Coronavirusets spridning lämnar utrymme att tänka på hur världen bortom den här krisen borde se ut. Arena Tyckonomi bjöd in en socialist och en nyliberal för att diskutera det som händer och borde hända.
Mattias Svensson, liberal skribent på bland annat DN, är tacksam att Sverige i internationell jämförelse håller igång ekonomin och samhället åtminstone till viss del. Han ser Danmarks räddningspaket, värd 13 procent av BNP, som ett avskräckande exempel. Kostnaden skulle vara lika stor som för en stor del av välfärden
– Är det värt ett års sjukvård, polis och rättsväsende att stänga ned mer än Sverige har gjort? Jag är inte säker på det, säger Mattias Svensson.
Kajsa Ekis Ekman – journalist, författare och socialist – jämför lärdomarna som nu dras, med vad som sas i samband med finanskrisen, men litar inte på att det innebär en verklig förändring.
– Det jag hoppas med den här krisen är att man inte begår samma misstag som vid förra krisen; att man räddar banker utan att kräva något i gengäld. Ofta under en kris, nu med, är det så att folk börjar läsa Marx och inser att staten måste ta ett större ansvar. Men sen blir det inte så i, för en sak är vad folk drar för slutsatser och en annan vad samhället gör för åtgärder, säger Kajsa Ekis Ekman.
Men det borde finnas möjligheter för förändring, menar hon, och de som kan kräva det är de som är allra viktigast för samhället nu.
– Jag har diskuterat med aktiva inom Sjukvårdsupproret, och sagt men strejka nu då – det är nu ni kan få igenom era krav! Men de tar ju sitt ansvar, och säger »åh nej, det kan vi ju inte göra nu«, säger Kajsa Ekis Ekman.
Mattias Svensson hoppas att krisen innebär att den uppumpade finansmarknaden svalnar, efter tio års högkonjunktur och »dopad ekonomi«.
– Börsvärdena har pumpats upp något oerhört de senaste åren, på grund av att centralbanker har pumpat in krediter i hopp om att företag ska investera mer, men istället har de delat ut mer och köpt mer aktier. Där har du en korrigering som är ganska sund, säger Mattias Svensson.
Hör hela samtalet här, och följ gärna Dagens Arena i din poddspelare!
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.