Bild: Skärmdump riksdagen.se
Bild: Skärmdump riksdagen.se

Magdalena Andersson tar tillfället i akt och förklarar vilka som gynnas av regeringens skattepolitik. Ni vet den som drabbar alla som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden.

I tisdagens interpellationsdebatt i riksdagen ställde kristdemokraten Aron Modig finansminister Magdalena Andersson till svars för att regeringen i höstbudgeten avser höja bensinskatten. En höjning som motsvarar mellan 50 till 60 kronor för en medelbilist.

Extra provocerande tycker han det är att bensinskatten dessutom ska INDEXERAS, det vill säga följa den övriga ekonomiska utvecklingen. (Ni vet det där som alliansregeringen underlät sig att göra gällande i princip alla socialförsäkringar under sina åtta åren vid makten).

En bit in i debatten undrar Maria Malmer Stenegrad (M) vem som får ta del av regeringens budget. Finansministerns tog det gyllene tillfället att förklara hur skattechocken fungerar och vilka som gynnas av regeringens politik.

Alla barn som går i skolan.
Alla barn som går i förskolan.
Alla arbetslösa ungdomar som nu blir garanterade jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar.
Alla äldre som får mer personal på äldreboenden.
Alla pensionärer som får sänkt skatt.
Alla ensamstående föräldrar som får en höjning av underhållsstödet.
Idrottsrörelsen.
Handikapprörelsen.
Friluftsrörelsen.
Civilsamhället som stöder de som kommer till Sverige.
Alla kommuner som tar emot nyanlända.
Alla kommuner som har asylsökande barn i sina skolor.

Hon fortsatte: ”Till skillnad från förra regeringen som lånade pengar för att sänka skatterna, syns inte den här politiken direkt i plånboken. Men vad gör en skattesänkning i plånboken när resultatet blir att ens barn inte får det stöd det behöver i skolan?

Här har moderaterna och socialdemokraterna DJUPT olika ideologi och syn på vilka behov som finns i samhället.”