Bloggen

Blogg 08 feb, 2011

Grönt och skönt att resa

Det ska vara grönt och skönt att resa skrev infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) för ett par veckor sedan när hon agerade ledarskribent i en annonsbilaga i Svenska Dagbladet (ej på nätet). I dag står det klart att förra årets tågkaos kostade SJ över 360 miljoner kronor.

– Tyvärr kan vi konstatera att med det överbelastade järnvägsnät som i dag finns – dvs en bana som har mer trafik än den kvalitetsmässigt kan bära, SJ:s opunktlighet, har under 2010, orsakats till minst 70% av dåligt fungerande spåranläggningar, skriver SJ:s vd Jan Forsberg något stolpigt i bokslutskommentaren.

Majoriteten av förseningarna under tågkaoset anser SJ beror på brister i infrastrukturen. Ett överlastat järnvägsnät innebär att allt blir försenat om något händer. Kritik riktas mot Trafikverket, men i slutändan faller den tillbaka på infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

Först efter att Catharina Elmsäter-Svärd själv hade drabbats av tågkaoset kom hon fram till att det behövs en utredning av hur man ska komma åt bristerna i tågtrafiken. Då hade hon gjort uttalanden om att tågresenärerna borde klä sig varmt, ta med matsäck och kanske fira jul någon annan dag. Hon hade också avfärdat Trafikverkets begäran om mer pengar till underhållet av järnvägsnätet med en uppmaning om att man måste fundera på hur man använder pengarna.

Nästa köldknäpp kommer att innebära nya förseningar och ny frustration. I längden kan nya tågkaos leda till att företag flyttar produktionen utomlands och att miljöbelastningen ökar när transporter flyttas från järnväg till väg. Elmsäter-Svärd har fortfarande inte kommit med det utlovade uppdraget som ska ge ett svar på hur man kan komma åt tågtrafikens brister. Detta trots att hon borde ha nåtts av insikten om att det knappast har varit långt ifrån skönt att ta tåget i vinter. Och att det gröna resandet riskerar att minska om inte tågtrafiken börjar fungerar bättre.

Blogg 07 feb, 2011

Droppen urholkar inte stenen, Wanja

Inkomstklyftorna ökar dramatiskt och samhällets maktelit drar ifrån. En genomsnittlig vd i ett av Sveriges 50 största bolag tjänar 41 gånger så mycket som en genomsnittlig industriarbetare. Det konstaterar LO i sin senaste rapport om maktelitens inkomster.

LO började granska inkomstskillnaden mellan makteliten och arbetarna på 1950-talet, Sedan dess har utvecklingen gått som ett U. 1950 var förhållandet en vd = 26 industriarbetarlöner. Följande decennium minskade klyftan. 1980 var förhållandet som lägst: En vd = 9 industriarbetare.

Det var också då det vände. Från 1980-talet ökade klyftorna. 1995 gick det åter 26 industriarbetare per vd. Sedan exploderade utvecklingen. 2007 var förhållandet 51 arbetare per vd. Efter krisen har det åter sjunkit något, men tendensen är ändå övertydlig. Inkomstklyftorna ökar – och det går snabbare och snabbare.

Slopandet av förmögenhetsskatten, arvs- och gåvoskatten och ett alltmer snedvridet maktförhållande mellan arbetsmarknadens parter bäddar för fortsatt ökade klyftor. Tilläggas bör även globaliseringen och en normförskjutning i samhället, där allt färre reagerar på stora inkomstklyftor.

– Utvecklingen är fullkomligt oacceptabel, dundrade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin på seminariet på måndagsmorgonen.

– Breda löntagargrupper får betala priset för dessa individers excesser, fortsatte hon.

Enligt Wanja Lundby-Wedin riskerar utvecklingen att hota en ”ansvarstagande” lönebildning. I klarspråk: Löntagarna kanske inte längre kommer att acceptera sina modesta löneökningar om kapitalägarna rusar iväg i en helt annan hastighet.
– Det finns berättigad ilska bland löntagarna som är svår att hålla tillbaka. Kanske ska vi inte ens hålla tillbaka den? sa Wanja Lundby-Wedin och efterlyste ett ”folkligt uppror mot dessa excesser”.

Men trots de hårda orden var det genomgående budskapet klart mildare. Wanja Lundby-Wedin vill ha en ”debatt” och lyfta upp frågan på ”agendan”, få makteliten att ta ”ansvar” för att ”hålla ihop” samhället.

Men, men, men: Vad händer egentligen med den konkreta politiken? Det här var LO:s elfte rapport om makteliten, om ökande inkomstklyftor, om direktörernas ”excesser”. Men vad vill då LO? Vad ska de göra åt utvecklingen?
– Fackföreningsrörelsen kan inte bestämma över direktörernas löner. Vi hoppas att rapporten kan skapa debatt. Förhoppningen är att droppen till slut urholkar stenen, sa Wanja Lundby-Wedin.

Droppen ska alltså urholka stenen…

Vad har hänt med arbetarrörelsens självförtroende?

Blogg 04 feb, 2011

Kluven EU-apparat

Eurosamarbetet befinner sig i den värsta krisen sedan valutan infördes för tolv år sedan. En kris som visar på baksidan med att EU:s politiker alltjämt sätter det nationella intresset före det europeiska.

Eurons konstruktion var felaktig redan från början. Valutaunionen byggde på att politiken kunde hållas under kontroll: Stabilitetspakten skulle försäkra en finanspolitisk disciplin i euroländerna. Att det samtidigt infördes ett förbud mot att lösa ut länder i kris skulle göra att länderna respekterade pakten. På så sätt slapp euroländerna att samtidigt inleda en fiskal union – en gemensam skatte- och finanspolitik sågs som ett hot mot den nationella suveräniteten.

Respekten för stabilitetspakten blev det – som vi vet – inte särskilt mycket av. Frankrike och Tyskland hade mitt under högkonjunkturen 2005 underskott. Men ingen ville stöta sig med de stora länderna och reaktionen uteblev. Samtidigt visste man redan då att Grekland fuskade med statistiken – om än inte i vilken omfattning.

Resultatet av felkonstruktionen har vi kunnat följa i en lång uppvisning av vacklande länder som motvilligt fått acceptera hårt ställda villkor från EU och IMF – och ett lika motvilligt Tyskland som med tveksamhet ställt upp för de krisande unionskollegorna.

Men eurokrisen har också varit en uppvisning i hur det nationella intresset sätts främst. Tyskland, som lite förnumstigt kan säga att de ju har ordning på sin ekonomi, är också det land som tjänat stort på eurons konstruktion. Kostnadsläget är lägre i Tyskland än i Grekland, något som inte är möjligt att korrigera när länderna inte längre har tillgång till en egen räntepolitik. Tyskland som är ett exportberoende land tjänar också på eurons lägre växelkurs.

Finanskrisen hade kunnat hanteras bättre om EU-ländernas företrädare visat en större politisk vilja att nå fram till reformer som på sikt kan bidra till en mer stabil utveckling i unionen. Även om diskussioner så smått har inletts om gemensam skattepolitik är tidshorisonten på mycket lång sikt – trots att detta skulle kunna vara ett framsynt angreppssätt för att råda bot på inbyggda snedfördelningar i eurosamarbetet. Ett gemensamt skattesystem kan användas för att minska sociala skillnader – i stället för som i dag när glappet mellan rika och fattiga områden växer.

Eurokrisen och hanteringen av finanskrisen har samtidigt synliggjort en desto allvarligare problematik sett till en populism som tar sig allt tydligare uttryck runt om i Europa. Politiska ledare som Nicolas Sarkozy gömmer sig bakom svårgenomträngda och otydliga uttryck som gouvernement économique. De insatta kan lägga in de tolkningar som passar dem själva bäst, medan vanliga invånare utelämnas. Demokratiunderskottet talar sitt tydliga språk och riskerar att befästa bilden av EU som ett elitprojekt. Detta samtidigt som själva den ekonomiska krisen skakar förtroendet för politikerna och öppnar för populistiska röster.

I dag samlas EU-ledarna ännu en gång för toppmöte i Bryssel. Överst på agendan står energipolitik – hur energitillgången ska säkras och förbrukningen effektiviseras. Men i sista stund har Egypten och Tunisien sprängts in mellan energi och innovation. Det är med viss motvilja som man kan tänka sig att händelseutvecklingen i Nordafrika fått utrymme på EU-toppmötet. Inte ens eurokrisen fick mer utrymme än att stats- och regeringscheferna ska diskutera frågan under arbetslunchen. EU-ordförande Herman van Rompuy ville verkligen att strålkastarljuset skulle vara riktat mot mer lättformulerade anföranden om säker energi.

EU:s hantering av situationen i Egypten och Tunisien har inte skötts med någon större finess. Precis som med finanskrisen har EU-länderna stora svårigheter att hitta en gemensam riktning. Om den amerikanska linjen kallas försiktig så får den europeiska snarare beskrivas som undvikande. EU:s utrikeschef Catherine Ashton har i vaga ordalag talat om behovet av fria val och EU:s utrikesministrar kunde under sitt möte i måndags inte enas om att kräva Hosni Mubaraks avgång. I stället har några EU-länder gått samman med krav på ett stopp på våldet och att Mubarak ska avsäga sig makten.

EU-ledarna tycks vara i stort behov av att hitta en gemensam riktning. Och att ta EU-projektet på allvar. Men så länge det nationella intresset alltid sätts främst kommer risken för haveri vila som en tung skugga över EU:s framtid.

Seminariet Överlever EMU utan fiskal union? arrangerades i onsdags på Norra Latin. I blogginlägget förs ett fritt resonemang kring delar av det som framkom under seminariet.

Blogg 03 feb, 2011

Anders Borg är inte feminist

Finansminister Anders Borg tycker att lägstalönerna är för höga i Sverige. Det meddelade han igår under ett seminarium om den svenska arbetsmarknaden.

”Lägstalönerna är ett större problem än vad vi har trott”, sa finansministern. Framför allt vill Borg få ned minimilönerna inom servicebranschen – alltså inom hotell- och restaurang, handeln och den kommunala sektorn. Som Anders Borg ser det är ”för höga” ingångslöner ett hinder för lågutbildade personer att få jobb.

Det är förstås ingen hemlighet att den borgerliga regeringen velat sänka lönerna i Sverige. Journalister, bloggare, politiker och forskare har påpekat att regeringens ”arbetslinje” förutsätter sänkta löner. Dagens Arena har belyst frågan flera gånger, bland annat här, här och här.

Det är dock tydligt att den borgerliga regeringen ännu inte lyckats särskilt väl i sitt uppsåt. De svenska fackföreningarna har i stort motverkat sänkta minimilöner. Frågan är alltså hur man ska tolka Anders Borgs nya utspel.

Kommer man anstränga sig än mer under den kommande mandatperioden att sänka minimilönerna, eftersom det man gjort hittills inte gett några vidare resultat?

Det vore förstås djupt olyckligt om Anders Borg skulle lyckas med sin föresats. Att konkurrera med lägre löner är knappast en framtidsväg för en avancerad, utvecklad ekonomi som Sverige. Sänkta minimilöner skulle öka klassklyftorna än mer – i ett Sverige där ojämlikheten vuxit i 30 års tid.

Men framför allt skulle sänkta löner inom servicesektorn ha brutal effekt på jämställdheten.

Runt 65 procent av Hotell- och restaurangfackets medlemmar är kvinnor. För Handels är siffran 70 procent. I Kommunal är bara var femte medlem man. Sänkta löner för dessa grupper skulle alltså inte bara spä på klasskillnaderna i samhället – utan också öka ojämlikheten mellan kvinnor och män.

Anders Borg är inte feminist.

(För övrigt rekommenderas Sveriges Kvinnolobbys feministiska analyser av regeringens ekonomiska politik – som finns att ladda ned här)

Blogg 02 feb, 2011

Comeback för det gröna folkhemmet?

Göran Persson trädde i dag in i socialdemokratins framtidsdebatt under ett seminarium om hur arbetarrörelsen skapar en politik för full sysselsättning. På sedvanligt sätt steg han upp i talarstolen, tog av sig glasögonen och gav ”församlingen” en ”enkel analys utifrån ett vardagligt perspektiv som en sörmländsk bonde”.

Talet var i stort ett försvarstal och en återvinning av gamla idéer. Och den gamle Persson kändes igen – stundtals vass i sin kritik av borgerligheten, stundtals predikande, stundtals självgod.

Göran Persson bär fortfarande arvet från 90-talskrisen i färskt minne. Flera gånger återkom han till vad han beskrev som sitt livs mest förödmjukande stund: ett tal inför finansvalpar på Wall Street 1995 där han var tvungen att be om fortsatta lån för att täcka de svenska underskotten. Slutsats ett: ”den som är satt i skuld är aldrig fri”. Slutsats två: åtstramningarna på 90-talet var nödvändiga. Slutsats tre: stabila statsfinanser är prio ett.

Annars både avslutades och inleddes talet med klimathotet, något som Göran Persson beskrev som en ”cancer i atmosfären”. Inför det hotet blåste han liv i sin gamla vision: ”det gröna folkhemmet”. Klimathotet måste mötas med politisk vision och reformer. Det går inte att lämna över ansvaret på marknaden, dundrade Persson, och raljerade över regeringens passivitet i frågan.

Visionen om ”det gröna folkhemmet” plockades också upp att nästa talare Lena Sommestad. Båda talarna var på den här punkten rörande överens. Det gröna folkhemmet öppnar upp för en progressiv ekonomisk politik. En klassisk socialdemokratisk samhällsbyggande politik, till skillnad från en politik som fokuserar på marknadslösningar. I klimatomställningen finns också  nya jobb, men för att jobben ska tillsättas krävs ett kunskapslyft och aktiv arbetsmarknadspolitik. Där finns pengarna för en utbyggd välfärd.

Däremot kritiserade Sommestad de normer för den ekonomiska politiken, med inflationsmål, budgettak osv, som Göran Persson införde under 90-talet. Sommestad menade att denna ”normpolitik” begränsat den intellektuella debatten inom socialdemokratin.

Kritiken bekom dock inte Göran Persson som upprepade: ”den som är satt i skuld är inte fri”.

Seminariet “Fullt upp! – ett seminarium om hur arbetarrörelsen skapar en politik för full sysselsättning” arrangerades i dag av fackförbunden SEKO, Handels och Byggnads samt Arbetarrörelsens Tankesmedja.

Blogg 01 feb, 2011

Här är där där man är

På torsdag ska jag vara med i en ny samtalsserie som LO arrangerar. Titeln är förpliktigande: “Socialdemokratins idéer och visioner”. I det första samtalet deltar, förutom undertecknad, IF Metalls Stefan Löfven och Anna Johansson (Kriskommissionen och S i Göteborg). Samtalet kan följas live via LO:s hemsida.

LO-tidningens nya chefredaktör Johanna Kronlid ska moderera samtalet och vi tog just en förberedelsefika på Tintarella di Luna. När jag kom tillbaka till skrivbordet slog det mig att jag hade talat, med stor ömsinthet, om Sveriges nutidshistoria. Där återfanns arbetarrörelsen som en nostalgisk, politisk mittpunkt. Jag hämtade exempel ur Henrik Berggrens utmärkta bok om Olof Palme (“Underbara dagar framför oss“). Refererade till gamle Jacques Delors syn på den svenska modellen. Hämtade kraft i Tony Judts rasande försvar för den socialdemokratiska samhällsmodellen i “Ill fares the land”. Lite väl mycket backspegel, kanske. Men backspegeln är bekväm att titta i.

Sedan skulle vi tala visioner, och då är det lätt att släppa på gasen och titta många år framåt. Som när Mona Sahlin spände bågen och lanserade det där långsiktiga samarbetet med MP, som siktade mot 2020. Som när jag gick loss på fiket och började tala om visionen om ett socialt och demokratiskt Europa, där progressiva idéer om jämlikhet och solidaritet till slut kommer att segra över den inre marknadens logik. Ett Europa där till och med franska Parti Socialiste och den hopplösa italienska vänstern, nu hyfsat samlad i partiet Partito Democratico, vinner val och leder det europeiska, sociala bygget.

Mitt sätt att argumentera på fiket understryker att det är just här och nu som är problemet för oss progressiva. Att det är samtiden som Moderaterna är så bra på att uttolka, medan S krisar, drömmer om en partiledare som Olof Palme och i bästa fall anklagar Reinfeldt för framtidslöshet.

Klistret mellan väljare och partier har blivit svagare, vilket gör att nostalgirösterna på S försvinner, samtidigt som S helt saknar en relevant samhällsanalys av de dagsaktuella utmaningarna. Som självfallet hör samman med en komplicerad förskjutning av makt från nationalstaten till det gränslösa kapitalet, EU och globalisering, svåra revor i välfärdsstaten, och en hel del annat.

Alltså: Det är samhällsanalysen av var vi är som brister för oss med hjärtat till vänster. Nostalgi och visioner, å andra sidan, är ju inte så svårt. Eller?

Blogg 31 jan, 2011

Surdegar och skygglappar

I april i år är det tänkt att Missbruksutredningen ska överlämna förslag om en ny missbrukarvård. Tanken är att utredningen ska, som pressekreterare Hans Wiklund uttrycker det, “få upp surdegarna på bordet”. Med det menas att kunskapsläget kring drogbruk är både oklart och starkt ideologiserat, vilket föga förvånande är vägen till policy som inte fungerar.

I dag släppte utredningen ett delbetänkande, för att tända ljuset i surdegsskåpet och berätta hur det ligger till, och inte minst hur det riskerar att bli. Delbetänkandet ska ligga till grund för de förslag som presenteras senare i vår. Det är ingen rolig läsning. Axplock:

  • Om inte vården blir bättre beräknas antalet tunga narkotikamissbrukare öka från dagens omkring 30 000 till 46 000 inom ett decennium.
  • Omkring 330 000 personer är alkoholberoende, enligt den diagnostiska definitionen (att använda alkohol på ett sätt som ger fysisk abstinens, och/eller påverkar det sociala livet), vilket är långt fler än i tidigare skattningar.
  • 10 000 personer dopar sig regelbundet och 65 000 personer är läkemedelsberoende – vård saknas i princip helt för båda dessa grupper.

Kunskapen om missbruk är undermålig och vården av missbrukare är otillräcklig. Det är egentligen ingen nyhet. Att det får fortgå beror till stor del på att svensk vårdpolitik länge präglats av beröringsskräck och ideologiska skygglappar. Ironiskt nog kommer ideologiseringen av drogpolitiken ofta från de partier som gärna menar att de prioriterar frågorna extra högt. Ett av dem är Kristdemokraterna, som sedan hösten 2006 huserat på socialdepartementet. Det är inte helt sannolikt att Maria Larsson, statsråd från ett parti i kris och förvirring, vågar göra policy av forskning som vill att skygglapparna ska plockas bort.

Blogg 28 jan, 2011

Partiledarturbulens även i KD, C och V

Visst, partiledarfrågan i riksdagens största parti, Socialdemokraterna, tar som bekant en hel del debattutrymme. Och att Miljöpartiet ska byta språkrör och att Fridolin är het visste du redan. Men det surras även om partiledarfrågan i tre av riksdagens mindre partier just nu.

Centerpartiet presenterar en eftervalsanalys i dag. I den pressinbjudan som har gått ut berättar partiet glatt att de hade en målsättning att få tio procent av rösterna. Det är som bekant en nedskrivning av det tidigare famösa målet på 16 procent. Men i valet 2010 fick C bara 6,6 procent och luften verkar helt ha gått ur partiet. Trots miljarderna efter tidningsförsäljningarna, som gjorde C till ”världens rikaste parti”. Trots försöket att förvandlas från ett bondeparti till ett liberalt storstadsparti.

TV4:s Ulf Kristofferson har gjort en intressant spaning på Twitter. Att avgångskraven inte är mer högljudda beror på att alla räknar med att Olofsson avgår snart. Antingen vid centerstämman i september 2011, eller vid en extrastämma året efter. Kristofferson gissar att Olofsson väntar till 2012 så att hon kan planera sin sorti, samtidigt som ”kronprinsessan” Anna-Karin Hatt blir mer varm i kläderna. En analys som verkar rimlig, om inte fallet fortsätter och avgångskraven tar med fart redan under våren.

Kristdemokraterna inleder sina kommundagar i Norrköping och på SvD:s Brännpunkt skriver Göran Hägglund om ”relationslinjen”. Något som låter som telefonrådgivning, enligt SvD:s politiska chefredaktör PJ Anders Linder. Och det som egentligen avses är en hemmafrulinje, påpekar Alliansfritt Sverige.

Jag tror att Göran Hägglund sitter förhållandevis säkert ännu en tid. Avgörande blir om han slut lyckas navigera rätt i det konservativa utrymme som finns till höger om de tre övriga borgerliga partierna (som även SD fiskar i). Här finns nog en del väljare, inga massor men ett besviket gäng, som hellre lyssnar till KD än SD. Om Hägglund lyckas spela korten rätt kan siffrorna stiga något, och då kan han börja fundera på valrörelsen 2014. Och Mats Odell kan väl knappast vara ett mer spännande alternativ?

Kanske är det i stället risken för interna falangstrider och sönderfall som bör oroa Hägglund? Det menar Torbjörn Nilsson i en initierad och välskriven artikel i dagens Fokus.

Och till slut har vi Lars Ohly och Vänsterpartiet. Den obligatoriska läsningen här är veckans ledare i Flamman, där chefredaktören Aron Etzler skriver att Ohly bör lämna på kongressen 2012. Det är intressant läsning för alla som tror att sympatiske Jonas Sjöstedt kommer att ta över när som helst; situationen är betydligt mer komplicerad än så. ”Nu är Vänsterpartiet i en för partiet unik, närmast primärvalsliknande situation. Det innebär per definition att nya kandidater söker stöd och bygger sin kandidatur med utspel”, skriver Etzler.

Ledarturbulens i S, MP, KD, C och V alltså. Allt medan Reinfeldt och Borg kan regera vidare i tysthet, med framtidslöshet och jobbskatteavdrag som enda styråra.

Blogg 27 jan, 2011

Nätrasism eller västerlandet i fara?

I går debatterade riksdagen våldsbejakande extremism på begäran av Sverigedemokraterna. Detta inlägg ska varken recensera gårdagens debatt, eller kartlägga Sverigedemokraternas attityder. Det finns vissa konsekvenser i samhällsdebatten som behöver lyftas fram.

Pratar vi verkligen om sex och våld på allvar, i relation till hur vithet gestaltas och reproduceras i samhället?

I en debattartikel belyser Utbildningsradions ledning hur den exploderade nätrasismen gestaltar sig och vrider sökljuset mot reaktionerna på en sexualupplysningsfilm – som tar hbtq-frågor och etnicitet på allvar. Det är chockerande att upp till en halv miljon rasistiska kommentarer och inlägg har kommit in till UR.

Exempelvis denna kommentar:

Varför avbildar bilden en somalier som begår sexuellt övergrepp på en svensk flicka? Eller är det avsikten med filmen, att varna svenska flickor för dessa risker? Jag har inte sett filmen, men det är det intrycket bilden förmedlar…

En hel del människor tycks uppfatta sex mellan en svart och en vit person som något motbjudande och som inte bör visas. Detta för mina tankar till 1920-talet, till rasbiologi, och till Herman Lundborg, professor och grundare av Statens institut för rasbiologi i Uppsala. Även författare till varningsskriften Västerlandet i fara. Lundborg var rädd för så kallad “rasurartning” och “den vita rasens utplåning”. Han var verksam under en tid då rasism ansågs försvara folkhemmets rasintressen utan att utsättas för påtryckning.

Herman Lundborg definierade rasbiologi som:

Läran om släkternas, folkens och rasernas liv och utveckling.

Nu när vi ändå pratar om det, tycker jag att det är dags att prata om det på flera sätt, och att möta uttrycken för förtrycket och våldet. Reaktionerna i kommentarerna handlar inte om sexualitetens gråzoner utan vittnar om representerad rasism och om förtryck. Nätrasismen är ett exempel på det våld som samhället riktar mot människors olikhet.

Dagens Arena var en av tidningarna som publicerade texter från rörelsen #prataomdet. Att belysa hur makt, sexuella gråzoner/övergrepp kan påverka människors uppfattning om sig själva, och om sin sexualitet, är något vi kommer fortsätta att skriva om. Fortsätt #prataomdet. Försök dessutom lyfta gråzonerna som utgör främlingsfientlig högerextremism på både individ- och samhällsnivå, och vad detta gör med oss som människor – i våra relationer.

Därför kommer ett tips.

“Världens bästa sex – UR pratar om det” har premiär i P1 ikväll kl. 21:03. Programledaren Sonja Schwarzenberger diskuterar sex och samlednad med åtta namnkunniga debattörer som berättar om sina erfarenheter.

Läs mer om UR:s serie.

Blogg 26 jan, 2011

Global uppvärmning? What ever!

Tvågradersmålet är kört säger IEA:s chefsekonom Fatih Birol. Orden är illavarslande, men bristen på reaktioner som omger uttalandet är desto mer talande. Få politiska ledare är i dag intresserade av att göra konkret politik av uppsatta mål om utsläppsminskningar.

Barack Obama höll i går sitt årliga tal till nationen. Visst kan det vara värt att notera att han uppmanade kongressen att avskaffa de miljardsubventioner som oljeindustrin får ta del av varje år. Men samtidigt – inte en enda gång under talet nämnde Obama klimat eller global uppvärmning.

De europeiska ledarna håller Obama gott sällskap. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har lagt det hastigt upptäckta klimatintresset på hyllan. Som EU Observers miljökorrespondent, Stephen Gardner, beskriver det: EU2020-strategin tycks ha blivit en ursäkt för att skjuta på klimatåtgärder. Och i EU:s prioriteringar för ekonomisk tillväxt nämns inte hållbar tillväxt en enda gång. Inte blir det bättre av att EU:s miljökommissionär Janez Potočnik har beslutat att skjuta upp översynen av luftföroreningar till 2013 (en översyn som skulle ha skett 2004).

Klimatpolitiken prioriteras ner. Men klimatförändringarna är i högsta grad en realitet. De utsläppsminskningsbud som låg på bordet efter Cancún visar att vi på väg mot en global temperaturökning på 3,2 grader.

I Australien inleddes året med översvämningar som ser ut att resultera i den dyraste naturkatastrofen i landets historia – bara i Queensland beräknades kostnaden för översvämningarna till 65 miljarder kronor. Den här typen av katastrofer kan vi räkna med att se fler av i spåren av en varmare jord och förändrat klimat. Bristen på konkret klimatpolitik kommer att bli kostsam.

Blogg 25 jan, 2011

Om Pär Nuders ”nej”

Diskussionsvågorna om Pär Nuders ”nej” har gått höga, bland annat på Twitter. Sanna Rayman konstaterade att: ”För några veckor sedan diskuterade Twitter huruvida det finns skitjobb. I dag diskuterar Twitter vem som ska ha det.” Cecilia Garme påpekade att Nuder, i likhet med Mona Sahlin och Sven-Erik Österberg, är född i fiskens stjärntecken. Därmed är han ändå astrologiskt körd mot lejonet Reinfeldt, skriver Garme.

Ulf Bjereld framhåller något som vi tidigare har diskuterat på Dagens Arenas ledarsida: ”Dagens mediespinn kring Nuder visar med all tydlighet att S måste modernisera sitt sätt att utse partiledare. Läget snart tragikomiskt”.

Lena Sundström beklagar sig över att hon twittrar sent på kvällen och därmed får konstiga drömmar om Nuder. Och Katrine Kielos startade en löpeld under hashtaggen #vadnuderkansäga. Hundratals idéer strömmade in kring vad Nuder måste säga för att hans ”nej” ska framstå som trovärdigt.

Som vän av ordning vill jag påminna om hur det gick till förra gången. Då var det Margot Wallström som var i Nuders position, och undertecknad jobbade då på Socialdemokraternas nyhetstidning Aktuellt i Politiken. Vi gjorde en intervju med Wallström, i Porto av alla ställen, och när hon framförde sitt nej till S-medlemmarna i partiets egen ”Pravda” så avstannade alla diskussioner. Hennes nej blev trovärdigt.

Pär Nuder valde SVT och Mats Knutson, och nog får vi säga att även hans ”nej” framstår som helt ärligt. Vidare: Nuder verkar trivas med sitt nya liv och konsultjobbet med bland andra Madeleine Albright, där han är på behörigt avstånd från S-kris och rekorddåliga opinionssiffror.

En aspekt kvarstår dock. S-kongressen inleds först om två månader. Som läget är nu verkar socialdemokratin närmast vara benägen att fördjupa sin egen krissituation. Kanske får Pär Nuder frågan en gång till. Vill han sitta på åldershemmet med vetenskapen om att han hade chansen att bli partiledare, att ta revansch – och att han inte tog chansen? Kommer han tacka nej när krisen är fullständig och ett helt parti ber på sina bara knän?

Som sagt, hans ”nej” framstår verkligen som ärligt, vilket gör att mycket pekar i Sven-Erik Österbergs riktning. Nuders supportrar kan nu hävda att han håller på att bli ”the best Prime Minister Sweden never had” (för att använda ett uttryck om en person i ett parti där Nuder har många vänner). Och Nuder skulle mycket väl kunna bli en utmärkt statsminister.

Men om han skulle bli en tillräckligt bra partiledare för att sedan kunna bli statsminister, det är en annan fråga. Och svaret på den frågan får vi kanske aldrig.

Om inte fallet fortsätter och S förlorar valet även 2014. Då kan nog Nuder bli aktuell igen. Kanske har även den tanken slagit Pär Nuder?

Blogg 24 jan, 2011

En pigg 50-åring

Två berömda tal firade femtio år förra veckan – båda med var sin amerikansk president som avsändare.

John F Kennedys installationstal när han svors in som USA:s 35:e president tillhör förstås historiens mest kända. ”Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country” kommer därifrån.

Men ett par dagar tidigare, den 17 januari 1961, höll den avgående president Eisenhower sitt sista tal till det amerikanska folket – ett tal som också förtjänar att uppmärksammas.

Dwight Eisenhower var republikan och femstjärnig general. När han lämnade Vita Huset 1961 hade han innehaft presidentämbetet i maximalt möjliga åtta år. Under andra världskriget ledde han de allierades styrkor i Europa, bland annat vid landstigningen av Normandie 1944. Sju år senare utsågs han till Natos första överbefälhavare. Få, om någon, amerikan har i USA haft ett större militärt förtroende under landets 1900-talshistoria.

Just därför är det särskilt intressant att Eisenhower i sitt avskedstal till den amerikanska nationen varnar för vad USA:s militära rustning kan föra med sig.

”In the councils of government, we must guard against the acquisition of unwarranted influence, whether sought or unsought, by the militaryindustrial complex. The potential for the disastrous rise of misplaced power exists and will persist.”

Begreppet “det militärindustriella komplexet” var fött.

På inget annat område är samarbetet mellan stat och företag så intimt som på det militärindustriella området. I slutändan är det den amerikanska staten som köper upp nästan allt som militärindustrin producerar. Och inga satsningar på ny militärteknologi sker utan att de privata företagen förväntar sig att de kommer att få betalt av staten. Därmed har det växt fram täta relationer mellan den privata industrin, den amerikanska militären, och politiken – vilket tillsammans driver på för att öka militärutgifterna.

Det är förstås mumma för konspirationsteoretiker. Men att det i USA finns strukturella faktorer som gör att landet tenderar att reagera just militärt på hot och problem man ställs inför verkar klart.

Efter det kalla krigets slut minskade USA:s militärutgifter av förståeliga skäl – både i absoluta tal och som andel av BNP. Men efter den elfte september 2001 sköt de i höjden igen. I dag ligger kostnaderna för USA:s militär – tillsammans med två krig – långt över 700 miljarder dollar. I runda slängar är det mellan en fjärdedel och en femtedel av USA:s statsbudget. Det är också betydligt mer än vad USA spenderade på militären i slutet av 80-talet, då Ronald Reagan försökte, och i någon mening lyckades, ”rusta ihjäl” Sovjetunionen.

Som Andrew Bacevich, professor i internationella relationer vid Boston University påpekade i radioprogrammet On Point nyligen, kan man fråga sig vad USA får ut av dessa enorma militärutgifter.
– I dag, i konstanta dollar, spenderar vi mer på militären än någonsin sedan andra världskriget. Mer i dag än under kalla kriget, då vi hotades av det så kallade ”ondskans imperium”, Sovjetunionen. Nu hotas vi av män som springer runt i bergen med Kalasjnikovs.

Att al-Qaida skulle vara ett större militärt hot mot USA än Sovjetunionen faller på sin egen orimlighet. Långt ifrån alla skulle säga att terrorismen för USA är ett specifikt militärt problem överhuvudtaget.

När den amerikanska politiska debatten nu allt mer kommit att fokusera på nedskärningar i offentlig sektor (att nå budgetbalans genom att i stället försöka öka statens intäkter är ingenting som på allvar diskuteras), samtidigt som klyftorna ökat och allt fler amerikaner lever i fattigdom kan man bara hoppas att världens supermakt inser det orimliga i att punga ut med enorma summor på ett försvar som inte behövs.

För som president Eisenhower uppmärksammade i ett annat tal redan 1953, så finns det annat som kräver investeringar och resurser.

”This world in arms is not spending money alone. It is spending the sweat of its laborers, the genius of its scientists, the hopes of its children.”

”The cost of one modern heavy bomber is this: a modern brick school in more than 30 cities. It is two electric power plants, each serving a town of 60,000 population. It is two fine, fully equipped hospitals. It is some fifty miles of concrete pavement.”

”We pay for a single fighter plane with a half million bushels of wheat. We pay for a single destroyer with new homes that could have housed more than 8,000 people.”

Ekonomi är i vissa avseenden precis som politik: det handlar om att välja. Varje krona som läggs på ett bombflygplan, ett nytt stridsledningssystem – en invasion – är pengar som hade kunnat läggas på skolor, sjukhus, vägar.

Där syns prioriteringarna.

Blogg 23 jan, 2011

Socialdemokratisk ironi

Få har missat att helt oavsett om det är en förklaring till det dåliga valresultatet i höstas eller inte så har Socialdemokraterna problem med sin samhällsanalys. Socialdemokraterna är visserligen ingalunda ensamma om att vara utrustade med politisk karta och kompass av begagnat snitt, men medan ingen verkar bry sig om exempelvis Centerpartiets famlande tillvaro, är det en nationell angelägenhet vad socialdemokrater tänker. Följaktligen är partiets kriskommissions seminarier öppna och direktsända i tv.

21 och 22 januari samlades kriskommissionen, tillsammans med en grupp riksdagsledamöter och andra förtroendevalda (Mona Sahlin tittade förbi en stund) för att prata skolfrågor och socialpolitik. Två politikområden som under en lång period utgjorde hörnpelare i det socialdemokratiska samhällsbygget, två samhällsfrågor om vilka partiet inte riktigt vet vad de ska tycka. Kriskommissionen är en intellektuell övning som ställer fler frågor än den ger svar. Det är en sliten beskrivning, men här passar den faktiskt väl in, eftersom processen är uppriktig.

Vad gäller skolpolitiken gav talarna och diskussionerna under seminariet en bild av en skola som allt mindre kompenserar för elevers olika bildningsbakgrund. Föräldrarnas utbildningsnivå och det kulturella kapital som förs över blir en allt viktigare faktor för elevernas betyg. Samtidigt bidrar storstädernas allt starkare segregation kombinerat med fria skolval till en situation där utrikes födda akademikerföräldrar skickar sina barn från förorten in till skolor i stadskärnan. Väl där märker de hur de nya klasskamraters föräldrar, när vitheten inte längre är självklar norm i klassrummet, väljer att flytta sina barn till en annan skola. “Föräldrar väljer inte skola, de väljer klasskamrater”, som Erik Nilsson, tidigare skolborgarråd i Stockholm och nu skolchef i Botkyrka, uttryckte det.

De socialdemokrater som under många år skyllt elevers sjunkande resultat på kommunaliseringen som genomfördes under 1990-talet kan fortsätta med det, liksom deras motståndare. Området är nämligen, beklagligt nog, relativt obeforskat, vilket ger upphov till mer av typiskt svensk skolpolitisk debatt: Endimensionella perspektiv och diskussion kring det mätbara (betyg, resurser per elev, lärare per elev och så vidare) och avsaknad av diskussion kring det som faktiskt har effekt, som starkare skolmyndigheter, aktivt chefskap och bättre lärare. I dagsläget kommer i princip alla sökande in på lärarhögskolan, över 9 000 personer utbildas, behovet är ungefär hälften så stort. I Finland, ett exempel som gärna lyfts fram i debatten som något att sträva efter, antas en av tio sökande.

Det seminarium som behandlade socialpolitiken gav inte heller det en särskilt ljus bild. Den svenska och skandinaviska välfärdsmodellen är en stor historisk framgång, men utvecklingen under det senaste decenniet tyder på att den inte längre klarar av att hantera den relativa fattigdomen bland de som saknar arbete. Störst risk att drabbas av relativ fattigdom har barn till ensamstående utrikes födda föräldrar. Samtidigt har de flesta barnfamiljer i Sverige en god ekonomisk tillvaro. I politiken brukar det kallas “ökade klyftor”.

Sannolikt hänger de ökade klyftorna samman med trygghetssystemen, som perforerats, lappats och lagats (av socialdemokratiska såväl som borgerliga regeringar) så till den grad att förutsägbarheten i dem inte sällan är bortblåst, vilket underminerar förtroendet för dem, alternativt gör dem omöjliga att nyttja. A-kassan blir ingen omställningsförsäkring om det tar tre månader att få sina utbetalningar samtidigt som hälften av alla öppet registrerade arbetssökande inte har rätt till ersättning, då de inte kvalar in, som det heter. Ovanpå det finns sjukförsäkringssystemet, som både blir allt rörigare och mer oförutsägbart, samtidigt som det ska hantera att allt fler fenomen klassificeras som ohälsa, bland annat ADHD, och därmed faller inom dess ramar.

Runt hörnet väntar frågeställningar kring vad det socialdemokratiska svaret är på en trend där allt fler skaffar privata försäkringar mot arbetslöshet och sjukdom, då sådana lösningar utanför (det berömda) systemet sätter policy ur spel. För den politiker som vill driva arbetslinjepolitik blir det svårare att göra kopplingar mellan a-kassenivåer och arbetslöshet om löntagarna har plusförsäkring vars effekter inte syns.

Ironin i att skolans kompensatoriska roll har blivit svagare samtidigt som det sociokulturella arvet blivit viktigare för betygen är stor, särskilt när klyftorna ökar och trygghetssystemen vacklar. En stor del av den policy och förvaltning som tycks ligga bakom har drivits fram av socialdemokrater. Syftet med kriskommissionens arbete är delvis odefinierat. Det är fortfarande oklart vad de ska komma fram till och vad den kunskapen ska generera i form av underlag till beslut.

Samtidigt är kriskommissionen en av få fasta punkterna på riksnivå i Socialdemokraterna. Partiledaren är på väg bort, riksdagskansliet och partikansliet ska slås samman och riksdagsledamöterna har fortfarande inte bemästrat oppositionsrollen. Kriskommissionen tillåter sig själva att vara ifrågasättande, kritiska, akademiskt utforskande och öppna. Förhoppningsvis mynnar det ut i något mer användbart än det som producerades av de så kallade rådslagen. Att fånga upp kriskommissionens arbete är därmed en del av kravprofilen för den nya partiledaren.

Blogg 21 jan, 2011

Maud Olofsson och jämställdheten

Maud Olofsson vill ha sänkt statlig skatt för att förbättra jämställdheten. I en intervju med SVT:s Rapport säger Centerledaren att om det är någon inkomstskatt som ska prioriteras i ett nytt jobbskatteavdrag så är det sänkt statlig skatt.

Resonemanget från Maud Olofsson lyder: ”Då ska det vara fokus på att förbättra jämställdheten. Till exempel att jobba med den statliga skatten. Höja brytpunkten eller sänka den statliga skatten. Det är för många sjuksköterskor och lärare i medelinkomstklassen som betalar statlig skatt”.

Men jämställdhetsperspektivet som ett argument för sänkt statlig skatt håller inte långt. Det är i dagsläget tre gånger fler män än kvinnor som betalar statlig skatt. Inte heller att det skulle vara många sjusköterskor eller lärare som får betala statlig skatt stämmer. Brytpunkten för denna skatt går vid ungefär 33 000 kronor.

På Vårdförbundet säger pressansvarige Cecilia Sandahl att det är otroligt få sjuksköterskor som tjänar över 33 000 kronor. En enkel slagning i Vårdförbundets statistik visar att 93 procent av Vårdförbundets medlemmar tjänar mindre än 33 000 kronor. Vårdförbundet organiserar även chefer – och det är nästan uteslutande dessa som tjänar 33 000 och uppåt, enligt Anna Nybom Chance på Vårdförbundet. Inte helt oväntat är sänkt statlig skatt en fråga som inte prioriteras av sjuksköterskornas förbund.

Maud Olofsson borde ta och stoppa ner jämställdhetskortet i fickan.

Blogg 21 jan, 2011

Mikaela Valtersson missar poängen

debattsidan kommenterar i dag riksdagsledamoten Mikaela Valtersson (MP) mitt reportage om arbetskraftsinvandring. Sedan regeringen med stöd av Miljöpartiet drev igenom de nya reglerna den 15 december 2008 så har rapporter och vittnesmål om utnyttjande och missbruk (eller som Valtersson själv skriver: ”modern slav- och människohandel”) duggat tätt. Mikaela Valtersson väljer dock att ducka för det centrala i den kritik mot reformen som med all önskvärd tydlighet framkommer i mitt reportage.

Valtersson skriver att ”dessa brott [missbruket, utnyttjandet etc.] dock har väldigt lite med arbetskraftsinvandring att göra.” Det är en sanning med modifikation. Det är sant att utnyttjande av svaga grupper på arbetsmarknaden automatiskt inte har något med arbetskraftsinvandring att göra. Alla som uttalar sig i reportaget är positiva till arbetskraftsinvandring – att människor ska kunna röra sig över gränserna och att till exempel asylsökande och papperslösa kan söka arbetstillstånd som sedan kan omvandlas till permanent uppehållstillstånd.

Det är inte poängen. Poängen är att de nya reglerna för arbetskraftsinvandring lämnar fältet fritt för skrupelfria arbetsgivare att utnyttja och missbruka systemet – vilket lett till många personliga tragedier och människohandel (vilket även den SIDA-finansierade rapporten från ISDP understryker).

Denna kritik väljer Mikaela Valtersson att inte svara på. I stället skriver hon det självklara: arbetskraftsinvandring är bra och utnyttjande på arbetsmarknaden är dåligt. Självkritik och konkreta åtgärder för hur missbruk ska förhindras lyser med sin frånvaro.

När det gäller de nya reglerna finns flera grundläggande problem: Aktörer på arbetsmarknaden, som facket eller Arbetsförmedlingen, har inte längre något inflytande. Migrationsverket, som ska kontrollera att det inte rör sig om skenanställningar eller utnyttjande, har därmed väldigt dålig kontakt med verkligheten. I själva verket gör myndigheten inga som helst kontroller över de faktiska arbetsvillkoren. I stället förlitar de sig helt och hållet på den ansökan som arbetsgivaren skickar in – ett anställningserbjudande som inte är juridiskt bindande och därmed inte ställer några krav på arbetsgivaren. Dessutom är lagen så dåligt utformad att Migrationsverket inte ens själva vet hur de ska agera om de mot förmodan upptäcker missförhållanden.

Bristen på kontroll har lämnat fältet öppet för oseriösa arbetsgivare, vilket inte minst visat sig i bärskogarna.

Vad ska politikerna göra åt det? Ja, det svaret hittar jag i alla fall inte hos Mikaela Valtersson.