HÅKANS SOMMARHÖRNA | Dagens Arenas politiske redaktör Håkan A Bengtsson skriver om veckans händelser och icke-händelser i den politiska världen. Den här veckan blir det sommaravslutning med Tulsa, Erlander och läget i Labour.
I How Democracies Die undrade Steven Levitsky och Daniel Ziblatt om demokratin är i fara, bland annat apropå att Donald Trump valdes till president 2016. Fyra år senare är oron inte direkt mindre. Om några månader är det val igen. Har Trump åsamkat den amerikanska demokratin och dess institutioner irreparabla skador under den gånga mandatperioden? Och vad skulle ytterligare fyra år innebära för stabiliteten och tilltron till de offentliga institutionerna? Vad händer om Trump skulle förlora valet, accepterar han överhuvudtaget en valförlust. 2016 ville Trump i förväg inte säga om han skulle godta valet om Hillary Clinton vann. Vad gäller Trump är det väl inget som förvånar en längre. Men jag hajar ändå till när jag läser en text i vänstertidskriften The Nation som jämför läget i USA i dag med Sovjetunionens fall efter 1989:
Är 2020 USAs 1989? Det är svårt att föreställa sig ett sådant scenario. Men för varje dag framstår det som allt svårare att tänka sig en fredlig exitstrategi från konsekvenserna av Trumps korrupta, korrumperande och desperat oempatiska presidentskap.
Trumps valupptakt i Tulsa, Oklahoma illustrerar kanske vad som står på spel. Tulsa? De flesta tänker då nog på Twenty Four Hours from Tulsa som Gene Pitney spelade in 1963. När den översattes, försvenskades och framfördes av Östen Warnerbring blev det: Femton minuter från Eslöv.
I Tulsa utspelade sig emellertid en av USAs värsta förbrytelser. År 1921 dödades hundratals svarta i en brutal massaker. Upprinnelsen var att en ung svart ville ta en hiss avsedd för vita. Han anhölls. När en stor grupp från den svarta befolkningen ville få honom frigiven, det fanns en berättigad rädsla för att han skulle lynchas eller inte få en juste behandling, uppstod skottlossning. I nästa fas attackerade vita den svarta befolkningen i massiv omfattning.
Massakern innebar slutet för the Black Wall Street som de svarta kvarteren i Tulsa kallades. Det var ett relativt ekonomiskt välmående område som hade kunnat lyfta ännu fler om det inte hade utraderats. De svarta kvarteren var självförsörjande med affärer, banker, bibliotek, hotell, biografer och teatrar. Det var kort sagt framgångsrikt även kommersiellt. Samtidigt var Oklahoma en del av södern där förtrycket av de svarta på basis av Jim Crow-lagarna var en strukturell realitet. Under åren som föregick massakern 1921 inträffade också en lång rad lynchningar av svarta. Vi talar om ett laglöst land där vita mobbar inte ställdes inför rätta.
Den som sett Watchmen minns säkert att massakern i Tulsa spelar en viktig roll i den märkliga och synnerligen välgjorda TV-serien. Scenerna i Watchmen beskriver hur en överlägsen övermakt dödar urskiljningslöst. Under sexton timmar skickades över 800 personer till sjukhus. Tiotusen svarta blev hemlösa. 25 kvarter förstördes av bränder. Det finns uppgifter om att flygplan sattes in. Dödssiffrorna varierar mellan 39 och 300. Inga rättegångar eller undersökningar genomfördes. De svarta som överlevde dömdes till utblottning och fattigdom, många flyttade från Tulsa. Frågan om gottgörelse har inte kommit till ett avslut än i denna dag.
Sommaren 2020 ser vi nya exempel på våld som riktas mot de svarta i USA. Allt detta bär vittnesbörd om att denna del av historien ännu inte kan läggas till handlingarna. Ett land som inte kan sluta fred med sitt förflutna och läka såren kommer att återupprepa övergreppen.
Så frågan är: varför la Donald Trump sitt upptaktsmöte inför presidentvalet i just Tulsa. Under just dessa dagar. Han kanske överhuvudtaget inte känner till vad som hände i Tulsa för snart hundra år sedan? Det är mycket möjligt. Men någon i hans stab borde väl i så fall ha upplyst honom om den saken. Eller var det så att Trump medvetet spelar med ”white supremacy”-USA? I så fall var det en medveten provaktion för att tala till och mobilisera sina egna vita väljare. I så fall vill han spä på och underblåsa konflikterna ytterligare, snarare än att överbrygga motsättningarna. Just så har ju Trump agerat tidigare, gång på gång. Kanske är det hans enda sätt att vinna valet i höst. Det finns av en rad skäl att vara genuint orolig.
Konsten att hissa och dissa Sverige
Det är inte lätt att vara svensk i dessa dagar. Nyss var vi modiga som inte låste in folk i sina lägenheter och utfärdade allomfattande utegångsförbud. Nu utmålas vi som ett land som medvetet tar livet av sitt eget folk. Och vi får varken åka till Norge och Finland. Suck!
Det här med att Sverige kan vara såväl flipp som flopp är i och för sig inte en ny historia. I internationella sammanhang brukar jag alltid bli smått generad när Sverige beskrivs som en mer eller mindre fulländad utopi. Men jag vet också att många svenskar länge och väl har ägnat sig åt att berätta för världen hur duktiga vi är: ”You know in Sweden we have a system”. Det är klart att sådant producerar motreaktioner. Jag brukar ändå i sådana sammanhang försöka säga att det är mycket som är bra i Sverige och i Norden men vi har faktiskt en del att jobba med. Men länge var det precis som att inte en enda progressiv människa utomlands ville höra talas om till exempel att svenska marknadsexperimenten faktiskt existerade och även hade sina uppenbara avigsidor och baksidor. Det var som om de verkligen ville att Sverige var perfekt på alla sätt och vis. Kanske är Sverige bäst på distans. Och i historiens ljus.
Men vid närmare eftertanke har väl Sverige länge ömsom hissats och dissats. På 30-talet blev Sverige känt som ”the land of the middle way”, sedan kom efterkrigstidens exceptionella välfärdsutveckling och våra stora industriella exportsuccéer. Volvo och SAAB rullade ut och erövrade världen. Michael Walzer berättade en gång att alla radikala akademiker ägde en Volvo på 1970-talet, som en symbol för vad den svenska socialdemokratiska modellen kunde göra för världen. Och vi ska förstås inte glömma Borg och ABBA.
Men samtidigt, efter andra världskriget känt som ett syndens näste. Sex säljer alltid och kan lätt producera inte alltid verklighetstrogna berättelser. I mitten av 1950-talet kunde man i Time läsa en beskrivning av ”Sverige som promiskuitetens, aborternas och de ogifta mödrarnas förlovade land”. Man gjorde gällande att vi svenskar ofta gick omkring nakna och ägnade oss åt partnerbyten och frekventerade swingerklubbar. Kanske spelade filmer som Hon dansade en sommar och Sommaren med Monika. Se vad ett par nakna bröst och bar rumpa kan göra för bilden av en nation!
Och sedan var det detta med döden, redan då. Sverige beskrevs som det stora själmordslandet och vi var i själva verket världens mest deprimerade folk, trots allt sex och flitigt förekommande nudism. Eller kanske just därför. När Tage Erlander 1960 besökte Indien och Pakistan konfronterades han med dessa ihärdiga rykten som hade nått ända till dessa fjärran asiatiska länder. Han blev smått förvånad. Erlander lyckades härleda ryktesspridningen till USA och ingen mindre än den amerikanske presidenten Dwight D. Eisenhower. I sina dagböcker skriver Erlander:
Vi borde börja publicera uppgifter om det verkliga förhållandet.” Han konstaterade att han själv och kung Gustav VI Adolf ”härskade alltså över ett folk som både var föremål för världens beundran och världens skvaller.
I Financial Time skriver nu Gideons Rachamn om A very Swedish sort of failure. Och Der Spiegel publicerar en lång, lång artikel om detta konstiga land där studenter kramar varandra och som ännu en gång valt sin egen väg. Denna svenska ”sonderweg” lär nog fortsätta att förvåna och förfära. Det kan och får vi nog leva med.
Labours mr Darcy
Under coronakrisen har brittiska Labour fått en ny ledare. Keir Starmer smög sig liksom in på den politiska scenen när Storbritannien stängde ner och Boris Johnson hamnade på sjukhus. Läget är inte det bästa för det gamla arbetarpartiet. ”Labour Together” har precis publicerat en gedigen valanalys och kostanterat att partiet ”a mountain to climb” innan det blir regeringsfähigt igen.
Men Starmer har redan överraskat och gjort mycket bra ifrån sig underhusets debatter. Som tidigare åklagare vet han hur man ska föra sig och driva sin sak. Starmer har visat sig vara synnerligen effektiv i sina konfrontationer med Boris Johnson. Där den senare ofta improviserar har Starmer framträtt med pondus och visat att han är påläst. Starmer är egentligen tämligen ny i den nationella politiken, även om han har varit Labourmedlem i evigheter. Som chef för den nationella åklagarmyndigheten fick han nog en stor erfarenhet av publika framträdanden. Det är nog en bra början för en politiska som är framgångsrik i det långa loppet.
Starmer har framhållit att han framförallt vill ena Labour och läka de splittrande sår som åderlåtit partiet kraft och energi de senaste åren. Han är mer soft än hard left. Och därmed inte så fraktionistisk som vissa av Corbyns anhängare, som gärna ägnade sig mer åt att identifiera fiender än vänner i det egna partiet. Starmer har satt ihop ett team och hämtat personer från olika delar av partiet med syfte integrera personer från ”högern” och ”vänstern”.
Men i veckan avsatte han Rebecca Long-Bailey, vänster-vänsterns starkaste kort. Hon kom tvåa i partiledarvalet och var fram till nu skuggminister för utbildningsfrågor. Labour har länge tyngts av en antisemitisk barlast, där ett antal personer, egentligen ganska få, inte lyckats skilja ut antisemitiska uttryck och fördomar från sin retorik. Det hela har varit mycket laddat inte minst eftersom den judiska minoriteten traditionellt alltid i hög grad röstat Labour. Ed och David Miliband är barn till judiska flyktingar som kom till Storbritannien under andra världskriget. Jeremy Corbyn har inte tillräckligt tydligt adresserat de här problemen, kanske för att några av de här personerna tillhörde de som stödde honom som partiledare.
Nu hade alltså Long-Bailey gillat en tweet där skådespelaren Maxine Peake hävdade att den amerikanska polisens taktik att trycka ner människor med knäna hade de lärt sig av den israeliska säkerhetspolisen. Long-Bailey förlorade sitt jobb och position i skuggregeringen direkt. Hennes anhängare på vänsterkanten har protesterat. Inte minst John McDonnell som tidigare var skuggminister för ekonomiska frågor, Shadow Chancellor of the Exchequer, det låter faktiskt bättre än finansminister. Starmer framhåller att Long Bailey inte är antisemit. Med eftersom hon spridit en artikel med antisemitiska konspirationsteorier fick hon sparken. Med tanke på vad som har förevarit i partiet tidigare hade han förstås inget val. Frågan är om frågan om antisemitism i Labour nu kan läggas till handlingarna. Och om Long-Bailey kommer att göra comeback i paritets inre krets igen.
Det mest uppseendeväckande jag hittat om Starmer är annars att han uppges vara inspirationen bakom Mark Darcy-karaktären i Helen Fieldings Bridget Jones Diary.
Förebilden här var förstås Jane Austens Mr Darcy. En roligt detalj är förstås att Colin Firth som spelade Mark Darcy i filmatiseringen även gjort Mr Darcy i en BBC-inspelning av Austens Stolthet och fördom. Bridget tycker länge att Mark Darcy verkar vara en tråkmåns men han visar sig efterhand ha amorösa kvalitéer bakom sin buttra fasad. Ja, ni vet hur det slutar. Vi får väl se hur det går för Mark Darcy, förlåt Keir Starmer, i den brittiska politiken alltså. Kan han charma de väljare som flytt?
Klockan slår för semester
Annars har jag inte så mycket mer att säga. Allt är lugnt. Det mesta är som vanligt. Mona Sahlin har sommarpratat. Hon känner sig övergiven av socialdemokraterna. Palmemordet spinner vidare på olika teman och i olika riktningar även efter att mordutredningen nu formellt är nedlagd. Jag råkar hitta en par veckor gammal Expressen. Nota bene, i tryckt form. Där läser jag en intervju med en moderat politiker från Täby som var aktiv i partiet samtidigt som Stig Engström. Hon säger om Olof Palme:
Han förstod inte hur diktaturer fungerade, jag kan inte förklara det på annat sätt. När det gällde Sydafrika där de vita och borgerliga styrde kunde han acceptera att det var en diktatur. men att Sovjet och Castros Kuba stod för ett renodlat förtryck föll honom aldrig in.
Jag överlämnar även detta alster till tidningsåtervinningen. Det är nog dags att sätta punkt. Vissa saker turneras liksom om och om igen. Jag tror det är dags att ta semester snart. Klockan klämtar. Men allt är som vanligt.