Bloggen

Blogg 21 apr, 2009

Land ska med lag byggas

Strax före påsk gav kammarrätten tummen ner för Täby kommuns försäljning till reapris av Tibble Gymnasium. Kammarrätten underkänner i praktiken den enkla krämarmentalitet i politiken som åtskilliga moderater står för: Skit i lagen, nu kör vi så det ryker. Vi behöver inga jurister, det är vi som bestämmer.

Så var det med FRA-lagen, de nya sjukförsäkringsreglerna, idén att sänka arbetsgivaravgiften för tjänsteföretag, och så är det i en rad frågor i Täby kommun. Men land ska med lag byggas. Det är skönt att det också gäller i Reinfeldts Sverige.

BE

Blogg 21 apr, 2009

Varför vill FP ha elbilar?

Mer och bättre kollektivtrafik, inte elbilar, löser trafikens klimatproblem, menar Karin Svensson-Smith (MP) i en intervju Dagens Nyheter. Elbilarna är för dyra i inköp och drift, eftersom batteritekniken inte nått tillräcklig långt. Liknande kritik av de dyra elbilarna finns i president Barack Obamas bilgrupp.

Bara folkpartiet vill ha elbilar. Men det beror väl på att de vill skapa en större elberoende, så att vi blir tvungna att bygga nya kärnkraftverk.

BE

Blogg 20 apr, 2009

SvD+Moderaterna =klimax?

Nog för att Svenska Dagbladets ledarsida gillar att ge Moderaterna goda råd. Men ibland går det lite väl långt. Som i går: "Så undviker Reinfeldt för tidig klimax". Har Per Gudmundson kanske öppnat en politisk sexrådgivarspalt? Men för att använda en gammal klyscha: Det handlar till syvende og sidst om att komma till.

HAB

Blogg 19 apr, 2009

Vettig skoldebatt på g?

Den svenska skoldebatten är märkligt svartvit. Flum eller björklundsk auktoritet? För eller emot friskolor? Välj! Nyanserna där emellan faller bort. Tyvärr. Vi vet ju alla vilka som är de stora förlorarna.

Nu verkar något vettigt ha kommit igång på Newsmill. Widar Andersson, tidigare ordförande för Friskolornas Riksförbund, skriver om att debatten om friskolor bör handla om annat än för och emot. Han har så rätt – den måste handla om vad som gick snett och vad som behöver justeras med friskolereformen.

Tanken kan inte ha varit att stora koncerner skulle ta stora andelar av "marknaden" och ge sina ägare vinster på skattebetalarnas bekostnad. Den kan inte heller ha varit att skolor i konkurrens om elever ska locka med "lite plugg", laptops och annat som inte är skolans uppgift. Därför är det rimligt att dels begränsa möjligheten att ta ut vinster (hallå, det är ju skattepengar!) och dels begränsa ramarna för marknadsföring (undervisningen i fokus, någon?).

Det finns fler justeringar än dessa två att ta tag i för skolministern, det är jag säker på. Tyvärr verkar major Björklund inte särskilt intresserad av saklig diskussion och långsiktiga lösningar.

Blogg 17 apr, 2009

Ojojoj

Fällande dom i Pirate Bay-målet. 30 miljoner kronor i skadestånd. På Drottninggatan 83 diskuteras det just nu huruvida det är för mycket eller för lite.

Mer om detta på måndag.

NB

Blogg 17 apr, 2009

Kielos&Rayman-tv

Kolla in intervjun som ledarskribenterna Katrine Kielos (Aftonbladet) och Sanna Rayman (Svenska Dagbladet) gör med Thomas Östros i sitt program Korseld. Så befriande med intervjuare som inte ska vara krystat "neutrala"! Det här är sjukt bra teve för oss nördar.

NB

Blogg 17 apr, 2009

Inmålad i ett hörn

Inte alla i medievärlden nöjer sig med att vara en doadoakör åt dem som är väljarbarometrarnas vinnare, som jag skriver i dagens ledare. Johan Schück i DN Ekonomi beskriver väl hur finansminister Anders Borg ohjälpligt har målat in sig i ett hörn om budgeten. Läs hans krönika (ej på nätet)!

BE

Blogg 16 apr, 2009

Konkurrensverket och marknaden

Det gick ett besvikelsens sus över åhörarna när de fyra borgerliga partiledarna kallat till presskonferens under Almedalsveckan i somras för att göra ett utspel om…att tillkalla en utredning om bättre konkurrens.

Nu när 328 sidor föreligger, skrivna av Konkurrensverkets främsta hjärnor, är inte tajmingen den bästa. Av innehållsförteckningen framgår att man vill sätta upp marknadsrelaterade mål för domstolarna, att stärka konkurrensen inom djursjukvården och att öppna marknaden för hushållsavfall.

Marknad, marknad, överallt samma marknad. Har inte Konkurrensverket förstått att vi lever i sviterna av historiens största marknadsmisslyckande?

BE

Blogg 15 apr, 2009

DN och kappan

På sidan 9 i dagens pappersversion av DN står rubriken "Regeringen storsatsar mot arbetslösheten". Letade efter artikeln på nätet för att länka i morgondagens ledare om våpen. Förgäves. Efter att ha klickat runt ett tag hittade jag artikeln, nu under ny rubrik: "Arbetslösheten i fokus i vårbudgeten".

DN utgick i går kväll/natt inför tryckning att det var en storsatsning de många miljarderna handlade om. Efter kritik från både höger och vänster om att regeringen satsar för lite byttes rubriken ut. Hur står det till med DN:s kunskaper och självständighet? 

NB

Blogg 14 apr, 2009

Politik på riktigt

Med glimten i ögat bloggar förre justitieministern Thomas Bodström (S) sen en tid tillbaka under titeln Bodströmsamhället. Det senaste inlägget handlar om hans syn på FRA-lagen och den bakomliggande rivaliteten mellan försvarsmakten och rättsväsendet. Det är precis sådana redogörelser för politikens komplexitet som fler bloggande politiker borde ägna sig åt.

NB

PS. Som bonus bjuder "Bodis" på en redogörelse för när man är ung respektive gammal under sin livstid.

Blogg 13 apr, 2009

Expressens speglar sig själv

Annandag påsk. Expressens ledarredaktion samtalar med sig själv. Onekligen ett nytt grepp. Ämnet dock det förväntade: krisen inom socialdemokratin. Liksom rubriken: "Det är nästan så att man tycker synd om S". Extrem självbespegling? Nej, bara genuin borgerlig opinionsbildning.

HAB

Blogg 08 apr, 2009

Fores placerar sig

Centerns tankesmedja Fores placerar in sig. Bjuder in till seminarium om Obamas första 100 dagar. Med följande personer i panelen: Billy McCormack, Timbro, Gunnar Fröroth, Ohlininstitutet, Martin Ådahl, FORES, och Sofia Nerbrand, nyliberala magasinet Neo. Det är uppenbarligen intellektuellt trångt i den nyliberala högern.

HAB

Blogg 08 apr, 2009

Alla dessa "avslöjanden"

Dan Jönsson skriver i en recension av Pontus Mattssons bok Sverigedemokraterna in på bara skinnet om hur exempelvis Kalibers wallraffande egentligen gynnar SD och deras valkampanj. Utmärkt text! Jönssons analys är mycket träffande: Det är de etablerade partiernas rädsla, nervositet och ängslighet som kommer att bära SD hela vägen till riksdagen. Det är de etablerade partiernas taktik att anamma SD-retorik som kommer ta Sverige hela vägen tillbaka till 90-talets början.

NB