En lön på 13 kronor i timmen som arbetaren får ut varannan månad, så illa kan det se ut för en människa som jobbar som papperslös i Sverige. Vad görs i dag för att dessa människor inte ska utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare?

I det här avsnittet av Människor & Migration pratar vi om papperslösas situation på arbetsmarknaden. Podden gästas av Bengt Sandberg, ordförande för Fackligt center för papperslösa, och tillsammans med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling beskriver han hur förhållandena ser ut för papperslösa på arbetsmarknaden och vilka branscher som är mest utsatta. De diskuterar även vad fackföreningsrörelsen gör för att hjälpa papperslösa i dag och hur det arbetet skulle kunna utvecklas.

I avsnittet intervjuas även Daria Bogdanska, serietecknaren som gett ut självbiografiska serieromanen Wages Slaves. Daria lyfter den situation hon som EU-medborgare hamnade i när hon kom till Sverige för att studera och varken kunde få CSN eller ett svenskt personnummer. För att försörja sig tog Daria ett svartjobb inom restaurangbranschen och insåg där att de anställda fick olika löner beroende på hur utsatta de var. För att få ut rätt lön för den tid hon jobbat på restaurangen tog hon hjälp av facket och såg då hur svårt det vara att organisera de människor hon jobbade med. Rädslan för represalier och en tacksamhet inför att ändå ha ett jobb gjorde att många av hennes kollegor inte ville ställa sig upp mot arbetsgivaren.

 

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

Lyssna på avsnittet här: