Bloggen

Blogg 24 aug, 2009

Dagar av sorg

Det är dagar av sorg. Sorg för alla oss som slåss för att journalistiken inte ska pressas till att härma webbens alla förenklingar och fördomar.

Och så publicerar Aftonbladet en illa underbyggd, insinuant skitartikel, som den israeliska regeringen får för sig är antisemitism, och som gör att man hotar den svenska regeringen och diskriminerar svenska journalister, vilket i sin tur gör ansvarige utgivaren Jan Helin till pressfrihetens riddare, trots att han misskött sitt jobb, vilket är extra sorgligt.

Det är dagar av sorg också för Israels vänner, de som i åratal sagt att Israel i alla fall är en demokrati, men det är tydligen en demokrati som inte omfattar yttrande- och tryckfrihet, och vars regering inte insett att letar man yttre fiender så mycket att man ser antisemitism lite varstans, motarbetar man och drar man ett löjets skimmer över kampen mot den verkliga antisemitismen, vilket är särskilt sorgligt.

Den ende vinnaren i detta slagsmål mellan idel förlorare är Carl Bildt. Man kan säga mycket om honom, men han har i alla fall hittills hållit huvudet kallt.

BE

Blogg 22 aug, 2009

Om barnaga och våldtäkt

Isobel Hadley-Kamptz ger ett för mig nytt och oerhört klokt perspektiv på debatten om åklagare Hillgrens puckade uttalande om våldtäkt:

"De har mer eller mindre medvetet blandat ihop den svåra frågan om bevisvärdering i våldtäktsmål med frågan om vad som alls är ett grovt övergrepp. Själv har jag all förståelse för att det blir svårt att bevisa att någon struntat i ett stillsamt nej hemma i den gemensamma sängkammaren. Men det är svårt att bevisa att någon örfilat sina ungar också, ändå känner sig få människor tvingade att skriva invektivfyllda drapor om det hemska i att barnaga är förbjudet. Vissa tycks inte se att man kan värna rättssäkerheten och hävda rätten till kroppslig integritet samtidigt."

Läs hela inlägget här! Och hennes kommentar till kommentarerna här. Nu: skriva ledare om Reinfeldts sommartal. Godnatt Sverige.

NB

Blogg 20 aug, 2009

Nu funkar länkarna

Länkarna till dagens utmärkta ledare, skriven av Maja, fungerar nu. Ursäkta fördröjningen. Länkarna är läsvärda, så klicka in på dem för att få en djupare bild av vad det är som är på väg att hända med vår integritet och politikers vilja att kontrollera det okontrollerbara.

NB

Blogg 17 aug, 2009

Hur går det ihop?

Friskolornas mest okritiska hejarklack borde ha satt morgonkaffet i halsen i morse efter att ha läst artikeln av Magnus Henrekson och Jonas Vlachos från Institutet för Näringslivsforskning på DN Debatt. Av artikeln framgår nämligen att samtidigt som resultaten på diagnostiska proven och annat i gymnasiet tyder på sämre kunskaper, har på tio år har andelen med MVG i slutbetyg i alla ämnen ökat 28 gånger! Skillnaderna i betygsättning diffar enormt mellan olika skolor och friskolorna är i topp.

Det går inte att komma ifrån misstanken att skolorna trissar upp betygen för att klara konkurrensen med andra skolor och – i några fall – för att klara avkastningen till ägarna. Friskolorna behövs. Men det som behövs ännu mer är en stor utvärdering av reformen, regler som gör betygen jämförbara och en hårdare styrning än i dag.

BE

Blogg 17 aug, 2009

Dagens citat

Ingvar Persson i Aftonbladet:

"Anders Borgs finansplan utmålade problemen som övergående och Maud Olofsson ropade om ”superpaket”. Sedan dess har finansministern talat om vargavinter och arbetsmarknadsministern om skitår."

Haha!

NB

Blogg 14 aug, 2009

Om Ellen Key

Läser om Ellen Key i Anneli Jordahls bok och förundras över framställandet av hennes person. Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) är en extremt igenkännande bok gällande relationer, samtidigt en bok om magkatarr och kvinnlig identitetskris på slutet av 1880-talet. Måhända också där en igenkänningsfaktor. Ellen Key står mot August "djefla karl" Strindberg och debatten handlar om manninor och moderlighet. Ja, hur långt har vi kommit på 130 år? Blir bara störtförtjust i den kamp som fördes då. För äktenskap baserade på kärlek etc. Vackert.

"En precis och mycket litterär skildring av två intellektuellas förälskelse", skriver Martina Lowden.
"En roman om Ellen Key som knappt snuddar vid denna märkliga kvinnas verksamhet som lärare, tänkare, författare och internationellt berömd föreläsare utan helt ägnas det privata, den olycksaliga kärleken", skriver Gun-Britt Sundström och suckar.

Vad får man mer? Väldigt mycket Goethe, som en malplacerad besatthet, men också en genomgång av den tidens litteratur. Benedictsson, Ibsen, CJ Almqvist, Brontë och vad de betydde för Key och i samtiden. Det skrivna ordet då visade på de modernaste strömningarna, den litteraturen påverkar fortfarande. Vilka är våra litterära motsvarigheter idag och drunknar dylika debattinlägg i dagens mediabrus och deckarbesatthet?

MN

Blogg 13 aug, 2009

Fel, Malin Siwe!

Malin Siwe skriver på DN:s ledarsida i dag att "ännu är faktiskt Socialdemokraternas linje att friskolor […] får ge aktieutdelning till sina ägare". Extremt slarvigt att utgå från en pågående debatt, i stället för att gå till källan. Det här kan man läsa på Socialdemokraternas hemsida: "Vinster ska komma skolan till del – inte aktieägarna."

Precis som Helle Klein skriver i en krönika i Aftonbladet i dag tillsatte Ibrahim Baylan en utredning om vinstfrågan, men den revs upp av Jan Björklund. Även Björklund måste väl inse att något gick snett med friskolereformen och att den måste ses över? Mer om detta på Dagens Arena i morgon!

NB

Blogg 12 aug, 2009

Västbanken i bilder

Bild: Hanna Henniker Heaton

Centrala Hebron, där förr shoppingstråk gick, är idag täckt av nätgallet och gröna plastshok. Det ska agera skyddsnät och är fulla av urinfyllda flaskor, stenar och skräp som bosättarna kastar. Hebron är den enda staden med bosättningar mitt inne i centrum. Himlen skymtar. Idag får affärsinnehavare bidrag från staten för att hålla butikerna öppna, för att gatorna helt och hållet ska ödeläggas.


 Bild: Hanna Henniker Heaton

Närmast i bild syns ett beduinläger. För att ta sig därifrån till byn längst bort i bild krävs att du passerar checkpointen. Dagens ledare (12/8-09) skriver om hur man i bästa fall utsätts för förnedring, annars misshandel, om man ens kommer igenom. Människor är beroende av att ta sig till byn, där finns sjukhus och förnödenheter.


 Bild: Hanna Henniker Heaton

Bilden visar bosättningar bakom ett beduinläger. Lyxhus bredvid tältläger. Genom att ställa ut husvagnar ges bosättare militärt skydd, även om de står på palestinsk mark. Efter tre år ges bosättarna rättigheter till marken och meter för meter utökas bosättarnas ockupation av mark. Västbanken är fullt av husvagnsbyar. För beduiner blir situationen grotesk – man lever runtresande, och äger aldrig marken. Avsaknaden av rättigheter gör deras bostadssituation omöjlig. Allt de bygger upp rivs och bosättare tränger ut dem som samhällets avskum.  Ett exempel på byggförbud är hus som saknar tak – byggs taket kommer hela huset rivas.

Dagens ledare avhandlar bland annat situationen i Jerusalem där bosättare övertog palestinska hem, och kräver att trycket ökar på Israel. De här bilderna är tagna av Hanna Henniker Heaton, antropologistuderande vid Uppsala Universitet, under en reportageresa i Västbanken. Dokumentärer filmades om bland annat Breaking the silence, israeliska soldater som vittnar om Israels krigsföring, också om Machsom watch, en organisation av israeliska kvinnor som övervakar checkpoints, deras närvaro lugnar soldaternas aggressivitet, men främst om situationen som bosättarpolitiken bidrar med. De mötte ständigt desperata människor i stort behov av att prata om sin situation, för vem som än lyssnade.

MN

Blogg 12 aug, 2009

Patetisk panegyrik

Han är "uppenbarligen framgångsrik i sitt arbete". Van att "prövas, prestera och ta smällar". I hans yrke får man lära sig att "slita hund". Nu har han en "stor och betydelsefull uppgift" framför sig.

Vem talar vi om? Napoleon, Fredrik Reinfeldt eller Thomas Östros?

Nej, det är PJ Anders Linder som på rojalistiska Svenska Dagbladets ledarsida lyfter upp prinsessan Madeleines blivande make Jonas Bergström till rent himmelska höjder. Hyllningstexter och panegyrik har alltid något patetiskt över sig. Men kanske ska de reserveras för personer som prövats något mer.

HAB