I förra veckan skrev jag en ledare om en radiodebatt i Studio Ett i vilken den konservativa debattören Roland Poirier Martinsson deltog. Jag anser att Poirier Martinsson flera gånger for med osanning vilket medförde att lyssnarna vilseleddes.
I måndags skrev Poirier Martinsson ett slags svar i krönikeform i SvD. Han bemötte inte mina synpunkter i sak, presenterade en osannolik teori om att jag inte gillar god journalistik om USA, och avslutade krönikan med ett invektiv. Allt detta får naturligtvis stå för honom (jag har kommenterat hans replik här).
En sak som jag ifrågasatte i min ursprungliga ledare handlar om studentlegitimation på högskolor och universitet i Texas. Poirier Martinsson hävdade i radiodebatten att i Texas är ett student-ID bara ”en liten pappersbit man skriver sitt namn på”. Jag tyckte att det lät osannolikt och kontaktade två av de större universiteten i Texas. De hälsade att de självfallet har seriösa, laminerade ID-kort med foto på studenten. Jag fick också beskedet att deras bild är att det även fungerar så i delstaten i övrigt.
I sitt svar i SvD skrev Poirier Martinsson att jag hade kontaktat ”två elituniversitet”. Laminerade ID-kort ”hade vi inte på högskolan i Austin, kan jag låta hälsa”, skrev Poirier Martinsson vidare.
Jag har nu kontaktat alla högskolor och universitet i Austin som har mer än 2 000 studenter. Dessa är University of Texas, Austin Community College, Saint Edward’s University, samt Concordia University Texas. Tillsammans undervisar dessa institutioner drygt 93 procent av alla studenter i Austin.
Samtliga dessa institutioner har svarat snabbt och trevligt. De har samtliga seriösa system för hur studentlegitimationer utfärdas. De är i samtliga fall laminerade eller av hårdplast och har foto på studenten. I många svar framhålls att du måste ha ett annat officiellt ID utfärdat av staten eller delstaten för att erhålla ett student-ID. Ibland fyller kortet även andra funktioner: Du kan ladda det med pengar och handla i universitetets kiosker och automater, till exempel.
Väldigt långt från den där papperslappen, alltså.
Jag vidhåller därför att Poirier Martinsson vilseleder lyssnarna när han hävdar att student-ID i Texas och/eller Austin består av en papperslapp. Sådana undantag kan säkert finnas, men hösten 2012 är påståendet om ”en liten papperslapp man skriver sitt namn på” en beskrivning som vilseleder lyssnarna.
Trots att jag ursprungligen ”bara” kontaktade ”två elituniversitet”.
Fotnot: För min del är den här diskussionen nu avslutad. För ordningens skull vill jag framhålla att jag gärna lyssnar till konservativa röster och Romney-supportrar i svensk public service (Roland Poirier Martinsson och Billy McCormac är två exempel). Men jag kommer att fortsätta reagera om lyssnarna vilseleds med uppenbara osanningar, inte minst när det handlar om fundamentala rättigheter som din möjlighet att rösta i ett val – oberoende hudfärg.