Bloggen

Blogg 28 sep, 2009

Konsumenter mot banker

De senaste veckorna har det kommit många pratbubblor från EU och G20 om bättre tillsyn av de finansiella marknaderna. Det finns skäl att vara skeptisk till resultatet av dessa tankemödor. Washington Post berättar till exempel i sitt söndagsnummer att trots åratal av anmälningar från konsumentadvokater om vårdslösa bolån nekade Federal Reserve, den amerikanska riksbanken, att utreda klagomålen. Riksbanken viftade undan tusentals exempel på folk som hamnat i knipa med orden:

– Vi ska inte syssla med anekdoter, vi måste se till de stora linjerna i ekonomin…

Samma fenomen har funnits i Sverige, att Finansinspektionen ser till bankernas bästa men skiter i enskilda som råkar illa ut. I USA är president Obamas slutsats att försöka inrätta en särskild myndighet som ska hjälpa konsumenterna mot skrupelfria banker. Det behövs i Sverige också, faktiskt.

BE

Blogg 28 sep, 2009

En trojansk häst

“Det är självfallet ohållbart med en sådan trojansk häst inrullad i vår samhällsmodell.” Så skrev Peter Akinder om det nya pensionssystemet på Östrans ledarsida i torsdags.

En trojansk häst, så brukar man kalla de riktigt stora förräderierna. För om det inte, som det har sagts, blir 55-60 procent av lönen i pension, utan bara 50 och för många unga kanske bara 40, då kommer många att känna sig förrådda av politikerna, känslor som kan bryta sönder hela samhället.

Ska man våga hoppas, som förre generaldirektören i riksförsäkringsverket KG Scherman i Östran, att det inför valet blir en debatt, trots den fempartiuppgörelse från 1994 som förbjuder en fria tankeverksamhet i frågan?

BE

Blogg 23 sep, 2009

The Mexicans of Scandinavia

Såg den briljanta föreställningen English Comedy Night med Magnus Betnér, Dag Sörås (Norge) och Yannis Pappas (USA) på Boulevardteatern i går. Betnér och Sörås var väldigt skickliga på engelska! Den största skillnaden mellan dem två och Pappas var att de förstnämnda var betydligt mer politiska och mindre grabbiga. Betnér skämtade som vanligt mycket om sex, religion och politik, Sörås om Afghanistan (med anledning av Norges deltagande i kriget) och konflikten i Israel/Palestina. Pappas hade också många politiska skämt, men även en hel del "höhö, grabbar är si, brudar är så, höhöhö"-skämt. Askul var det hur som helst!

Roligast var Yannis Pappas observation från sin vistelse i Norge, där många svenskar jobbar i restaurantbranschen. Därför döpte han oss svenskar till "the Mexicans of Scandinavia". Träffsäkert.

NB

Blogg 23 sep, 2009

Hägglunds låtsaskonkurrens

Den borgerliga regeringen har sparkat Apoteket AB:s styrelse, för att de har slutit ett samarbetsavtal med Ica. En företagsstyrelse som har velat vara duktig, har alltså av regeringen fått order om att sköta sina kort lite halvtaffligt, så att staten ska få ett bra pris av de privata spekulanter som funderar på att köpa ett antal apotek. Men om det är förbjudet att bräda konkurrenterna med smarta lösningar, vad blir det då för konkurrens?

Historien visar vilket hopplös uppgift regeringen tagit på sig, när den har velat konstruera en marknadskonkurrens av en verksamhet som inte lämpar sig för vinstintresse. Ett reformerat offentligt monopol är självklart bättre än den myglarnas marknad som socialminister Göran Hägglund har bjudit in till.

BE

Blogg 22 sep, 2009

Fantasysagan Allianz är här!

"Det sovande folket" och "Verklighetens folk", ja, det skulle lika gärna kunna vara boktitlar på fantasyromaner. Men det är som bekant borgerliga partiledares beskrivningar av Sveriges befolkning. Tidningen Frihet har gjort roliga omslag till dessa potentiella fantasysuccéer!

NB

Blogg 17 sep, 2009

Högerns tarvliga kulturkamp

Nu har den kommit till svensk politik till slut, den danska “kulturkampen”. I vårt södra grannland beskriver högern gärna de få kvarvarande radikalerna på tidningarnas kultursidor som odanska, att de går i armkrok med extremister och muslimer. Dessutom begriper ingen deras snaskiga konst och därför ska anslagen till kulturen dras ned.

Riktigt dit har inte KD-ledaren Göran Hägglund nått än, men han är en bra bit på väg, när han i sin debattartikel beskriver “kulturvänstern” – vad det nu är för några – som en ondsint grupp som ska diktera villkoren för vanliga, enkla människors liv och som kräver att de ska tänka andra tankar än de som “diskuteras vid köksborden”.

Lägger man hans artikel bredvid Per Gudmundsons ledare i Svenska Dagbladet, om att den vänster som vill “använda konst som ett vapen” och som kritiserar oförrätter i världen bara är terrorismens medlöpare, så ser vi början av en “kulturkamp” i den kommande valrörelsen. Syftet är väl att rädda kvar Kristdemokraterna i riksdagen, till priset av nya rekord i tarvlighet.

BE

Blogg 16 sep, 2009

Plötslig lärdom

“Jag har lärt mig en sak i politiken: Ljug inte för väljarna. Dra inte historier, sitt inte och hitta på saker som inte finns”. Så sa statsminister Fredrik Reinfeldt i lunchekot i dag. Han är att gratulera till att ha lärt sig något nytt. Synd bara att det inte tycks ha gällt i SVT:s morgonsoffa i måndags morse, där han drog en riktig skröna om att de elaka frågor journalisterna ställer har ringts in till redaktionerna av Socialdemokraterna.

BE

Blogg 16 sep, 2009

Mät lycka i stället för tillväxt!

Ett år efter finanskrisens utbrott suckar många av kommentatorerna i de stora europeiska tidningarna. Politikerna har pumpat in miljarder av skattebetalarnas pengar i systemet, men nästa kris kanske kommer redan om ett par-tre år, eftersom alla ryggar för mer långsiktiga ingrepp i kasinoekonomin.

Men inte alla.

Den franska presidenten Nicolas Sarkozy sa i ett tal på Sorbonne-universitet häromdagen att det behövs en “stor revolution” som gör rent hus med “BNP-fetischismen”. I stället måste vi hitta på sätt att mäta livskvalitet, så att vi kan prioritera det före ekonomisk tillväxt. Han har uppmanat den franska statliga statistikbyrån att utforma alternativ till BNP. Och han kommer att uppmana sina kollegor inom G20 med början på toppmötet i Pittsburgh i nästa vecka att göra samma sak.

Det blir något att bita i…

BE

Blogg 16 sep, 2009

En moderat våt dröm

De båda moderata ministrarna Beatrice Ask (justitie) och Gunilla Karlsson (bistånd) föreslår att en del av det svenska biståndet ska kunna gå till att utbilda svenska poliser för att “stärka rättsväsendet” i olika utvecklingsländer. Närmare ett förverkligande av en gammal moderat våt politisk dröm får man leta länge efter.

HAB

Blogg 15 sep, 2009

Dagens obegriplighet

Fredrik Reinfeldt: "Det blev inte slutet. Det blev inte ens början på slutet. Men det blev slutet på början för det vi i dag känner som finanskrisen."

NB
Regeringsförklaringen 15 september 2009

Blogg 15 sep, 2009

Väderretoriken fortsätter

Fredrik Reinfeldt har tagit över Anders Borgs vädermetaforer. Regeringsförklaringen inleddes med "skönja tätnande moln", "mörka moln" och en "annalkande storm". Samtidigt stod Sverige starkt när krisens "svallvågor slog in mot våra kuster". Kanske är det dags för statminister Reinfeldt att byta jobb?

NB