Bloggen

Blogg 23 mar, 2010

Ny svekdebatt på väg?

Hörde i radion i morse om kärnkraftsdramatiken i riksdagen. Nu lovar regeringen att en eventuell kärnkraftsutbyggnad inte ska ske med statliga subventioner. Men då blir det så dyrt att det knappast blir aktuellt med ett bygga nya reaktorer. Varvid vän av ordning frågar sig varför regeringen då överhuvudtaget lägger fram en proposition för att öppna för ny kärnkraft. Det enda möjliga svaret är att stoppet för subventioner är en bluff, som kommer att upphävas eller kringgås några år in på nästa mandatperiod, om högerregeringen väljs om. Kan Sven Bergström från Iggesund verkligen rösta ja, och därmed bädda för ännu en svekdebatt för centern om några år?

BE

Blogg 22 mar, 2010

Gästledare om Frankrike!

Tisdagens ledare är skriven av Sveriges meste Frankrike-kännare, nämligen Tomas Lindbom. Tomas är till vardags författare, skribent och utbildare inom kommunikation, men har också en blogg som enbart handlar om Frankrike och fransk politik, Lindbom på franska. Jag har skrivit om några av inläggen på bloggen tidigare, finns att läsa här.

Som ni säkert vet är vi på gång med en expansion av Dagens Arena. Det ska bli roligt att få möjlighet att ta in fler gästskribenter som Tomas!

NB

Blogg 21 mar, 2010

Följderna återstår att se

Sent i fredags kväll tecknade fackförbunden <a href="https://www.unionen.se/” target=”_blank”>Unionen och Sveriges Ingenjörer avtal med arbetsgivaren Teknikföretagen. Det bryter den mer än tio år gamla tradition om att förbunden från LO, TCO och Saco ska invänta varandra. If Metall och Teknikföretagen verkar stå långt ifrån varandra. Samtidigt har förhandlingarna mellan Handelsanställdas förbund och arbetsgivaren Svensk Handel strandat, vilket betyder att handelns hot om att gå före och teckna avtal om inte parterna inom industrin skulle komma överens i tid verkar avvärjt.

Vad allt det här betyder för svensk arbetsmarknad och samarbetet mellan de olika parterna och facken – det vet ännu ingen. Turbulenta tider.

NB

Blogg 16 mar, 2010

Öppet för nytt statistikfusk

Kändes det bra när Almega, påhejat av de stora medierna, slog fast att 5 600 nya städjobb skulle försvinna om rut-avdraget avskaffades, fast ingen kan säga hur många av de jobben som fanns som svarta innan rut? Skulle inte tro det. Anna Danielsson på SvD Näringsliv berättar nu om två nya hopplösa utvärderingar som väntar (“Svårt att utvärdera jobbåtgärderna”, 16/3-10, ej på nätet).

De som får jobb har för det mesta talat med både jobbcoacher och de vanliga arbetsförmedlarna. Så hur många nya jobb ska egentligen tillskrivas regeringens satsning på coacher?

Myndigheterna tvingas nu införa fler praktikplatser för unga. Men många minskar i det läget det normala intaget av praktikanter. Så hur stort blir då nettotillskottet av “nya jobb”? Inte så lätt att veta.

Är det någon som tror att Per Schlingmann och hans propagandister inför valet avstår från att släppa ut fejkade siffror ändå? Varning är nu utfärdad. Det blir kul att se hur många som ändå går i fällan.

BE

Blogg 14 mar, 2010

Snacka kan man ju

Jojo, så klart att stackars missförstådda Maud "slogs" för kvinnor med "lägre löner" och som "behöver" hjälp med att städa hemma och därför ett avdrag att göra. Synd bara att resultatet blev annorlunda. Sex promille av låginkomsttagarna har gjort avdrag och en procent av medelinkomsttagarna, visar siffror från SCB, som SVT presenterar. Siffrorna blottlägger inte bara politikens intentioner utan även arbetsgivarorganisationen Almegas bluffsiffror samt många mediers enfald när de basunerade ut dem. Skönt att någon rätar ut allt.

NB

Blogg 08 mar, 2010

Dagens läsning…

…är definitivt Magnus Ljungkvists ifrågasättande av journalisters förhållande till rut-debatten och varför de relevanta frågorna inte ställs:

"Skickliga journalister som Lena Mellin, Tomas Ramberg, Lena Smedsaas, Inger Arenander och Mats Knutsson har alla gjort avdrag. De har alltså haft möjligheten att intervjua de företrädesvis östeuropeiska kvinnor som arbetar i denna näring. Hur ser deras kunskap ut om svensk arbetsrätt? Känner de till hur sjukförsäkringen fungerar? Hur bor de? Vad är lönen? Hur ser karriärvägarna ut? Allt detta är betydligt mer relevanta frågor."

Läs hela här!

NB

Blogg 03 mar, 2010

Tusenlapp i månaden till thailändare

Migrationsverket har kommit med nya riktlinjer för bärplockare. Förra sommaren råkade många av dem illa ut, eftersom det var dåligt med bär och de fick åka hem med skulder i stället för med intjänade pengar. Migrationsverket menar att bärplockarna – de flesta av dem är thailändare – ska ha avtalsenliga löner.

Till ingens (?) förvåning hävdar nu Svenskt Näringsliv att bärplockarna varken ska ha avtalsenliga löner eller omfattas av kollektivavtal. I stället ska betalas enligt thailändska nivåer, det vill säga månadslöner under tusenlappen. Jag tror ärligt talat inte att Svenskt Näringsliv till fullo förstår innebörden av sin ståndpunkt – att födelseland ska styra den lön man får i Sverige – och vad det kan leda till för sjuka diskussioner i framtiden om det tillämpas.

Migrationsverket är lyckligtvis väldigt tydliga i frågan: "Migrationsverkets vill med riktlinjerna tydliggöra att alla arbetstagare  i Sverige ska erhålla avtalsmässiga löner för sitt arbete."

NB

Blogg 03 mar, 2010

Lite mer om rut

Debatten om avdrag för hushållsnära tjänster fortsätter. Marika Lindgren Åsbrink har en grundlig genomgång om varför Almegas siffror är uppåt väggarna. Ingvar Persson förklarar vilka som egentligen använder avdraget. Ett hjärta rött klargör skillnaderna mellan rut och rot och den dumma hopblandningen. Helle Klein ifrågasätter Ekots okritiska användning av Almegas siffror.

Frågan lär återkomma.

NB

Blogg 01 mar, 2010

Sjukförsäkrings- reformen inifrån

Regeringen har, som bekant, svårt att förstå att långtidssjukskrivna faktiskt kan vara sjuka och i behov av vård och rehabilitering. Ett annat perspektiv på sjukförsäkringsreformen ges i Fackförbundet ST:s nya rapport Sjukförsäkringsreformen: så blev det (pdf).

ST har gjort en enkätundersökning om attityderna till sjukförsäkringsreformen hos ST-medlemmar på Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

"Undersökningen visar att 61 procent av de utförsäkrade främst behöver medicinsk rehabilitering och vård. Det är en oerhört hög siffra enligt ST. Regeringen uppskattade den siffran till omkring 10 procent när reformen sjösattes", skriver ST i sitt pressmeddelande.

Rapporten presenteras också på DN Debatt i dag.

Niklas Nordblad,
Praktikant på Arenagruppen

Blogg 26 feb, 2010

Lysande rekapitulation!

Klas Gustavsson har på tidskriftens hemsida publicerat en briljant och skitrolig sammanfattning av Arena-debatten. Den är lång, men ni måste läsa hela! Jag bjuder på några väl valda citat:

"Fienden är ju – alltsedan den kinesiska kulturrevolutionen – välorganiserad, och därför måste det bli rättning i leden."

"Men i debatten fick Arena ta på sig ansvaret för att ha svikit sitt uppdrag som det enande politiska organet i den internationella klasskampen."

"Med detta synsätt måste en text om folkmordet i Rwanda, en kritik av regeringens sjukskrivningsregler och en artikel om svenska hatbrott mot homosexuella ställas mot varandra i en alternativtidskostnadsanalys."

NB

Blogg 24 feb, 2010

Hur var det nu då?

Arbetsgivarna hävdar att inga löneökningar är ett måste, eftersom avtalen som parterna ska sluta i vår ska vara "anpassade till verkligheten". De hävdar också att facken måste "ta ansvar". Det hela ter sig absurt när Unionen <a href="https://www.unionen.se/Templates/News____53206.aspx” target=”_blank”>i en granskning visar att 23 av 25 storbolag kommer att dela ut pengar till aktieägarna. De flesta av dem gör det trots sämre resultat än förra året och en del av dem gör det trots förlust.

– Unionens granskning visar att arbetsgivarnas krav på noll kronor i löneökningar saknar trovärdighet, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.

Hela granskningen finns här (pdf) och här kommenteras den samt Svenskt Näringslivs reaktion på den av Unionen-ekonomen Åsa Johansson.

NB

Blogg 22 feb, 2010

Grötiga EU-hjärnor

Dagens notering på bisarrokontot kommer från Bryssel. I morgon väntas nämligen EU:s jämställdhetsutskott rösta igenom ett förslag som förbjuder kvinnor att arbeta de sex första veckorna efter en förlossning.

Tanken är att förbättra situationen för de miljoner kvinnor som saknar föräldraförsäkring, men i ett land som Sverige blir effekten onekligen den motsatta.

Det frihetsälskande EU hävdar att orsaken till den överstatliga storebrorspolitiken är medicinsk – de arma kvinnornas kroppar klarar helt enkelt inte av att arbeta efter att ha, får man anta, uppfyllt sina kvinnliga plikter och garanterat släktets sköra fortlevnad.

Vidare heter det på EU-språk mammaledighet. Pappor har ännu inte förärats föräldrastatus i det liberala Europa, och det är klart: med så mycket gröt i hjärnan är det som bekant svårt att tänka flera tankar på samma gång.

Nu väntar vi med spänning på EU-minister Ohlssons nästa drag. Men med tanke på att hon förespråkade "dialog" och hot om presumtivt minskande turism som motdrag när EU-medlemmar bryter mot mänskliga rättigheter (som Italiens och Ungerns nyfascister) i Ekots lördagsintervju lär insatsen på sin höjd bli en ny omgång plakatfeminism i tjusigt ljusblått omslagspapper.

AH

Blogg 17 feb, 2010

Vi växer!

Dagens Arena expanderar. I måndags tog LO:s styrelse beslut om att ge Arenagruppen resurser för att vi ska kunna utöka Dagens Arena till att bli mer än bara en ledarsida, som vi är i dag. Planen är att nya Dagens Arena ska lanseras i maj. Resumé, Makthavare och LO-tidningen har skrivit mer om innehållet. Vad tycker ni läsare? Jag tar gärna emot synpunkter under resans gång! Skriv i kommentarsfältet eller skicka mig ett mejl på nisha punkt besara at arenagruppen punkt se.

NB