Bloggen

Blogg 13 sep, 2012

Personalfestens många ansikten

Nobissallad med pocherat ägg, enrisrökt rostat sidfläsk och lagrad parmesan. Grillad majskyckling med chevresauterade Gotlandsmorötter och rödvinsfond. Tryfflar.

Sprit, fördrink och 14 flaskor vin.

Eller.

Smörgåstårta och kommunalt vatten.

–––

Micael Bindefeld, Nobelsfestens husband och Bounce.

Eller.

Personalfest de år som den kommunala budgeten tillåter.

–––

Delfinkommunikation eller mingelbingo.

–––

Annie Lööfs näringsdepartement, Tillväxtverket, Säpo, Stiftelsen för strategisk forskning. Svenska myndigheters extravaganta nöjesvanor har de senaste veckorna väckt stor uppmärksamhet.

Dagens Arena ville ställa dessa vanor mot hur en personalfest på en vanlig kommunal förskola ser ut. Vår utsända, journalisten Anders Paulsson, begav sig till en förskola i Limhamn, en stadsdel i  Malmö.

Resultatet? När barnskötarna ska fira får de festa för hundralappen. Inom ramen för existerande budget och bara när kommunen har råd.

Det är väldigt långt ifrån 5,6 miljoner kronor för en James Bond-fest eller 616 000 kronor för en glamourfest.

Skillnaderna talar för sig själva. Vi tycker att det är oacceptabelt.

Däremot får Annie Lööf och generaldirektörerna för Säpo och Tillväxtverket gärna slå ihop sina sparbössor till nästa år. För att ordna en hejdundrans fest för barnskötarna i Limhamn.

Blogg 12 sep, 2012

Priset för höjt tak i a-kassan är arbetsrätten

A-kassan diskuteras flitigt just nu och medan Anders Borg, baserat på egna ej redovisade beräkningar, tvärsäkert hävdar att höjt tak i a-kassan kostar 30 000 jobb är de flesta andra rätt överens om att så inte är fallet.

Att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill höja taket i a-kassan är förstås ingen högoddsare. Att Miljöpartiet vill detsamma är möjligen inte heller särskilt chockerande. Men att Folkpartiet och Centerpartiet driver frågan så hårt medialt just nu, och att även Kristdemokraterna instämmer, är överraskande för många.

Men vi ska komma ihåg att det döljer sig villkor bakom kravet på höjt tak i a-kassan. Och konflikten om höjt tak i a-kassan handlar egentligen snarare om allianspartiernas syn på arbetsrätten.

Höjt tak förutsätter förändrad arbetsrätt om Jan Björklund och Folkpartiet ska vara med på tåget. Det är bara en månad sedan Björklunds pressekreterare förklarade för Dagens Arena att någon höjning inte är aktuell på andra premisser.

”Våra förslag (enhetlig avgift, statlig och allmän a-kassa, höjt tak samt moderniserad arbetsrätt) är ett paket som hänger ihop och bör genomföras som en helhet.” meddelade man då i ett sms.

Även för Annie Lööf och Centerpartiet är en förändrad arbetsrätt viktig att få till stånd så snart det bara är möjligt. Moderaterna är emot, men framför allt av taktiska skäl, inte ideologiska. Man vill förändra arbetsmarknaden mer stegvis för att inte driva fram fullt krig med facket, arbetarrörelsen och väljarna. Något som stör FP och C. Men visst vill också M-väljarna, och många av partiets företrädare, helst ändå förändra arbetsrätten.

Så när man hör borgerliga partier ropa på höjt tak i a-kassan ska man veta att det alltid också finns ett outtalat krav på förändrad arbetsrätt med i paketet. När man ser allianspartierna träta i frågan om höjt tak handlar det lika mycket om förändrad arbetsrätt. Och därför finns små möjligheter att kompromissa sig fram över blockgränserna alldeles oavsett var de landar i sina interna stridigheter i frågan.

Blogg 11 sep, 2012

Är det bara tv-licensens begravning vi bevittnar?

Tv-licensen har spelat ut sin roll. Det är svårt att förneka för den som har följt med i den tekniska utvecklingen under 2000-talet. Hösten 2012 börjar vi streama HBO:s tv-serier över nätet och lyssnar sedan flera år tillbaka på P1-morgon via Iphonen.

Men när vi lyssnar till tv-licensens begravningsklockor borde vi lystra till de minst lika starka varningssignalerna. Då public service-kommittén på tisdagen presenterar sin utredning gör man allt för att försäkra att den avgift som ska tas ut är ohotad av pengaabstinenssuktande finansministrar.

Avgiften som tas ut ska enligt förslaget överföras till Riksgälden – och inte vara en del av den årliga statsbudgeten.

”Vi menar att den av oss föreslagna modellen ger förutsättningar för ett fortsatt starkt oberoende och frihet från politisk styrning samtidigt som den ger en trygg, förutsägbar och stabil finansiering av public service.” skriver utredarna i en debattartikel på DN Debatt.

Låter betryggande.

Men exempel från Portugal och Nederländerna skrämmer. De avgifter som inledningsvis hålls åtskilda från statsbudgeten har successivt glidit över i finansministrarnas grepp.

I Portugal har de gapande hålen i statsfinanserna öppnat helvetesgapet för landets samlade public service-tjänster. Ett förslag som de senaste veckorna har luftats skulle innebära att stora delar av public service-bolaget RTP läggs ned – alternativt läggs ut på entreprenad.

RTP:s ledning valde att avgå och vad som händer med förslaget är ännu inte klart. Men utvecklingen visar att löften om ”oberoende och frihet från politisk styrning” väger lätt när åtstramningarna kräver size zero.

På samma sätt har neddragningar drabbat holländska public service efter att tv-licensen omvandlats till en vanlig skatt. Vad som återstår av NPO är en skugga av det forna jaget.

Tv-licensen må vara död. Men det finns anledning att vara varsam med den utredning som nu presenteras. Om det inte är public service begravning vi vill bevittna.

Blogg 07 sep, 2012

DNC 2012 i sammandrag

Charlotte/South Bend: Dörrarna till Time Warner Cable Arena stängdes ett par timmar innan president Barack Obama skulle tala. Det var smockfullt redan då. Från sektion 212 högt upp i arenan ser jag stolarna fyllas. Det är en mäktig syn, nästan meditativ.

I arenan pågår en politisk show. Under den välregisserade ytan återfinns inte bara världens äldsta utan även världens modernaste parti vad gäller metoder, organisation och kommunikation. Nere på scenen kritiserar John Kerry, Vietnamveteran och presidentkandidat 2004, Mitt Romney för att vela i utrikespolitiken. Talet är, i likhet med nästan alla andra, välskrivet och fullt av effektiva passager. ”Innan du debatterar med Obama bör du avsluta debatten med dig själv”, säger Kerry.

I samma sekund får jag en tweet från Obamas kampanj. ”Tio utrikespolitiska misslyckanden av Mitt Romney”. Och så en länk som jag omedelbart kan klicka på. Ett banalt men talande exempel.

Tidigare på eftermiddagen har jag stått i lobbyn på Ritz Carlton, inofficiell mingelcentral under konventet, och snackat med Sascha Issenberg. I nästa vecka släpps hans bok ”The Victory Lab”, som redan jämförs med boken ”Moneyball” av Michael Lewis. ”Moneyball” förklarade hur avancerad dataanalys och evidensbaserade metoder användes för att förändra och modernisera USA:s nationalsport baseball för evigt.

På ett likande sätt beskriver Issenberg hur politiska kampanjer i USA är upp över öronen utrustade med kunskaper i beteendepsykologi, avancerad datahantering, digitala strategier och användningen av slumpmässiga tester. En utveckling där kampanjen till slut vet hur väljaren kommer att rösta innan väljaren själv har bestämt sig.

Under min resa i USA blandar jag ett studiebesök på Obamas kampanjhögkvarter i Chicago med lokal träning av gräsrotsaktivister från Virginia. Under stekheta dagar i Washington DC kompletterar jag med möten på tankesmedjor, digitala byråer, mediebolag och lobbyorganisationer. När jag lämnar luftkonditionerade lokaler och möter den tunga värmen på gatan återkommer samma tanke. Här finns arbetsmetoder som oundvikligen kommer att komma till svensk politik och opinionsbildning.

 

Inne på Time Warner Cable Arena gör jag high-fives med afro-amerikanska kvinnor från North Carolina efter John Lewis starka tal om medborgerliga rättigheter och Republikanernas försök att begränsa valdeltagandet även 2012. Tunga talare varvas med infomercials och korta framträdanden av James Taylor, Mary J. Blige och Foo Fighters. Den givna höjdpunkten, president Obamas entré, sker till tonerna av U2:s ”City of Shining Lights”.

När konfettin, självfallet i färgerna rött, vitt och blått, regnar ned efter Obamas tal har vi fått tre dagars uppvisning i politisk strategi.

Julián Castro – konventets huvudtalare – är ung och representerar såväl partiets framtid som den snabbast växande väljargruppen (latinamerikaner).

Michelle Obama gjorde en snygg och förödande effektiv kontrast mellan hennes familj och en utmanare som har avancerade hissar i garaget för att få plats med alla bilar. Och hon gjorde det utan att ens nämna Mitt Romneys namn.

Bill Clinton kallades in för att med sin magiska blandning av charm och pedagogisk förmåga detronisera den motståndarsida som är så radikaliserad att den vägrar acceptera forskning och fakta.

John Kerry gjorde som sagt succé genom att, med ett leende, avfärda Mitt Romneys möjlighet att kunna leda USA i den stora stygga världen.

Joe Biden hyllade Obamas karaktär och beslutsförmåga med två exempel: kampen mot al-Qaida och för USA:s bilindustri. Hela hallen satt bara och väntade på knorren: Bin Laden är död, GM lever.

Obama följde inte upp med ett av sina bästa tal, utan snarare med ett av sina mer strategiska. Valet höll på att bli en folkomröstning om Obama. Med den svaga ekonomin som fond kunde Republikanerna erbjuda en vag, leende vit man med presidenthår och erfarenhet från näringslivet. Det var ingen dålig strategi.

 

Men efter ett lyckat konvent kunde Obama använda sitt tal åt att återigen göra presidentvalet till just ett vägval mellan två helt olika alternativ. Vi fick ett rejält försvarstal av de fyra första årens reformer, samt snabba illustrationer av vägvalet inom en rad politiska områden: jobb, energi och klimat, skatter, utbildning, sjukvård, utrikespolitik.

Inte Obama som Messias, utan mer en statsman som vill slutföra ett påbörjat arbete. Han vet hur det är på Main Street och kryddade talet med berättelser om människor han har mött. Nu måste jobbet fortsätta.

Talet kan också tolkas som riskminimering av en president som räknar med att vinna, och snarast vill förbereda landet på kommande, nödvändiga och tuffa reformer. I och med att Obama blåser till strid om USA:s vägval som nation hamnar också politikens stora frågor på bordet: statens storlek, USA:s roll i världen, öppna eller stängda gränser, moral- och livsstilsfrågor som i vissa fall kan hamna i Högsta Domstolen.

Under konventet gick det även att skönja en viss renässans för frågor och grupper som tillhör Demokraternas själ. Facket flyttar fram sina positioner när bilindustrin står i centrum. Kvinnoaktivisten Lilly Ledbetter höll ett av konventens bästa och mest uppskattade tal. HBT-frågorna hade en naturlig plats. Klimatfrågan fick ett eget avsnitt i Obamas eget tal.

Det går även att tolka konventet som att Demokraterna är redo att ta en strid om att välfärdspolitik och sociala frågor bör ses som en produktiv faktor – och inte en belastning – i den ekonomiska politiken.

Dagen efter Obamas tal, när människorna på Charlottes flygplats var märkta av akut sömnbrist, vaknade USA till nya, dystra jobbsiffror – samtidigt som Obamas popularitet ökar i spåren av konventet.

Stalltipset består därför tills vidare: Ekonomin kan fälla Obama, men när väljarna ställs inför ett konkret val är de inte redo att byta häst mitt i strömmen och satsa på Mitt Romney.

 

Visst, ett amerikanskt konvent är en cirkus. Mycket bör stanna i USA. Men innan jag åker hem väntar en helg med en av mina allra bästa vänner som vill ta med mig till en återträff på hans gamla college i Indiana. Vi flyger in från Charlotte till Chicago, hyr en alldeles för stor bil och åker genom Michael Jacksons tråkiga Gary till Notre Dames fina campus i South Bend.

Jag kollar mejlen i fiket på universitets bokhandel. Ett trevligt brev, troligen formulerat så att det ska passa just mig, undrar om jag inte ska göra slag i saken och följa upp min gräsrotsträning med dörrknackning i Virginia.

En sak vet jag. Amerikansk politik och deras kampanjmetoder är betydligt mer än att ”skapa engagemang, uppmuntrar fler att delta i partiernas valkampanjer och att fler människor öppet tar ställning”.

Allt det som jag har snappat upp om som jag tror kan vara användbart även i Sverige tar jag med mig hem till Dagens Arena och Arenagruppen. Målen kvarstår: Dagens Arena ska vara Sveriges bästa progressiva webbtidning. Arenagruppen ska vara den självklara arenan för en stimulerande och framtidsinriktad samhällsdebatt om vår gemensamma framtid.

Tack för att du följde min USA-resa på här på bloggen. Jag vill också passa på att återigen tacka Svenska Institutet för det stipendium som möjliggjorde den här resan. Under hösten kommer hela Dagens Arenas redaktion att skriva om USA här, så fortsätt att kika in. Men närmast ska jag lägga mig på de välklippta gräsmattorna här på campusområdet med en bok om Mitt Romney.

See you soon, y’all. And again: Thank you!

Blogg 07 sep, 2012

Dagens Arena nominerade till Svenska Publishing-Priset 2012!

Dagens Arena har nominerats till Svenska Publishing-Priset 2012. Den glada nyheten nådde vår hårt arbetande redaktion på fredagen.

Vi är i tävlingen nominerade i klassen “massmediewebbplatser” och tävlar mot Fastighetstidningen.se och Finansliv.

Fram till den 19 september är det möjligt att rösta på den webbplats man tycker förtjänar priset. Självklart vill vi gärna att alla läsare ska rösta på Dagens Arena. Det kan ni göra här >>

Fortsatt god läsning önskar redaktionen på Dagens Arena!

 

Blogg 07 sep, 2012

Analys av Obamas tal

Oj, vilken kväll. Vi fick lyssna till James Taylor, Mary J Blige och Foo Fighters. John Kerry, av alla människor, levererade ett riktigt bra tal. Och Obama höll inte sitt bästa tal, men ett smart tal.

Min analys av talet? Den hoppas jag att du vill lyssna på. Jag blev nämligen uppringd av P1 efter talet och min diskussion med Ginna Lindberg och Mathias Sundin kan du höra här. Jag hade väl förberedda ”talking points” (tack för bollandet Martin Gelin) och jag fick/tog mig tid att utveckla dem, tror jag.

Nu är konventet över men på lördag är det jag som skriver helgledare om Demokraternas konvent. Då får du en längre analys. Tills dess: Så här roligt hade Martin Gelin och jag när vi övertygade två underbara vakter att hjälpa oss med att ta en bild i genren ”vi är svenska killar som är insnöade på amerikansk politik”. En vakt tog bilden, den andra kastade konfettin som vi hade samlat ihop.

Om vi hade kul? Bilden svarar nog på den frågan.

Blogg 07 sep, 2012

I väntan på Barack Obama

Just nu sitter jag återigen inne i Time Warner Cable Arena. Och det känns skönt. Som ni vet har president Barack Obamas tal flyttats från en större utomhusstadion till den imponerande och funktionella inomhusarenan där jag har varit om kvällarna de senaste dagarna.

Många, i synnerhet kämpande volontärer, kommer inte att få se talet live. Jag har en bra pressackreditering och var egentligen aldrig riktigt orolig över att bli utestängd. Men nu sitter jag inne i hallen och väntar, och det går ingen nöd på mig. Utmärkta politiska tal varvas med uppträdanden av James Taylor (som sjöng ”You’ve got a friend”) och Mary J. Blige (som sjöng ”One”). Och vännen och kollega Martin Gelin sitter bredvid.

När jag kom in på arenan var det omöjligt att inte tänka på Bill Clintons fantastiska tal igår. Här är tre utmärkta artiklar om det tal som har fått mycket positiv uppmärksamhet.

* * *

Senare på kvällen hade jag lyckats få biljett till den fest som den officiella Obamakampanjen hade: ”Southern Nights Party”. Där dök Bill Clinton upp såklart, hög på adrenalinet, och föreläsningen fortsatte. Roligast var jämförelsen mellan Alabamas collegelag i amerikansk fotboll och Republikanernas vägran att lita på faktiska resultat, forskning och evidens. Allvarligast var hans berättelser från hemstaten Arkansas om hur svarta hindrades från att rösta – och hur Republikanerna har återvänt till den taktiken.

En kväll att minnas, som det brukar heta.

 

Blogg 06 sep, 2012

Bara en vanlig dag i Charlotte

Hur onsdagen började? Jo tack, med ett otroligt intressant seminarium om väljaropinionen i årets amerikanska valrörelse. Vi fick också höra om olika trender i hur opinionsmätningar används. Sedan redovisades en massa statistik, men vi fick också se och lyssna till inspelningar av fokusgrupper där vita kvinnor i medelåldern boendes i en förort diskuterade USA:s ekonomi och hur de tror att Obama respektive Romney skulle vara som granne. Otroligt intressant, som att vara en fluga på väggen i valrörelsen. Peter Hart och Stan Greenberg var två av talarna.

Dagen fortsatte med ett nästan lika intressant seminarium om politiska kampanjer i det nya århundradet. Mindy Finn (digital strateg för Republikanerna) och Andy Bleeker (digital strateg för Demokraterna) var två av panelisterna.

Sedan åt jag pulled ”pork with hush puppies”, väldigt typisk mat här i North Carolina, till lunch med vännerna Martin Gelin och Daraka Larimore-Hall samt hans filckvän Hillary

Därefter var det mingel med The New Deal Leaders (ett slags efterföljare till tredje vägen-organisationen DLC) och vännerna på Media Matters.

Nu sitter jag inne i Time Warner Cable Arena igen, och ikväll har jag riktigt bra platser (”floor pass”). Kvällens huvudtalare är en gammal bekant, som även startade nämnda DLC: Bill Clinton.

Ännu en fantastiskt intressant dag, alltså.

Om du tycker att det här bara var en beskrivning utan analys får du ge dig till tåls ett tag. Jag har blivit ombedd att skriva en artikel till Svt Debatt i vilken jag har inkluderat en del av dagens reflektioner.

Den läggs även upp här på bloggen så fort som den är publicerad, naturligtvis.

Blogg 05 sep, 2012

Sabuni blottar sitt ideologiska jämställdhetsmotstånd

Mycket kan man tänka sig ligger i en jämställdhetsministers intresse. Men att motarbeta förslag om ökad jämställdhet är inte en av de grejer man först tänker på. Kanske kunde näringsminister Annie Lööf driva motståndet men att Nyamko Sabuni gör det känns förstås märkligt. Särskilt sedan hon aldrig hörs i debatten annat än när hon är just emot initiativ som kan öka jämställdheten.

Inte heller kommer hon med alternativa förslag. Detta trots att inte nämnvärt progressiva EU-kommissionen ändå anser att problemet är så stort, allvarligt och svårt att komma åt att det krävs åtgärder.

Grejen är att förslaget som ligger inte handlar om att förbjuda företagen att alls finnas om de inte är jämställda. Vad som, enligt både New York Times och SVT, kommer hända är i stället att företagen inte kan få statliga stöd, inte blir aktuella vid offentlig upphandling eller att de bötfälls om de inte uppfyller jämställdhetsmålen samtidigt som de är kontrakterade av staten. Här tycks också finnas spelrum för nationella variationer.

Det är ju en väldigt rimlig regelförändring på så sätt att det handlar om att man går före i kraven på vilka företag det offentliga gör affärer med. Men för jämställdhetsminister Sabuni är det otänkbart. Hon ska i stället aktivt ta på sig att motarbeta och försöka kullkasta förslaget.

Diskussionen har beröringspunkter med debatten om ”vinst i välfärden” där högern också tycker att det är orimligt att ställa krav på företagen som får en stor del av sina inkomster från det gemensamma.

Det ligger förstås i linje med att högerns dogmatiska marknadsliberaler alltid motsatt sig de regler, skyddsåtgärder, kvalitets- och utvecklingskrav som tagit oss framåt genom åren. De kommer att motsätta sig och motarbeta varje jämlikhets- och jämställdhetskrav framöver också, sådan är ideologin.

Blogg 05 sep, 2012

Dawit Isaak 4000 dagar i fängelse

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har i dag suttit fängslad i #fyratusen dagar utan vare sig rättslig prövning eller dom.

Det är en himla lång tid, nästan elva år.  Flera pressorganisationer i Sverige har därför startat en ny kampanj på Facebook och Twitter för hans frigivning. Eritrea ombeds låta Dawit Isaak återförenas med sin familj och den svenska regeringen uppmanas att agera kraftfullare.

Visa ditt stöd genom att gå med i Facebookgruppen “Dawit Isaak – fyratusen dagar i fängelse!”. På Twitter är protest-hashtaggen #fyratusen, på Facebook finns kampanjen här.

Dawits Isaaks kamp för yttrandefrihet borde uppmärksammas ännu mer – varje dag.

Blogg 05 sep, 2012

DNC: En kongresskväll från insidan

Just nu sitter jag på sektion 221, ganska högt upp under taket, inne på Time Warner Cable Arena. Demokraternas ”kongress”, the Democratic National Convention, pågår för fullt. Huvudsyftet är att officiellt nominera president Barack Obama, och talet i vilket han accepterar nomineringen är såväl höjdpunkten som avslutningen på torsdag. Men hur är det inne i arenan? Här kommer en sammanfattning.

 

  • Den imponerande arenan där vi sitter är vanligen hemmaplan för NBA-laget Charlotte Bobcats. När de spelar går det nog ganska fort att komma in och hitta sin plats. För att komma in under ett konvent ska du ha ackreditering av något slag (en stor plastbricka), du ska ta igenom säkerhetsbågar och förlora ditt paraply i en sista kontroll. Din placering inne på arenan avgörs av din ackreditering. Uppe i taket: Journalist från webbtidning i Sverige. Precis framför scenen: Delegat från swing state.
  • I gångarna runt arenan sitter olika redaktioner i gångarna, vilket gör det ännu trängre. Sammanlagt är ju 15 000 journalister på plats, och presscentret ser ut som en hangar. Runt om i arenan finns också stånd där Obamakampanjen säljer hakklappar för bebisar, t-shirts, sjalar för hundar, fodral till din iPhone, knappar i olika former och former. De är väldigt noggranna med att du är amerikansk medborgare om du vill köpa något. Tro mig, jag försökte. Alla pengar går till kampanjen, och dessa pengar ska ju inte komma från utländska medborgare.
  • Det är omöjligt att inte imponeras av hur välregisserat allt är. I dag hörde jag en uppgift om att det team som regisserar Super Bowl-finalerna också ansvarar för Demokraternas kongress. Talen varvas med filmer, och filmen om Ted Kennedys liv var verkligen välgjord. Någon minut efter filmen var slut kom en volontär förbi min plats med en knapp som det stod ”We love Ted” på. Filmen innan Michelle Obama talade gick också längs den där amerikanska gränsen mellan lite sött och alldeles utmärkt.
  • Många är talen är också väldigt välskrivna och snyggt orkestrerade med skyltar och reaktioner från publiken. Ibland i överkant och för påklistrat, ibland suveränt proffsigt. I samband med olika höjdpunkter i talen fick jag också tweets från Obamakampanjen med faktahänvisningar till formuleringen i talet (det avgiftsfria trådlösa nätverket fungerade utmärkt).

Till sist: Två mycket starka tal avslutade kvällen. Julián Castro blandade sin gripande livshistoria med angrepp på Romney (som levererades med ett leende). Och han hyllade sitt partis presidentkandidat samtidigt som han betade av alla de viktigaste politiska frågorna. Något som huvudtalaren på Republikanernas konvent Chris Christie ”glömde”. Ett mycket starkt tal som det kommer att talas om.

Och Michelle Obama tryckte på precis alla knappar som förväntades (kärleken till Barack, deras livshistoria, garantier om hur suverän hennes make är, invävt med politiska tasksparkar mot Romney, och det egna budskapet). Hon är mycket skicklig och populär – hallen verkligen kokade – men fruarnas tal är inte mina favorittal på konventen. (Det blir roligare när en man en dag ska gå i god för sin hustru).

Nu återstår bara en sak. Köerna för att ta sig ut. Borde gå fortare än att komma in. Och så ska jag komma ihåg den där boxen där jag gömde paraplyet jag inte fick ta med mig in.

Södern bjuder nog på en skur i morgon också.

Blogg 05 sep, 2012

Journalistisk varning från Charlotte

Nu har Demokraternas konvent i Charlotte börjat på riktigt. Stadskärnan är full av människor, avspärrningar, poliser och säkerhetsstyrkor – men framför allt politiska tillställningar av alla de slag.

Under dagen har jag, till exempel, mer eller mindre krockat med Jesse Jackson, CNN:s Paul Begala (se bild ovan!) samt den förre presidentkandidaten och tidigare ”partisekreteraren” för Demokraterna Howard Dean.

Bland alla paneler och seminarier uppskattade jag ett med den talande rubriken ”Campaign 2012 in Ads, Anecdotes and Media Perspectives”. I den namnkunniga panelen återfanns Mark Halperin och John Heilemann (journalister som skrev boken ”Game Change” tillsammans), före detta ”partisekreteraren” för Republikanerna Michael Steele, samt Huffington Posts Sam Stein. Joe Scarborough och Mika Brzezinski från tv-programmet ”Morning Joe” ledde samtalet.

Här följer en sammanfattning av några intressanta inlägg från Stein och Halperin (som jag även twittrade om, följ mig gärna där om du vill ha rapporter härifrån).

Sam Stein framhöll självkritiskt att den första instinkten när många journalister rapporterar om ett politiskt påstående i dag är: Vad anser den andra sidan? Inte: Är det sant?

Mark Halperin höll många kritiska inlägg om mediesituationen i USA och beklagade (genom att utrycka sig på omvägar) att USA inte har en stark public service.

Sam Stein påpekade att klick driver journalistiken online alltmer, och att det börjar bli accepterat att göra fel först – utan krav på ursäkt eller risk för åtgärder.

Mark Halperin sa att han hade så mycket tillgång till kandidaterna 1992 att han låtsades sova när Bill Clinton kom gåendes till hans plats i planet för att snacka mellan kampanjstoppen. Nu är det allt svårare att få intervjutid, riskminimering gäller.

John Heilemann påpekade att många redaktioner har allt mindre pengar. Därför är det oftast unga (och billiga) reportrar som får jaga efter kampanjerna. Huvudsyftet: Ställa frågor som gör att kandidaten gör bort sig vilket blir en nyhet som genererar många klick.

Sam Stein konstaterade att Newt Gingrich blev det första offret i den nya eran med Super PAC:s (stora kampanjorganisationer vid sidan av de officiella kampanjerna med otroliga summor pengar att spendera).

Och: Vad händer med ”vanliga” kampanjer till kongressen? Med Super PAC:s blir det enklare att ”döda” en kandidat.

Vidare: Relationen mellan de officiella kampanjerna och Super PAC:s är ofta oklara. Om den officiella kampanjen tar avstånd från smutsiga påhopp från likasinnade Super PAC:s blir kärntrupper och bloggare arga på töntarna i den officiella kampanjen som strider ärligt med knytnävarna när den andra sidan kommer med kniv.

Panelen diskuterade också den polariserade journalistkåren i USA och avsaknaden av erfarna och relativt ”opartiska” journalister. På en resa under tre dagar med vicepresidenten Joe Biden nyligen hade bara tre redaktioner råd att skicka med en journalist. Bara en av dessa var med hela tiden. Han (det var en man, såklart) var dessutom den enda som var gammal nog att minnas när Joe Biden försökte bli president 1988 – vilket hade påpekats av Biden.

Joe Scarborough avslutade pessimistiskt och nostalgiskt med att säga att när nyhetsankaret Walter Kronkite talade så lyssnade USA. Det gällde även den uppskattade Tim Russert som tragiskt omkom på NBC:s redaktion under valrörelsen 2008.

Jag är ju här för att studera och lära och den här panelen var verkligen givande, trots det dystra anslaget. Vi kan verkligen lära av USA:s rappa tidningar, suveräna journalister, och innovativa redaktioner.

Men det finns annat som vi verkligen ska slå vakt om i Sverige och/eller se upp med. Som public service. Som nätjournalistikens utmaningar och potentiellt negativa drivkrafter. Och vår kamp för ett mer jämställt samhälle. Det är så tröttsamt med alla paneler som domineras helt och fullt av män i det här landet.

* * *

Republikanernas vicepresidentkandidat Paul Ryan ljög ju om den tid som det tog för honom att springa ett maratonlopp. Naturligtvis finns det nu en kalkylator som räknar om din tid med avdrag enligt Ryans modell.

* * *

Demokraterna antar ju faktiskt en formell politisk plattform. Läs den här. Här är en kul jämförelse mellan plattformen 2008 och 2012. Att Gud inte omnämns den här gången har redan uppmärksammats.

* * *

Ikväll är Julián Castro ”keynote speaker”, precis som Obama var 2004. National Journal och The Atlantic har intressanta bakgrundsartiklar om honom.

* * *

Vädret pendlar här i Charlotte. Det är inte olidligt varmt – för söderns skurar kommer och går. En ny uppskattning säger att det är 20 procents risk att det regnar under president Obamas tal på utomhusarenan för amerikansk fotboll här i Charlotte på torsdag. I Denver för fyra år sedan var risken bara en procent. Och vi fick en underbar, ljum sensommarkväll. Hur det blir i år återstår att se.

Blogg 04 sep, 2012

En första kväll i Charlotte

Det börjar såklart redan på flyget från Washington DC till Demokraternas konvent i Charlotte (North Carolina). I samma plan satt, av de jag kände igen, Washington DC:s kontroversielle bormästare Vincent C. Gray, samt tv-personligheterna Sam Donaldson och Cokie Roberts.
Väl framme i Charlotte blev vänligheten i den amerikanska södern direkt uppenbar. Lärarinnan Denise som jag hyr en liten lägenhet av erbjöd sig direkt att köra mig till ett köpcentrum när jag mumlade något om frukost. Men jag lovade att fixa inköpen på egen hand. För även om konventet börjar formellt i dag tisdag, så var måndagskvällen full av aktiviteter.
Först gick jag förbi den viktiga politiska tidningen POLITICO:s “lounge” som de har varje kväll. Politiska diskussioner blandas med dryck och mat som – såklart- sponsras av olika företag.
Därefter hade jag, via gamla vänner samt mina möten i Chicago och Washington DC, lyckats leta reda på en tillställning som kampanjen “Obama for America” arrangerade. Jag träffade bekanta bloggare från Netroots Nations som John Aravosis och Raven BrooksMelinda Warner från Media Matters och hennes kollega Tory Brown, nya bekanta som Nolan Treadway, samt Mary Rickles som arbetar internationellt med kampanjer och åsiktsbildning online för Netroots Nation.
Vad vi diskuterade? Nyheter i kampanjen 2012 vad gäller digitala metoder och relationen till ditt huvudbudskap, gräsrötter samt bloggare och aktivister online kring en kampanj, senatskandidaten Elizabeth Warrens omtalade kampanj i Massachusetts, vad “den andra sidan” (Republikanerna) verkar vara bra på. Och så vidare.
Jag hann också med ett besök på ett mingel med Democratic Governors Associations. Jag ville träffa min gamla vän Lane Hudson – aktivist ut i fingerspetsarna – som tipsade om den tillställningen.
Om det är roligt och ger inspiration? Det var en så kallad retorisk fråga. Och det är tre dagar kvar.
Blogg 02 sep, 2012

Republikanernas konvent i backspegeln

Nej, jag var inte i Tampa. Men Republikanernas konvent var en given fond i samband med mina möten i Chicago och Washington DC. Här är exempel på saker som det har snackats om.

1. Vad var tanken med Clint Eastwood? Han pratade med en stol i drygt 12 minuter och tog upp viktig talartid för Mitt Romney. På den viktiga politiksajten Politico hade fem av de sex mest lästa artiklarna dagen efter talet ”Eastwood” och inte ”Romney” i rubriken. Talet anses också ha varit tunt på politiska förslag och innehöll flera felaktigheter. ”Bara” 30 miljoner amerikaner såg talet, jämfört med de 40 miljoner som såg John McCains tal 2008. Och Chris Christie, som höll det ”keynote speech” som skulle vara en hyllning till Romney, talade mest om sig själv. Jon Stewart har haft många högtidsstunder, bland annat under rubriken ”A fistful of awesome”.

2. Fast vad gäller felaktigheter så var vicepresidentkandidaten Paul Ryan ännu värre ute i sitt tal till konventet. Läs den hårda domen från det oberoende institutet FactCheck.org. Nu har också tvingats erkänna att han ljög när han sa att han en gång sprang ett maratonlopp på under tre timmar. Att leka med sanningen och dra ”en juholtare” är som bekant farligt.

3. Republikanska konvent verkar också ha sina otrevliga inslag. Två personer kastade jordnötter på en svart journalist från CNN och skrek till henne att ”det är så här vi matar djur”. En republikansk delegat från Pennsylvania åkte till Disneyworld i samband med konventet och klagade på sin blogg över att en person såg mexikansk ut i en paviljong som skulle representera Amerika (en majoritet av barn som föds i USA tillhör olika minoriteter).

4. De som jobbade med att till exempel städa under konventet hade löner under den amerikanska minimilönen. Och i arenan skrek Republikanerna kontinuerligt ”We built that”, för att bygga en kontrast mot Barack Obama som har talat om att det offentliga (vägar, broar, utbildning) är en förutsättning för den amerikanska drömmen. Fast arenan i Tampa är till 62 procent byggd med statliga medel.

5. Bland de politiska förslag som konventet spikade märks att abort ska förbjudas även i samband med våldtäkt och incest. Och invandring, möjligheten att rösta, samkönade äktenskap? Du kan kolla själv här (Obamakampanjen sammanfattning) samt här (New York Times om hur Republikanerna och även USA dras åt höger).

Kommer talen på Demokraternas konvent i Charlotte ha mindre felaktigheter och vara mer konkreta? Det återstår att se. Jag flyger dit i morgon.

Fotnot: Jag vet såklart att valet inte är avgjort. Republikanerna ska inte underskattas. Och de röda delstaterna i USA är ofta de trevligaste. Men det här var fem punkter som tiggde om att skrivas ned…