Bloggen

Blogg 09 okt, 2009

Vad har Kamprad och Obama gemensamt?

Tidningen New Statesman listar i sitt septembernummer världens 50 viktigaste personer. Vissa av "personerna" är familjer, som självklara nummer 1, "the Obamas", eller nummer 2, "the Murdochs", eller nummer 13, Bill och Melinda Gates. Roligast är att en svensk hamnar på listan (det är inte Fredrik Reinfeldt):

28. Ingvar Kamprad: Leader of the flat-pack. Why does Ingvar Kamprad matter? Well, the chances are that you're sitting on the evidence. Or lying on it, drinking from it, or storing your kitchen utensils in it.

Haha!

NB

Blogg 09 okt, 2009

Varför Obama får fredspriset

Jag tolkar norska Nobelkommitténs beslut att ge president Barack Obama fredspriset som extra råg i ryggen till en person som verkligen har lyckats tända ett hopp världen över. Att han får det trots att han har varit president under så kort tid och ännu inte har hunnit genomföra det han vill, är priset en signal om att han har stöd för att minska kärnvapenspridningen, få till ett starkt klimatavtal och genomföra en sjukvårdsreform i USA. Fredspriset ska nog också ses som en extra press på att detta verkligen sker. Nu kan han liksom inte backa eller vika sig. Bra beslut!

NB

Blogg 09 okt, 2009

Vikten av unga i politiken

Det Jytte Guteland, SSU-ordförande, tar upp på DN Debatt i dag är en livsviktig fråga för Socialdemokraterna: att låta unga politiker komma fram. Förhoppningsvis lyssnar partiledningen och partidistrikten nu när riksdagslistorna är på väg att fastställas. Redan på Göran Perssons tid gavs faktiskt ett löfte om att 40 procent av kandidaterna på listorna skulle vara under 40 år – ett löfte som aldrig infriades. Mona Sahlin måste måste lyssna på SSU den här gången.

NB

Blogg 09 okt, 2009

Stress och fördelningspolitik

SvD:s krönikörer fortsätter att briljera. Som ett brev på posten till Beatrice föräldrar-ska-böta Ask, skriver Anna Laestadius Larsson i dag om barn och stress. Hennes slutsats är lika enkel som självklar:

"För att dämpa deras stress behövs inte mer föräldraskuld – utan en bättre fördelningspolitik."

NB

Blogg 07 okt, 2009

Dagens citat

"Jag tror att de mest kritiska inte alltid vet hur det fungerar, att Las blivit en pyskologisk fråga. De arbetsgivare jag träffar i verkligheten har helt andra bekymmer."

 Hillevi Engström, moderat ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, i TCO-tidningen 4/09.

Tänk om Svenskt Näringsliv kunde komma till den insikten.

NB

Blogg 06 okt, 2009

Dagens obligatoriska

Lars Berge, lika klockren som vanligt, skriver i SvD:

"Som konsument får vi lära oss att ökad konkurrens innebär produkter med bättre kvalitet till lägre priser. Problemet är bara att verkligheten så ofta tycks fungera precis tvärtom."

Men den bästa passagen i krönikan är förstås denna:

"För tänk om 'the fittest' inte alls är något rovdjur i toppen av näringskedjan? Tänk om 'the fittest' i själva verket är en liten, liten slemmig mask i en hög av bajs?"

NB

Blogg 05 okt, 2009

Lettland är ingen bananrepublik

Varför är finansminister Anders Borg så aggressiv mot oss? Den frågan ställde Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis i går med anledning av Borgs högljudda uppmaningar till Lettland att skära ner ännu mer på sjukvård och skolor. Dombrovskis fråga är högst berättigad. Lettland är ingen bananrepublik. Att Borg sätter svenska bankers ekonomiska intressen framför barn och sjuka i vårt grannland är en slags imperialistisk reflex, som inte hedrar Sverige.

BE

Blogg 01 okt, 2009

Bra Maud!

I ekot i morse blev jag glad när jag hörde att näringsminister Maud Olofsson vill ge 150 miljoner kronor för att utveckla industriell produktion av biogas. Äntligen en framtidsatsning av en regering som fram till nu famlat mycket i klimatfrågan. Men varför så lite pengar? Ännu en av regeringens många små små skvättar, i tron att om alla får en slant ska väl alla bli nöjda.

BE

Blogg 30 sep, 2009

Viktig poäng

Johannes Forssberg skriver i Expressen i dag om varför det inte var bättre förr och risken att M och S går i SD:s ledband när de försöker hävda detta. Krönikans viktigaste poäng är dock denna:

När man minns Sverige som det faktiskt var märker man vilka enorma framsteg människor har jobbat och kämpat sig till. Då känns politiken meningsfull och framtiden spännande i stället för skrämmande. 

Förbättringar kommer inte av sig själva, de är i de flesta fall ett resultat av medvetna politiska beslut. Något som författarna till boken Flyt! Förbättringar i Sverige sedan sjuttiotalet inte nämner.
 
NB
Blogg 30 sep, 2009

Slutförvar var visst inte slutet

Som Dagens Arena tidigare har skrivit är Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) val av plats för förvaring av kärnbränsleavfallet inte på något sätt ett "slutförvar". Det bekräftas nu av fler forskare, som har funnit att SKB:s metod inte alls håller i 100 000 år – redan efter 300 år är kopparen som avfallet ska förvaras i sönderfrätt.

Ansvaret ligger nu på myndigheter att göra rejäla granskningar av den metod som SKB har valt och inte vara rädda för att ge företaget bakläxa. Även om det skulle ta 30 år till att hitta en lösning på problemet med att vi lämnar efter oss radioaktivt avfall, är det bättre än att avfallet om 300 år kommer i kontakt med männika och natur.

NB

Blogg 30 sep, 2009

Stå upp, KD och FP!

Migrationsminister Tobias Billströms (M) förslag om försörjningskrav för flyktingar möter motstånd i regeringsalliansen. Förhoppningsvis lyckas Kristdemokraterna och Folkpartiet stoppa en lag som skapar ett desperat skikt människor och splittrar familjer. Det är precis desperationen som Moderaterna är ute efter, att människor ska vara beredda att acceptera vilka jobb till vilka löner som helst för att få återse sin make/maka och sina barn. Cynism i dess hårdaste form.

NB

Blogg 29 sep, 2009

Ständigt denna Anka

Jag orkar inte längre med Anna Anka. Men jag länkar till en tänkvärd krönika om henne av Alexandra Pascalidou.

Lek med tanken att fru Anka vore en muslimsk kvinna med rötter i arabvärlden. Anta att hon bor i Alby, gift med en trettio år äldre man som hon måste tillfredställa sexuellt för att han inte ska söka njutning i en annan famn. Ty då får frun skylla sig själv. Anta att Anna från Alby säger att "svenska pappor är tragiska med sina blöjbyten och sin jämställdhet", vad skulle ha hänt då?

Förmodligen hade en bunt politiker och mediaprofiler krävt ett förbud mot Ankor, deras kultur och klädstil.

NB