inte ekonomin utan politiken.
Med en Norgelösningen skulle Storbritannien få ta alla regler men inte vara med och ta fram dem, säger Göran von Sydow.
Vid Brexit så kan pundet sjunka, den finansiella sektorn missgynnas och Storbritanninen har en lite större chans att återindustrialiseras, menar Sandro Scocco.
Icke-eurogruppen försvagas om britterna skulle lämna EU, menar Sandro Scocco. Sveriges ytterkantsposition skulle försvagas utan Storbritannien, menar Göran von Sydow.
Högern är orolig att högerlösningar försvagas om Storbritannien lämnar EU, menar Sandro Scocco.
Om Storbritannien lämnar kan vi få en drift mot sydost i EU. Vi kan få en mer interventionistisk ekonomisk politik, menar Sandro Scocco.
I flyktingkrisen avvisar Östeuropa helt en solidarisk lösning med hänvisning till suveränitet. Det är en hård konflikt. Utstationeringsdirektivet är ett annat exempel på hur Östeuropa enat sig i en viss fråga emot de galna västeuropeiska medlemmarna. Östeuropa vill ha fri rörlighet och tillgång till den inre marknaden men är inte intresserat av andra delar, och verkar inte kunna ta en förlust, säger Göran von Sydow.
Göran von Sydow avslutar med ett mustigt lästips: Läs Lissabonfrödraget, det finns en hel del göttigt däri.
Prenumerera på podden via:
RSS: Feedburner Spelare: Itunes, Acast
Facebook: Pengar och Politik eller Arena Idé
Twitter: Arena Idé
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.