Denna veckas panelpodd tillägnas helt och hållet söndagens val i Österrike. Hur har Sebastian Kurz lyckats göra sig själv till centrum för sitt parti, och vad beror egentligen högerradikala FPÖ:s nederlag på? Panelen består av Carl Tham och Lisa Pelling.
I veckans podd möts tidigare ministern och ambassadören Carl Tham och Lisa Pelling, utredningschef på Arena idé. Det handlar om vad valet betyder för övriga EU, om Socialdemokraternas och FPÖ:s nederlag, och Miljöpartiets raketsuccé.
– Det är glädjande att den samlade högern fick 5 procent mindre röster än de hade det förra valet. Och det är ganska stor chans att FPÖ inte kommer sitta i en ny koalitionsregering. Det har ju varit oerhört pinsamt för hela EU att man har haft en regering med ett så utpräglat högerradikalt parti som en väldigt mäktig partner, säger Carl Tham och fortsätter:
– Det konservativa partiet är ändå ett anständigt parti med österrikiska mått mätt.
Lisa Pelling menar att FPÖ:s nederlag inte har något att göra med Ibiza-skandalen, som partiets väljargrupper struntar i, utan beror på nyligen avslöjade uppgifter om att deras partiledare slösat med medlemmarnas pengar på sitt privata lyxliv.
Att det konservativa partiet ÖVP:s ledare Sebastian Kurz lyckats bli så framgångsrik förklarar hon bland annat med ett skickligt maktspel.
– Det Kurz gjorde var att han skickligt inväntade en djup kris i kulisserna, och sedan tog han över genom något man kan likna vid en statskupp. Han ställde partiet inför ett ultimatum: Han sa jag kan ta över, jag är ung och populär, men om jag tar över vill jag ha ny partifärg, ny logga, jag vill att det ska heta Sebastian Kurz-lista och ha ett nytt partiprogram och ny styrelse.. Det hör hade hade han förberett på Excel-ark innan, säger Lisa Pelling.
Om miljöpartiets framgångar i valet – där de ökade från 4 till 14 procent i väljarstöd – säger Carl Tham att det kan ha betydelse för opinionen i Tyskland.
– En diskussion som förs i Tyskland är ju om de gröna kommer gå i koalitionen med CDU, de konservativa, i förbundsdagen nästa val och det har aldrig hänt tidigare. I nuläget skulle nämligen inte en koalitionen med Socialdemokraterna räcka för CDU, för S ligger så lågt, säger Carl Tham.
Lisa Pelling pekar på en intressant faktor i Miljöpartiets valframgång.
– Det som är intressant med Miljöpartiet är att de har lyckats lägga beslag på det här uttrycket ”heimat”, som har varit ett väldigt laddat i Österrike, och har att göra med hembygd, och har stor betydelse i de alpdalar som är en stor del av Österrike. Men Miljöpartiet har lyckats för in budskapet att om du står upp för ditt heimat är du också där med en person som kan värna klimatet; då vill du ha ekologisk odling och närproducerad mat, säger Lisa Pelling.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.