42 miljoner turister kan inte ha fel. Italien är ett underbart turistland. Men sedan har vi ju det där med sophämtning i Neapel och Berlusconi. Och hur illa är det med ekonomin egentligen? I:et i ”PIGS” står ju trots allt för Irland, och inte Italien.
I dag åt jag lunch på en riktigt hyfsad italiensk restaurang på Drottninggatan och följde upp med en dubbel macchiato på det italienska fiket mitt emot Dagens Arenas redaktion. Med Ligabue i lurarna vände jag all uppmärksamhet mot mitt sällskap: Specialreportaget om Italien i det senaste numret av The Economist: ”The man who screwed an entire country. A 14-page special report om Silvio Berlusconi’s Italy”. Välskrivet, intressant – och med tydlig udd riktad mot Italiens premiärminister.
Redan i ledarartikeln grupperar The Economist anklagelserna mot Berlusconi i tre kategorier. De två första är välkända. Ett: Hans sexskandaler och ”Bunga Bunga”-fester. Två: Hans skumraskaffärer.
Specialreportaget på 14-sidor handlar dock om en tredje punkt: Berlusconis 17 år i politikens absoluta toppskikt, och den mycket klena leveransen i form av politiska reformer och ekonomisk utveckling.
Under tioårsperioden som ledde fram till år 2010 har bara två länder haft lägre BNP-tillväxt än Italien: Zimbabwe och Haiti. Den kvinnliga förvärvsfrekvensen på 46 procent är lägst i Västeuropa. Under de senaste tio åren har USA ökat sin produktivitet med en femtedel och Storbritannien med en tiondel. Italiens produktivitet minskade med 5 procent under samma tid. Och visste du att Storbritannien producerar fler bilar än Italien?
Med andra ord: Italien skriker efter investeringar i utbildning och infrastruktur, efter strukturella och ekonomiska reformer – och ett nytt politiskt ledarskap.
Vidare påpekar The Economist att politik gör skillnad. En rapport av Fabiano Schivardi (Centre for North-South Economic Research) och Eliana Viviano (Bank of Italy) visar på ett tydligt samband mellan högerstyre på lokalnivå och bristande konkurrens.
Alltså: Den stora förtjänsten är att The Economist struntar i ”Bunga-Bunga” och mutor, och lägger krutet på den ekonomiska och till viss del politiska situationen. Men som alltid är den italienska vänstersidan i princip frånvarande i de artiklar som i övrigt är väldigt läsvärda. Kanske för att det, ännu så länge, inte finns så mycket att skriva om – även om vi på Dagens Arena gjorde ett försök när vi skrev om Berlusconis nederlag i lokalvalen nyligen.
Vidare: I dag avslutas de folkomröstningar som har genomförts under två dagar i Italien, bland annat om Berlusconis immunitet. Läs vidare här och håll koll på nyheterna ikväll.