Håkan Juholt har äntrat podiet och hans första tal pekar mot ett storbråk med högern och borgerliga ledarskribenter. ”Vi vet priset av allting, men inte värdet av något”, ”Offentliga sektorn ska inte längre subventioneras med låga kvinnolöner” och ”Barnfattigdomen ska utrotas”. Talet var en peppfest för samtliga sossar, men kritiken kommer att handla om hur Håkan Juholt ska realisera retoriken.
Dagens Arenas redaktör Victor Bernhardtz har analyserat Juholts tal i blogginlägget ”Magi och paraply”.
Dagens round-up av twitterflödet och bloggkommentarerna ser ut som följande:
”I Juholt har s fått en riktigt bra retoriker, både till innehåll, utförande och framtoning”, twittrade Lynxia.
”Den enda gång socialdemokratin har problem, det är när vi debatterar för litet, sa just Juholt. Bra, mer sånt!” twittrade Johanna Graf.
”Är Juholt en “kompromisskandidat”? Knappast: har sällan sett en så god talare som dessutom vågar vara vänster”, konstaterade vpressfeldt.
”En gedigen granskning av pensionssystemet tillsammans med fackföreningsrörelsen. Det är bra.” ansåg Uppstuds.
”Juholts tal hittills ideologiskt och retoriskt radikalt – men oklart om och hur nuvarande S-politik skall förändras.” twittrade Ulf Bjereld. Han har också kommenterat talet på sin blogg:
”Talet var ideologiskt radikalt och Juholts skarpaste kritik riktades mot marknadsfundamentalister och ett aningslöst vurmande för privatiseringar och utförsäljningar. Här ligger Juholt på framkant. Även inom borgerligheten muttras det om hur järnvägsnätet kapsejsar, elbolagen höjer priserna och skolelever kan allt mindre samtidigt som skolbolagen kammar hem rekordvinster. Den svenska opinionen är också kritisk till utförsäljningar och privatiseringar. Här finns alltså en fråga som ligger rätt i tiden, är ideologiskt grundad och där det finns stöd i opinionen.”
”Det är ett tal som andas ideologi och folkrörelse. Ett tal som jag tror kommer gå till historien som en av de stora talen inom socialdemokratin. De borgerliga kommer inte att dela detta utan slå undan för de känner oro. Håkan Juholt gav just medlemmarna det mod som var efterfrågat.” bloggade Peter Högberg.
”Juholt ingjuter (s)jälvförtroende” inleder Helle Kleins blogginlägg om talet. ” Juholt överraskade med att börja hela talet i kulturpolitiken. Han citerade Orionteaterns Stina Oscarsson och resonerade över ett samhälle där allt utgår från det ekonomiskt mätbara, där vi reducerats till kunder och konsumenter […] Hans tal andades självförtroende […] Och framförallt en känsla av att nu jäklar tar vi strid för ett annat samhälle!”
”Det var oerhört mycket värdeord och värderingar i talet. Valanalysen och förklaringar till valförlusten i höstas fick tack och lov en undanskymd plats i det och jag uppfattade på ett ställe en reaktion. Juholt menade att väljarnas med valsedeln markerade att man vill veta mer om vad vi som parti vill. Inte främst om vad ni tycker om de andra” bloggar Peter Andersson.
Flera twittrare saknade klimat och miljö, liksom global solidaritet i Juholts tal:
Klimatsalong twittrade: ”Allt hänger ihop, säger Juholt! Men det handlar inte om planetens gränser…”
” För lite om miljö och internationell solidaritet.” bloggar Anna Ardin.
”Vill nu veta vad Juholt har att säga om kärnkraften och Palestina.” är twitterkommentaren från rossa_d
”Ja, det är mycket ideologiskt prat i Juholts tal. Om att man inte ska vara tjänare till marknaden, utan herre. Att det inte är något fel på det fria skolvalet och vårdvalet, men att det måste kontrolleras. Men här blir det lite skakigt. Det är kanske därför han inte alls pratar om klimat och energi under sitt invigningstal. För han vet att det finns olika åsikter om detta i salen, och det är bäst att hålla sig till sådant som alla gillar. Nämligen “social demokrati”. Det uttrycket nämner han fler gånger än man kan räkna.” skriver Sylvia Asklöf Fortell, ledarskribent på Blekinge läns tidning i en snabbkommentar.
Ordmolnet från Håkan Julholts tal ser ut så här: