Bloggen

Blogg 17 feb, 2009

Kvalitetsdebatt

Debatten om kulturutredningen kan göra vem som helst lite yr. I dagens SvD anklagar Magnus Eriksson utredningen för att fullfölja 1974 års vänsteristiska hemskheter. Men i Aftonbladet har Åsa Linderborg haft en kanonad om hur den är högerns slakt av kulturpolitiken. Och i DN undrar David Karlsson, normalt en pålitlig kulturradikal, varför utredningen inte har konstnärlig kvalitet som kulturpolitiskt mål. Har han helt missat hur kulturradikaler påpekat att begreppet fungerar som konservativ grindvakt mot alla sorts förändringar? En kritik han inte ens nämner, men som utredningen faktiskt gjort till sin. Jag lutar åt att Magnus Eriksson, och andra högerkritker, läser utredningen rätt. Den avvisar den våg av konservativ nyelitism som senaste året vällt fram över kulturdebatten.

PW 

Blogg 16 feb, 2009

Fack kärnkraften

Två av tre fackliga förtroendemän som ingår i LO-tidningens återkommande mätning, LO Opinion, säger nej till att nya kärnkraftverk byggs. Det ser ut som om fackgubbarna Stefan Löfven och Göran Johnsson inte riktigt är i takt med medlemsopinionen. Och det väl därför den av kärnkraftlobbyisterna helt betuttade Dagens Nyheter inte vill återge hur den fackliga opinionen faktiskt ser ut.

BE

Blogg 16 feb, 2009

Sahlins utrikesminister

Efter att ha läst en artikel av Pierre Schori i SSU:s idétidning Tvärdrag (artikeln ej på nätet) är jag helt övertygad: Schori måste bli utrikesminister i Mona Sahlins regering 2010! Han är 70 år, men yngre i sinnet än någon annan av de hugade och potentiella kandidaterna jag kan komma på.

NB

Blogg 16 feb, 2009

Henrik Brors agitationer

I fredags basunerade DN:s Henrik Brors ut Sex av tio vill ha nya reaktorer. Granskar man underlaget närmare visar statistiken i stället en säkerställd minskning av andelen som är för ny kärnkraft. Endast var fjärde av de tillfrågade vill ha ny kärnkraft.

De som i undersökningen säger nej till kärnkraft får dock följdfrågan om de kan tänka sig att ersätta befintliga reaktorer med nya. Var tredje svarar då ja. Dessa adderas med dem som i undersökningen säger att de vill ha kärnkraft. Och vips uppdagas DN:s kreativitet: var sjätte är för ny kärnkraft. Någon borde lära dem något om statistik och metodisk riktighet. Och att undanhållande av halva sanningen i princip är som att ljuga. Brors skriver ingenting om den ökade andelen socialdemokratiska väljare som är mot kärnkraft – från 41 procent förra året till 49 procent i år. I stället väljer han att bara skriva att "en majoritet s-väljare säger ja".

I undersökningen finns också en liten fotnot som säger att bastalen för FP, C, KD, V och MP är för små och att felmarginalerna därför blir stora. Det säger Brors heller ingenting om. När ska hans "analyser" döpas om till "agitationer"?

NB

Uppdatering: Jag ser att även Helle har reagerat på DN:s rubrik.

Blogg 16 feb, 2009

Maktsmedjan in action

Arenagruppen är en "maktsmedja" enligt Niklas Ekdal. Så mäktig att han kände sig nödd och tvungen att i sin söndagskolumn hänvisa till två av Dagens Arenas texter. Höhö. Nu fortsätter vi ta över världen.

NB

Blogg 15 feb, 2009

Stryk Akademi ur bokhandeln

Ulf Lindstrand, Akademibokhandelns vd, sa till tidningen Svensk Bokhandel sex veckor efter att han tillträtt, att han uppfattar bokbranschen som "ganska konservativ". Det var snabbt uppfattat av någon som tidigare inte har jobbat inom bokbranschen. Hans lösning är att endast böcker med massupplaga ska säljas och det "smalare" sortimentet plockas bort. Fler deckare, det är precis vad vi behöver.

NB

Blogg 12 feb, 2009

Borgs metaforer

Anders Borg fortsätter med sina krystat folkliga metaforer. I dagens Metro säger han så här: "I ett nationellt nödläge sitter vi alla i samma båt. Då är det naturligtvis viktigt att alla hjälper till vid årorna."

Det intressanta är att metaforens upphovsman är Vilhelm Moberg och han sa ungefär så här: När en politiker säger att vi sitter i samma båt så var på din vakt, det betyder att det är du som ska ro.

Blogg 12 feb, 2009

Idiotkapitalism

Bonusar är maktmissbruk som liknar korruption. Statens stöd till bankerna höjer deras vinster snarare än hjälper kunderna. Absurt höga avkastningskrav i börsföretagen har skapat finansiella bubblor.

Denna hårda systemkritik kommer från ett antal tunga föredettingar i näringslivet i en artikel på DN Debatt i dag. Att de flesta av dem som skrivit under på de här åsikterna gissningsvis röstar borgerligt är ingen konstigt alls. Det visar bara att bonusar och andra sätt för företagsledarna och bankdirektörerna att berika sig själva är dålig ekonomi, helt enkelt. Det löser inga problem, skapar bara många nya.

Om det alltså inte behöver vara en vänsterståndpunkt att vara tveksam till "idiotkapitalismen", som en truckförare i Gnosjö kallade det för i "Uppdrag Granskning" i går, varför vill så få ledande socialdemokrater höja rösten?

BE

Blogg 11 feb, 2009

A-kassan gröps ur

TCO presenterar studien Svensk A-kassa i strykklass. Den visar att den svenska arbetslöshetsförsäkringen inte täcker upp för medelinkomster. Sverige har många karensdagar. Försäkringen omfattar  inte längre de breda medelinkomstgrupperna. Försämringarna i ersättningsnivåerna (under den borgerliga regeringen) och oviljan att höja taket (gäller även tidigare socialdemokratiska regeringar) har i praktiken inneburit att inkomstbortfallsprincipen urholkats. Vi är på väg mot ett grundtrygghetssystem utan att något medvetet beslut om skifte av politik och inriktning fattats. Grundvalen för hela socialförsäkringssystemet håller på att erodera. Läs TCO:s rapport här.

HAB

Blogg 10 feb, 2009

He's got Balls

Storbritanniens skolminister och en av Gordon Browns närmaste i regeringen, Ed Balls, sa nyligen att den ekonomiska kris vi nu upplever är värre än den på 1930-talet och att vi kommer att känna efterskalv i femton år till. Det skriver Nigel Morris i The Independent. Balls påminner också om vilken typ av politik som formerades efter trettiotalskrisen och att det kan bli värre nu.

Allt medan den svenska regeringen dels länge förnekade att vi ens befinner oss i kris och dels vägrar ge besked om hur de ska hantera Sverigedemokrater i riksdagen.

Blogg 10 feb, 2009

Släng upphandling på soptippen

Sopåkarnas strejk i Stockholm är slut. Upphovet till den vilda konflikten är att ett företag, Liselotte Lööf AB, för att vinna en upphandling med Stockholm stad, i strid med kollektivavtalet, sänkt löner och försämrat arbetsvillkoren. Nu framgår det också att Skatteverket har inlett en brottsutredning mot Liselotte Lööf AB . Man misstänker att falska fakturor skrivits för fem miljoner kronor för att klara lönerna.

Sopkonflikten visar det absurda i dagens upphandlingsbestämmelser. Entreprenader, som förutsätter avtalsbrott och fakturafiffel för att få kalkylen att gå ihop, ska inte få finnas. Borgarrådet Ulla Hamilton (M) bör slänga Liselotte Lööf AB på soptippen.

BE

Blogg 10 feb, 2009

Pensionsfiaskot

Att pensionerna nästa år sänks med cirka 400 kronor har det pratats en del om på sistone. Däremot är det nästan knäpptyst i debatten om att 200 miljarder kronor, en fjärdedel av AP-fondernas värde, har raderats ut av börsfallet. Därför blev jag glad när Göran Rosenberg i sin krönika i Dagens Nyheter i dag säger sanningen om den riskabla placeringspolitiken.

Läs också min artikel i samma ämne i det alldeles nyutkomna numret av Arena.

BE

Blogg 09 feb, 2009

Déjà vu-upplevelse

Jag läser sex sidor i Aftonbladet i dag om hur gamla lurats att placera sina besparingar i obligationer som egentligen var lån och som nu hamnat i skuld. För mig är detta en déjà vu-upplevelse. I min bok Dansen kring guldkalven skrev jag ett kapital om lurade pensionärer, som inte förstått vad den munvige bankiren sagt. Nu skämdes de över att häfta i skuld, så mycket att de inte ens velat tala med sina barn om det. Eftersom det var så skämmigt att inte ha förstått vad en option är, antog jag att det fanns ett stort mörkertal av lurade, utöver de tjugotal fall på en enda liten sparbank, som jag tittat närmare på.

På Svenska Dagbladets ledarsida fanns då en kärnfull avsågning av min bok under rubriken Elmbrant gör inte sitt jobb. Recensenten var bland annat missnöjd med att jag påstått att många sparare skulle ha drabbats av den dåvarande börskraschen. Den som skrev så på hösten 2005 på SvD:s ledarsida hette Joakim Stymne och var chefekonom och Head of Strategy and Economics på den svenska avdelningen av den isländska banken Kaupthing. En bank som sedermera hamnat på fallrepet.

Nu läser jag i dagens Aftonbladet att 4 000 kunder kan ha lockats att köpa obligationer utan att få veta att de också var lån och att det kommit en flod av anmälningar om de här placeringarna, som Acta Kapitalförvaltning gjort och som Kaupthing paketerat åt dem. Kanske skulle SvD:s ledarsida satsa på en artikel med rubriken "Kaupthing gör inte sitt jobb". Rubriken "Stymne gör inte sitt jobb" blir väl inte aktuell, eftersom han lämnat Kaupthing och numera är statsekreterare hos biståndsminister Gunilla Carlsson.

BE

Blogg 09 feb, 2009

Diskussionen fortsätter

Daniel Suhonen, chefredaktör för Tvärdrag, har svarat på mitt blogginlägg, som ju var ett svar på hans ledare. Jonas har också engagerat sig i diskussionen om arbetarrörelsen och medier. Många turer. Hur som helst så tror jag att vi i grunden är överens om mediepolitiken: Arbetarrörelsen suger!

Till skillnad från Daniel tror jag dock att man bör släppa tanken på en papperstidning och satsa stort på webben. Papperstidningar är oöverträffliga i vissa hänseenden – där har Daniel rätt. Men om man bara vill inse att det aldrig kommer att bli någon ny Arbetet, så kanske man kommer vidare. Släpp traumat, liksom. Om man håller fast vid drömmen om en papperstidning kommer arbetarrörelsen aldrig inse att nätet har sina fördelar och satsa stort där. Räckvidden behöver inte bli mindre, nästan alla har datorer hemma nu för tiden.

En sak till är vi överens om: Det blir varken papper eller nät än på många decennier. Deprimerande.

Blogg 08 feb, 2009

Dagens Arena 2.0

Äntligen är nya Dagens Arena här! Efter att ha varit i gång i ett år och tre månader var det dags för en uppfräschning av sidan. Kärnan är fortfarande den dagliga ledaren, som du kan få levererad till mejlboxen varje morgon. Av de nya inslagen är förstås redaktionsbloggen roligast. Här kommer det att finnas politiska reflektioner och en inblick i vardagen på Drottninggatan 83. Det känns också bra att presentera vår egen bloggroll, med utvalda skribenter som vi tycker är angelägna, skarpa och helt nödvändiga i det politiska samtalet. Det är bloggare, ledar- och kulturskribenter – alla med hjärtat till vänster om mitten. Slutligen har vi också ett kalendarium med Arenagruppens olika arrangemang.

NB