Det finns inget lätt krogjobb. Från bartender via servitör till kock, kallskänka eller diskare. Samtliga sliter stenhårt. Känner du en diskare i branschen vet du hur hårda kvällarna kan vara – och att diskarna får minst uttalad uppskattning för sitt jobb.

På Expressens ledarredaktion är man dock bekymrad över de som jobbar på krogen av helt andra anledningar. De får nämligen alldeles för bra betalt, menar Anna Dahlberg.

När anställda organiserar sig leder det till att de driver upp lönerna. Och det är därför vi har massarbetslöshet i Sverige. Den är svår att komma åt. Men med sänkta ingångslöner blir vi av med massarbetslösheten och hjälper unga in på arbetsmarknaden. Facket är ansvarslösa som inte går med på det här. Ungefär så lyder budskapet i Anna Dahlbergs ledartext.

Det är en märklig text på flera olika sätt. För det första är det naturligtvis inte LO:s ansvar att bekämpa arbetslöshet genom försämrade arbetsvillkor och lägre löner. Det skulle vara att gå rakt emot medlemmarnas intressen. På samma sätt är det inte Anna Dahlbergs ansvar att driva Expressens löner nedåt för att tidningen ska kunna växa.

För det andra är det inte sant att det är ingångslönerna som har gett oss massarbetslöshet. Det är inte heller sant att sänkta ingångslöner kommer att skapa en massa nya jobb. TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik redogör här förtjänstfullt för hur inte ens OECD tror på teorin om att sänkta ingångslöner ger utdelning i form av nya jobb. Även Finansdepartementet har konstaterat att effekterna av sänkta arbetskostnader är mycket små, vilket TCO:s chefsekonom Göran Zettergren visar här.

För det tredje använder Anna Dahlberg siffror som inte ger hela bilden. Hon tar diskare som exempel på ett lämpligt instegsjobb för unga arbetslösa. Sedan skriver hon att en helt outbildad diskare har en ingångslön på 18 744 kronor. Men hon utelämnar att siffran inte gäller de yngsta på arbetsmarknaden. Anställer du en 18-årig diskare är månadslönen för heltid 14 344 kronor. För en 19-åring 15 762 kronor. Dessutom är de här diskarna oftare anställda på deltid än heltid. Hur lite pengar ska de ha, om Dahlberg får som hon vill? Det vore intressant om hon specificerade vad som vore en lagom stor ingångslön för en 18-årig diskare. 5 000? 7 000? Eftersom hon anser att 18 744 är för mycket, så har hon säkerligen en idé om vad som är lagom i hennes värld.

Det Expressens ledarsida gör är alltså att föreslå en ineffektiv och felaktig lösning på ett problem som beror på något annat än problemet de angriper.

Dahlberg har dock rätt om ett ting. Lönesubventioner är inget supereffektivt instrument. I dag finns minst 11 olika subventioner när man anställer personer som på olika sätt står långt ifrån arbetsmarknaden. I och med den så kallade ”jobbpakten” (som ”ansvarslösa LO” är med och jobbar fram) blir det i praktiken en 12:e. Att anställa arbetslösa är i dag inte alls kostsamt om du väljer någon som står längre bort från arbetsmarknaden. Finessen är att hjälpen riktas direkt mot dem som inte har jobb och kostar pengar först när någon kommer in på arbetsmarknaden.

(Sänkta ingångslöner skulle, eftersom de inte skapar nya jobb, dessutom i någon utsträckning påverka konsumtionen negativt – och i förlängningen då också efterfrågan. I en sån tankemodell kan sänkta ingångslöner till och med leda till färre jobb.)

Att sänka ingångslönerna är att försämra för alla som anställs. Detta trots att det inte skapar några nya jobb. Det tycks därmed snarare som att facket tar sitt ansvar just genom att inte acceptera den typen av lösningar.