Tidigt i morse meddelade USA:s president Barack Obama i ett tv-sänt tal att ledaren för al-Qaida, Usama bin Ladin, blivit dödad av amerikanska trupper i den pakistanska staden Abbottabad. Se talet här.

Läs också Al Jazeeras utförliga beskrivning av bin Ladins liv och död. Missa inte heller tv-kanalens sammanställning av bin Ladins uttalanden genom åren.

Frågan är vad bin Ladins död kommer betyda för al-Qaidas fortsatta verksamhet. Troligtvis inte särskilt mycket, hävdar nyhetsbyrån Reuters i en analys. De terrorgrupper som fortfarande är aktiva har sedan många år lärt sig att operera på egen hand.

Bin Ladins död möttes av en strid ström av hyllningar från världens ledare. Läs sammanställningarna av CNN, Al Jazeera och Europaportalen.

Bland de få öppet kritiska uttalandena kan Hamas premiärminister i Gaza, Ismail Haniyeh, nämnas. Han fördömde dådet och beskrev Usama bin Ladin som en ”mujahid” – en helig krigare.

Att bin Ladin dödades i den pakistanska staden Abbottabad och inte i Afghanistan har fått afghanska ledare att kritisera Nato och USA för dess ensidiga fokus på Afghanistan i kriget mot terrorismen.

Afghanistans president Hamid Karzai betonade att Natos fokus på Afghanistan har lett till att många civila afghaner har fått sätta livet till: “Again and again, for years and every day we have said that the war on terror is not in Afghan villages, not in Afghan houses of the poor and oppressed”, sa han.

Enligt den afghanska oppositionsledaren Abdullah Abdullah bevisar händelsen att Pakistan är en fristad för terrorister: “Killing of Osama bin Laden is pleasant news for Afghans, and now it’s proven that al Qaeda and other terrorist organizations are not based in Afghanistan and Pakistan is a haven for them”, sa han.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade bin Ladins död med orden: ”Våldets kanske främste förespråkare och ideolog i världen är borta. Det hade varit önskvärt att ha kunnat ställa honom inför rätta. Men det är viktigt att säga att bara för att terrorismens främste förespråkare är borta är därmed inte terrorismen som sådan borta.”

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt valde att understryka att Usama bin Ladin inte var någon religiös ledare: ”Han var en ond man som ledde ett terrornätverk som var ute efter att mörda, sa Juholt. Liksom Fredrik Reinfeldt tyckte Håkan Juholt att det bästa hade varit om Usama bin Ladin hade kunnat gripas av de amerikanska säkerhetsstyrkorna.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet reagerade starkt kritiskt till att USA:s soldater sköt ihjäl Usama bin Ladin: ”Hade han ställts inför rätta hade det varit en annan sak. Då hade vi visat att vi är civiliserade, vi beter oss inte på samma sätt som han har gjort”, sa Bodil Ceballos, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson. Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, höll med Ceballos: ”Jag känner avsky för Usama bin Ladins idéer. Men jag beklagar att han nu inte kan ställas inför rätta och få stå till svars för sina brott”, sa Linde.

Utrikesminister Carl Bildt ansåg dock att det var rättvist att bin Ladin dödades: ”Nej, det är inte öga för öga – det är rättvisa. Han har varit chefsinspirator för att döda och döda och döda och det är klart att en värld, där vi inte har människor som sprider den typen av hatbudskap, är med alla utgångspunkter en bättre värld”, sa han.

Carl Bildt twittrade också: ”A world without Osama Bin Laden is a better world. His hatred was a threat to us all.”

Bloggen ”Juristens funderingar” frågade sig dock om bin Ladins död inte snarare pekar på rättssamhällets sammanbrott. Bloggaren påminner om att USA gett ”sig själva rätten att tillämpa amerikansk lag över hela världen och ger man sig själv rätten att gripa personer i andra stater, även om detta skulle stå i strid med internationell lag.”

Slutligen öppnade Per Wirtén sin flaska stark röd sås han köpte i New Orleans några månader efter elfte september. På etiketten fanns en bild av Usama bin Ladin omgiven av eldslåger med texten ”Burn in hell”: ”I dag är det äntligen dags att öppna den. Som en flaska fin champagne”, skriver Per Wirtén.

Till sist en liten twitterkavalkad, högt och lågt, gott och blandat: