Bloggen

Blogg 03 dec, 2009

Bodström skriver

Riksdagsledamoten Thomas Bodströms första bok hette “Rymmaren”. Jag har inte läst den. Men vanligtvis välunderrättade källor hävdar att den inte handlar om riksdagens kvittningssystem. Sedan kom “”Idealisten”. Enligt uppgift är det ingen självbiografi.

HAB

Blogg 03 dec, 2009

Klart folk vill ha Wetterstrand

I dag skriver jag på Aftonbladet Debatt om TV4:s "avslöjande" om att folk hellre vill ha Wetterstrand som statsminister i en rödgrön regering än Sahlin. Funderade ett tag på att utveckla och gå på djupet, men det blev en enkel och snabb debattartikel i stället. S problem i Stockholm är helt enkelt ett ämne för sig. Läs här!

NB

Blogg 02 dec, 2009

Oseriöst från SN

Surfade runt på Svenskt Näringslivs sida. Fick då syn på den här texten från juni i år, där rapporten från Arbetarrörelsens Tankesmedja om partifinansiering bemöts. Och sen den här texten, där vd Urban Bäckström bedyrar att hans organisation inte ska ses som en aktör i valrörelsen. Och till sist den här, i Svd Näringsliv, där SN har gjort en "genomgång" och fullständigt sågat de rödgrönas politik. Ingen motsvarande rapport om alliansens politik. Ingen kommentar till att deras medlemmar faktiskt tycker precis tvärt om. Och ingen kommentar till Maud Olofssons totala misslyckande som "småföretagarminister". Oseriöst.

NB

Blogg 30 nov, 2009

Let's förbjuda kyrkor

Vad ska man säga om det schweiziska folkets inskränkta folkomröstningsbeslut att förbjuda minareter i landet? Jag blir mest stum av förvåning. Speciellt eftersom det strider mot den europeiska konventionen mot mänskliga rättigheter.

Alla schweizare (och för all del de flesta européer) borde skickas på obligatoriskt studiebesök till exempelvis Damaskus. Där snackar vi mångfald, en riktig metropol med kyrkor och moskéer om vartannat och människor som accepterar varandras olika religioner.

Tankeexperiment: hur skulle Europa reagera om Damaskus politiker och/eller majoritet av invånare beslutade att förbjuda kyrkor? Ramaskri. Högtravande prat om mänskliga rättigheter, minsann. Förnärmade indignationer om de där muslimerna, som inte riktigt förstår.

NB

Blogg 24 nov, 2009

Nu då, Saab?

Ropa inte hej, Saab skrev jag i augusti när att Koenigsegg Group fick klartecken för köpet av Saab från ägaren GM. Nu backar Koenigsegg.

Det ska bli intressant att följa regeringens eventuella agerande. Låta Saab gå i konkurs? Hur går det då för alliansen som gick till val på att "minska utanförskapet"? Gå in och stötta upp tillfälligt? Hur går det ihop för en regering som har som idé att staten inte ska äga eller satsa?

Det heter loose loose-situation.

NB

Blogg 23 nov, 2009

Svensk migrationspolitik & resten av världen

För tre och ett halvt år sedan lyckades kyrkorna pressa politikerna till handling. Det så kallade påskupproret för amnesti till alla flyktingar ledde till att fem partier i riksdagen gick samman och fick slut på den oheliga alliansen mellan Moderaterna och Socialdemokraterna som alltid har stått för en mer restriktiv linje i migrationspolitiken.

Nu är det dags igen. De 28 kyrkor som ingår i Sveriges Kristna Råd släpper i dag en rapport, där de kritiserar dagens asylsystem. De är inte helt nöjda med den reform som genomfördes 2006 och som skulle leda till mer jämlikhet i asylprocessen. Så har det inte blivit och svenska myndigheter fortsätter att agera som att man vet bäst i världen, trots att Amnesty, UNHCR och Human Rights Watch säger annorlunda om var det råder väpnade konflikter.

Ärkebiskop Anders Wejryd sa i radion i morse att det råder okunnighet på svenska myndigheter. Det är milt uttryckt. Att den som ska få stanna i Sverige ska "vara utsatt för personligt hot" är inte bara okunnigt, det är extremt ignorant mot alla de människor som bara i kraft av sig själva anses tillhöra fienden och därför ska elimineras. Det är själva definitionen av krig.

NB

Blogg 23 nov, 2009

Strid i regeringen om kärnkraften

I februari i år kom allianspartierna överens om att häva förbudet mot nybyggnad av svensk kärnkraft, men att ingen ny svensk kärnkraft skulle subventioneras av staten. Maud Olofsson grät en skvätt offentligt, oklart varför.

– De andra respekterar att jag inte tycker om kärnkraft, men jag kan leva med att kärnkraft finns i vårt försörjningssystem, sa hon.

Frågan är vad som har skett med denna respekt sedan februari. Med Centern balanserandes strax över fyraprocentsspärren har en utredning lagts som starkt vill subventionera ny kärnkraft, statsminister Reinfeldt är inte främmande för uranbrytning och i helgen drev Folkpartiets landsmöte igenom att man inte bara ska ersätta gamla trötta reaktorer, utan bygga nya. Striden om Vattenfall och eventuellt nya ägardirektiv är därmed inte enbart en fadäs om en näringsminister som kacklat för mycket och inte varit sanningsenlig.

Centerns gamla väljare har lämnat dem, Stureplanscentern är för litet för att betyda något i valet 2010 och gamla Centerväljare dras till Maria Wetterstrand. Partiledningen är därmed desperat. Så frågan måste ställas om den här regeringen, som åtminstone en borgerlig regering i det förflutna, kan komma att sprängas inifrån på kärnkraftsfrågan.

BE

Blogg 19 nov, 2009

"Harmless nice guy" ska leda EU

Jag hade tänkt skriva en ledare om den nya EU-presidenten. Men belgaren Herman Van Rompuy verkar det än så länge inte finnas mycket att säga om. Guardian sammanfattar valet av Van Rompuy träffande: If one expected to find in a Belgian premier a somewhat anonymous, grey-haired bureaucrat, one would not be disappointed in Van Rompuy. I The Times beskrivs han som "harmless nice guy".

EU-ländernas stats- och regeringschefer har alltså valt att ledas av en anonym figur, en kristdemokrat som definieras som "center-right" och är bra på att kompromissa. Det blev som många befarade – inte en stark ledare som kan styra och sätta agendan. Trist, för EU hade behövt någon med en tydlig europeisk vision och med en stark vilja att driva igenom det han eller hon (yeah right…) tror på.

Det som är positivt är att Van Rompuy (blir svårt att vänja sig vid det namnet) är att han är positiv till att Turkiet blir EU-medlem och kritisk till påvens och Vatikanens minst sagt märkliga syn på hiv och preventivmedel. Utöver detta kan jag inte hitta några tydliga profilfrågor. Det blir intressant att följa honom.

Även om valet av president var något blekt, ska EU-ledarna åtminstone ha credd för att de valde en kvinna och socialdemokrat till posten som så kallad utrikesminister, brittiskan Catherine Ashton, som till nu har varit EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor.

NB

Blogg 17 nov, 2009

Malmström ett tryggt val

Det blev inte den kandidat som vi föreslog på Dagens Arena, utan Cecilia Malmström, som blir Sveriges nya EU-kommissionär. Malmström har en helt annan profil än Ewa Björling och är ett tryggt kort som få kommer att reta sig på. Förutom hennes kompetens tror jag också att Reinfeldt resonerade: "vi kan inte ersätta en populär kvinna med en vresig man", när han valde bort Carl Bildt.

NB

Blogg 16 nov, 2009

Ta bladet från munnen!

Vem ska driva abortfrågan och hbt-personers rättigheter i EU? Den relevanta frågan ställs på ett seminarium på onsdag, som arrangeras av bland andra RFSU, Kvinna till kvinna och Amnesty International. Bland annat kommer Rebecca Gomperts, som har grundat Women on Waves, som genomfört aborter ombord på fartyg på internationellt vatten. Sveriges jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) deltar också. Det finns platser kvar! Kom och lyssna!

NB

Blogg 11 nov, 2009

Vellinge alltså

Suck, vad ska man säga om Vellinge i allmänhet och kommunens moderata kommunalråd Lars-Ingvar Ljungman i synnerhet? I gårdagens Studio Ett diskuterade han ett nytt boende för ensamkommande flyktingbarn i kommunen. Han hävdade att hans protester mot boendet handlar om "på vilket sätt boendet etablerats". Alltså inte om Vellinges nitiska ovilja att över huvud taget ta emot några som helst flyktingar?

Han säger att kommunen känner sig överkörd. Vad kan man förvänta sig när man år efter år totalvägrar att samarbeta? Han svarar "det är en hypotetisk fråga" när reportern undrar om han hade resonerat annorlunda om han hade fått veta om boendet. Tror han på sig själv när det är en högst reell fråga eftersom Vellinge alltid har sagt nej? Han säger att man hade kunnat räta ut frågor om "bråk" om invånarna fått lite tid på sig. Kan man alltså "räta ut" rasistiska föreställningar?

Lars-Ingvar Ljungman säger att han ska "stoppa denna cirkus". Hoppas han förstår att det är han som är cirkusen.

NB

Blogg 11 nov, 2009

"Köpenhamn kan bli Jurassic Park"

Ann-Charlotte Marteus gör en träffande analys av vår tids makthavare och varför klimatmötet i Köpenhamn riskerar att bli ett fiasko:

Äldre män är bäst i klassen när det gäller att inte tro på fenomen som hotar deras kärleksrelation til bilen samt utmanar deras allmänna känsla av att vara jordens rättmätiga herrar (och ledande amatörklimatexperter).

I sammanhanget är denna rapport, En studie om jämställdhet som förutsättning för hållbar utveckling, intressant. Den visar på mäns respektive kvinnors klimatavtryck. Gissa vem som vinner.

NB

Blogg 10 nov, 2009

Ingen bra avmonopolisering

“Snart får vi fler apotek i Sverige.” Så stod det på skylten bakom socialminister Göran Hägglund (KD) när planerna på att sälja ut apotek kungjordes. Men var finns den breda folkliga opinion som vill ha fler apotek? Handlar det om öppethållande hade det väl lätt kunnat gå att ordna på annat sätt än att rasera monopolet.

En väl fungerade prispress ersätts nu sannolikt av högre priser. En långsiktig ägare byts mot ett antal kortsiktiga riskkapitalbolag. Som Patricia Hedelius skriver i DN, denna avmonopolisering är knappast den bästa som skett, men inte heller den allra sämsta.

BE

Blogg 10 nov, 2009

FI:s skrap på ytan

Finansinspektionen ska nu hårdgranska bankernas utlåning till att köpa bostäder. Det är bra, men FI riskerar att bara skrapa på ytan. När får vi debatten om de verkliga skälen till den bostadsbubbla som nu är på väg att byggas upp – högerregeringens skattesänkningar för de dyraste Stockholmsvillorna och riksbankens ständigt feltajmade räntepolitik.

Glöm inte amerikanska Federal Reserves roll för den amerikanska bostadsbubblan. Alan Greenspan “glömde” tillgångspriserna och höll alltför länge en för låg ränta. Då gick det som det gick.

BE